fbpx
23 C
Budapest
2024. április 13. szombat

Testszerviz

Webáruház

Petőfi törzshelyének titka

Kétségtelen tény, hogy Petőfi Sándor az 1848. március 15-i események egyik kulcsszereplője volt.

- Hirdetés -

Az is a forradalmi hagyomány része, hogy a lánglelkű költő az akkor alig egy éve elkészült Nemzeti Múzeum lépcsőjéről szavalta el a Nemzeti Dalt.

Olvasd tovább a cikkünket!

A Komlókert káposztája

Az már kevésbé köztudott, hogy a szóbeszéd szerint a székelygulyás keresztapja is Petőfi volt, míg magát az ételt Székely József vármegyei főlevéltáros alkotta meg.

Mindezt így írja le Piros Christa: Híres emberek, híres receptek című könyvében:

„A vármegye háza melletti Gránátos, ma Városház utcában volt a Komlókert nevű vendéglő, ahová Petőfi Sándor és a vármegyei főlevéltáros, Székely József is szívesen átjárt. Petőfi elsősorban kedvencéért, a házias túrós csuszáért.

1846-ban egy napon késő délután tért be ide a főlevéltáros, de már alig akadt néhány fogás.
A vendég kérésére így a kocsmáros összekeverte a konyhán még megtalálható savanyúkáposzta-főzeléket és a sertéspörköltet. A vendégnek ízlett az új fogás, és ennek tanúja volt az épp ott tartózkodó költő is. Legközelebb ő is ezt kért magának, immáron székelygulyásnak nevezve az ételt.”

Bár a székelygulyás így nem erdélyi étel, de igen tápláló, mert az egyik fő összetevője, a savanyú káposzta, nagyon jót tesz az egészségünknek.

Fodroskel – a káposzták királya

A kisázsiai eredetű káposztaféléket a Római Birodalom idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati része felé.

A fodroskel itt mindenhol meghonosodott, és a középkorig kedvelt zöldségnövény volt.

A későbbiek során a nemesítés figyelme inkább a fej közepén levő puhább levelekre irányult, és így létrejött a tömött fejet képező káposzta, és a legtöbb területen méltatlanul háttérbe szorítva a leveles kelt.

Pedig a fodroskel remek forrása az olyan fontos tápanyagoknak, mint az A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, növényi fehérjék és az élelmi rostok. Olyan ásványi anyagokkal lát el minket, mint a kálium, a kalcium, a mangán, a vas és réz.

S végül, de nem utolsósorban ki kell térnünk kéntartalmú hatóanyagaira is, amelyek serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek (mell-, petefészek-, tüdő-, prosztatarák) megelőzésében is, mert segítik a túl magas ösztrogénszint megszelídítését.

Kattints a képre!

Gondoskodj a szükséges napi multivitaminjaidról is!

Ahhoz a Testszerviz fodroskel jól segítse az egészségedet, az is szükséges, hogy ne legyen vitaminhiányod, illetve meglegyen minden fontos ásványi anyag és nyomelem is a szervezetedben.

Már korábban írtunk arról, hogy ma már miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!

Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar az egészségéért, akkor nem csupán a bélflórát támogató termékekre gondol, hanem a multivitaminokra is.

A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a folyékony multivitamin- és kollagéntermékek is!


Kattints a képre!

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

A Kulcs a tápanyagokhoz című könyv külön fejezetben foglalkozik a szuperélelmiszerekkel, amelyek között ott van a fodroskel is.

A könyvben minden hétköznapi ételalapanyagról megtudhatjuk, hogy mennyi és milyen tápanyagot várhatunk tőle, és a belőlük készült ételek hogyan hatnak ránk.

A könyv foglalkozik a főzési eljárásokkal is, és ismerteti az ételek tartósításához, hűtve tárolásához szükséges tudnivalókat is.

A Kulcs a tápanyagokhoz könyv sok más mellett a következő kérdésekre adja meg a válaszokat:

 • Melyek a fő ételösszetevők, és azok hogyan hatnak ránk?
 • Milyen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek fontosak nekünk és miért?
 • Mik azok a fitotápanyagok?
 • Miért fontosak az antioxidánsok?
 • Milyen egy teljes értékű étel?
 • Mit kell tudni az egyes élelmiszercsoportokról?
 • Milyen érdekességek vannak az erős paprikával, a kávéval, a teákkal kapcsolatban?
 • Milyen egy igazi energiaital?
 • Hogyan fő, sül meg egy étel? Milyen folyamatok játszódnak le eközben? Ezeknek mi lesz a következménye?
 • Melyik a leginkább tápanyagkímélőbb főzési eljárás?
 • Milyen különböző étrendek vannak a világban?
 • Mi a jellemzője az egyes népek konyháinak? Milyen fűszereket használhatunk, hogy az étel arab, indiai, karibi, közel-keleti, mexikói, szecsuáni vagy thai jellegű legyen?

Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek