fbpx
14 C
Budapest
2024. június 14. péntek

Testszerviz

Webáruház

A Kelet királyi kincse az asztalodon

Egykor királyok és gazdag főurak kiváltsága volt csak a titokzatos hatású fűszerekkel készített ételek vagy italok fogyasztása. Ma már bárki könnyen hozzáférhet a piramisok mélyén talált szerecsendióhoz is.

- Hirdetés -

Olvasd tovább a cikket!

Egy különleges fűszer

Ma már bárkinek a konyhájában megtalálhatók azok a fűszerek, amelyek néhány száz évvel ezelőtt csak kevesek számára voltak elérhetők, mint például a szerecsendió, fahéj, szegfűszeg vagy olyan közismert fűszer, mint a bors vagy a fűszerpaprika.

Ebben a cikkünkben a szerecsendióról írunk, erről az Indonéziához tartozó – korábban Fűszer-szigetekként ismert – szigetcsoportról származó fűszerről, ami a 12. században kezdett elterjedni Európában az arab kereskedőknek köszönhetően. Róluk emlékezik meg a fűszer nevében levő „szerecsen” szó is, aminek egyik, ma már elavult jelentése: arab. Ez a ma már ritkán használt, régies szavunk nagyon sötét bőrű (afrikai) embert is jelent.

A szerecsendióból jelentős mennyiséget találtak már az ókori Egyiptom piramisaiban is, így joggal gondolhatjuk, hogy ez a fűszer már több ezer évvel ezelőtt is kedvelt lehetett az uralkodók vagy a gazdag kiváltságosok lakomáin felszolgált ételek ízesítésében.

A szerecsendió

A szerecsendió ma is az egyik legkedvesebb fűszer a konyhában, a besamelmártás és a tejszínes szószok kihagyhatatlan összetevője.

A fűszer különleges, picit pikáns íze remekül illik a tejtermékekhez, a süteményekhez, őrölt és friss formában is beszerezhető, azonban a frissen reszelt szerecsendió aromájához semmi sem fogható. Gyakran már 1 csipet elég belőle ahhoz, hogy érződjön az íze.

A szerecsendió örökzöld fája akár 20 méter magasra is megnő. Őshazája Malajzia, ma már Brazíliában, Indonéziában és Nyugat-Indiákon is termesztik. Ez utóbbi Közép-Amerikában, a Karibi-térségben van.

Gyomorpanaszokra (is) ajánlották

A szerecsendiót a népi gyógyászat gyomorpanaszok ellen ajánlja. Eszerint a fűszer kiváló gyomorerősítő, oldja a gyomorgörcsöt, és fokozza az emésztőnedvek termelődését, növeli az étvágyat, enyhíti az émelygést, a hányingert.

A szerecsendió népszerűségét illóolajainak köszönheti. Fő hatóanyaga a miriszticin, aminek hallucinogén tulajdonságai is vannak, de csak jóval nagyobb dózisban, mint amennyiben fűszerként használjuk. Nagyon kevés miriszticin a kaporban és a petrezselyemben is előfordul.

A szerecsendióból kivont olajat masszázsnál is használják, ajánlói szerint enyhítheti az ízületi gyulladásokat és az izomfájdalmakat, valamint a nyirokcsomó-gyulladásokat.

Gyógyító fűszernövények?

Való igaz, hogy a különféle fűszernövényekben sokféle hatóanyag van, amik közül sokat a modern gyógyszergyártás előtt különféle betegségtünetek csillapítására javasoltak. Ilyen például a szegfűszeg fájdalomcsillapító hatása, illetve a köménymag, majoránna javaslata az emésztés javítására vagy a gyomorpanaszok ellen.

Ezekről a használatokról azonban csak „népi gyógyászat” megjelöléssel írunk, ami nem része az orvoslásnak.

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

A Kulcs a tápanyagokhoz című Testszerviz könyv részletesen ír a különféle fűszernövényekről.  Így megtudható belőle, hogy jellemzően milyen fűszereket használ az arab, a kínai vagy más, távol-keleti konyha.

A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyve a következő kérdésekre adja meg a részletes válaszokat:

– Melyek a fő ételösszetevők, és azok hogyan hatnak ránk?

– Milyen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek fontosak nekünk és miért?

– Mik azok a fitotápanyagok?

– Miért fontosak az antioxidánsok?

– Milyen egy teljes értékű étel?

– Mit kell tudni az egyes élelmiszercsoportokról?

– Milyen érdekességek vannak az erős paprikával, a kávéval, a teákkal kapcsolatban?

– Milyen egy igazi energiaital?

– Hogyan fő, sül meg egy étel? Milyen folyamatok játszódnak le eközben? Ezeknek mi lesz a következménye?

– Melyik a leginkább tápanyagkímélőbb főzési eljárás?


Kattints a képre!

Gondoskodj a szükséges napi multivitaminodról!

Ahhoz, hogy többet tegyünk az egészségünkért, a szervezetünknek biztosítani kell a megfelelő tápanyag-ellátottságot. Már korábban írtunk arról, hogy ma már miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!

Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar saját magáért, akkor a speciális svéd folyékony multivitaminok nélkülözhetetlenek lesznek számára.

A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a kipróbált és már bizonyított folyékony multivitamin- és kollagéntermékek!

Ezekben nemcsak vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek vannak, hanem bioaktív összetevők, különféle aminosavak is az összetétel részei. Csupán egyetlen, könnyen bevehető adag biztosítja a napi szükségletet!


Kattints a képre!

Címkép: Image by Squirrel_photos on Pixabay.com

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek