fbpx
12.3 C
Budapest
2024. április 28. vasárnap

Testszerviz

Webáruház

Gyengeség és fáradtság a forróságban? Tudd meg, hogyan védd magad a kiszáradástól!

Itt az újabb hőségriadó! És lehet, lesz még következő is! Ebben a cikkünkben összefoglaljuk azokat a lényeges tudnivalókat, amiket ismerned kell az életveszély elkerülése érdekében!

- Hirdetés -

Olvass tovább, és használd a javaslatainkat!

Kiszárít bennünket a forróság

A hétvége híre, hogy az idei nyár forrósági rekordot döntött! A hét elején is kitart a hőség, az ország déli-délkeleti felén a csúcshőmérséklet sokfelé a 37-38 fokot is eléri, és az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést az egész országban.

Július 16-án, vasárnap volt 2023 eddigi legmelegebb napja Magyarországon – írta a Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Derekegyházon, egy Szegedhez közeli településen mért 38,1 fok jelenti az új csúcsot idén nyáron.

Szerda éjfélig harmadfokú hőségriadó érvényes, ha a strandokat választjuk hűsölésre, vagy bárhol a szabadban töltjük az időt, kiemelten fontos figyelni bőrünk védelmére is!

A hétvégén már extrém erős volt UV-B sugárzás. Így 11 és 15 óra között a normál bőrűek 15-25, az érzékeny bőrűek akár 10 perc alatt leéghetnek a tűző napon.

Szerdától enyhülést hozhatnak a záporok, zivatarok, ami 30-32 fok körüli maximum hőmérsékleteket jelent, tehát közel nincs vége a nyári melegnek, amikor továbbra is hasznosnak lesznek a cikkünkben leírt információk.

Stresszes a nagy meleg

A nyári forróság tartós stresszt jelent. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a tikkasztó hőség.

Mindenkinek érdemes odafigyelni az elveszített folyadékkal és az izzadással távozó sók pótlására is, lehetőség szerint izotóniás itallal. Ezek az italok tartalmazzák azokat az ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyeket az izzadás során elvesztünk.

Kattints a képre!

Miért fontos ennek a pornak a használata, amelyből egy adag tartalmaz 1000 mg káliumot, 120 mg magnéziumot, 75 mg kalciumot, továbbá vasat, cinket, rezet, mangánt, jódot és szelént?

Ezek olyan, pótlásra szoruló ásványi anyagok és nyomelemek, amelyek:

  • segítik a szervezetünk hidratálását, és megelőzik a kiszáradást. Segítik a folyadék mozgását a sejtekbe és a sejtekből ki.
  • támogatják az idegrendszer működését. Az idegeknek ásványi anyagokra és nyomelemekre van szükségük a működésükhöz. A kálium elősegíti az egészséges szívritmus fenntartását.
  • hatással vannak az izmok összehúzódására és elernyedésére. Az ásványi anyagok hiánya esetén tapasztalhatunk görcsöt vagy izomgyengeséget.

Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magas, ezért nyugtalanul alszunk, és nem tudjuk igazán kipihenni magunkat, így egyre fáradtabbak leszünk.

Hőség és energiahiány

A nagy hőség okozta gyakori panasz a gyengeség és a bágyadtság. Mint az előzőekből láthattuk, ennek az oka az izzadással távozó ásványi anyagok és nyomelemek elvesztése. Ez főleg három ásványi anyagot érint, a káliumot, a nátriumot és a magnéziumot. Nátriumot könnyen bevihetünk konyhasóként.

Kattints a képre!

A nyári hőségben természetes, hogy megnő a szervezetünk vízigénye. Mindannyian tudjuk, hogy a víz számunkra nélkülözhetetlen és néhány napon túl nem igazán tudnánk a vízivás nélkül életben maradni.

Nagy melegben nem csak izzadunk, az orrunkon keresztül, a szánkon át is sokkal több folyadékot veszítünk, mint hűvösebb időben.

Ennek megfelelően a gyakori folyadékpótlásra, ami akár napi 6-8 liter is lehet, nem elegendő csak a tiszta víz vagy az ásványvíz. Az ilyen vízbe bele kell keverni az ElektroMAX italport is!

Az italpor használatával az egyszerű pohár víz izotóniás itallá válik!

Ne várjuk meg, amíg szomjasak leszünk! Rendszeresen igyunk izotóniás vizet a nap folyamán, hogy megakadályozzuk a kiszáradást vagy a kimerültséget.

Mit együnk?

Kerüljük a cukros, gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó ételeket. Azaz lehetőleg sok friss, leveles saláta köretet válasszunk a rizs és burgonya, illetve kenyér helyett. Ezek az ételek ugyanis még meg is kötik a vizet, és a szervezetünk ilyenkor még a szokásos vízivás mellett is dehidratált lehet.

Idénygyümölcsöt természetesen ehetünk, az érett gyümölcsökben is sok víz van.

Fodroskel por a Testszerviztől!

A fodros kelkáposztának magas az ásványianyag- és vitamintartalma, a benne található sokféle fito-tápanyag és zöldleveles növényhez képest magas fehérjetartalma garantálja, hogy fogyasztása rendkívül jó hatású ránk.

Ha egy adag Testszerviz Fodroskel port is adunk a turmixunkhoz vagy cukormentes, natúr joghurthoz, máris nagyon jó nyári energiaitalt kapunk.

Nagyon jó alternatíva még a Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix por is, amit a fodroskel porhoz hasonlóan használhatunk. A Zöldturmix porban a fodroskelen kívül van még zöldalma, spenót, csipkebogyó és sárgarépa is!

Kattints a képre!

Folyékony – hatékony – finom!

A svéd folyékony multivitamin- és kollagéntermékek nagyszerű védelmet biztosítanak a bőrünknek, szervezetünknek a nyári hőségben, illetve a magas ultraibolya sugárzás esetén is.

Kattints a képre!

A folyékony alap multivitaminok is értékes forrásai az izzadással elvesztett ásványi anyagoknak és nyomelemeknek, illetve a forróság okozta stresszhatásokat kivédő B-vitaminoknak!


Kattints a képre!

Mi lesz, ha nem törődünk a nagy forróság ránk gyakorolt káros hatásaival?

A nyári forróság következménye könnyen lehet a kiszáradás, ami hőgörcsöket, kimerülést és hőgutát, vagy más néven napszúrást is okozhat.

Ha súlyos kiszáradás esetén nem érkezik orvosi segítség, ez az állapot akár halált is okozhat. Legyünk tehát óvatosak!

A kiszáradás (dehidratáltság) foka lehet enyhe, közepes vagy súlyos – attól függően, hogy mennyi víz hiányzik éppen a szervezetünkből. A kiszáradás legelső tünetei a szomjúságérzés és a sötét színű vizelet.

Az előbbi azt jelzi, hogy pótolni kell a kiesett folyadékbevitelt, utóbbi pedig a csökkent vízkiválasztás (azaz fokozott vízmegtartás) jele.

A görcsökön, a nagy szomjúságom és a sötét vizeleten kívül előfordulhatnak még a következők is:

  • szédülés, kábultság;
  • fejfájás;
  • fáradtság;
  • kiszáradt száj, ajkak, szemek;
  • kevés vizelet ritkán ürítve (kevesebb mint napi három-négyszer).

A kiszáradás mindezekkel együtt az állóképesség csökkenésével is jár. Ez áll legtöbbször a hőség miatti kimerülés hátterében is.

Ha a folyadékvesztés tartós marad, az már a vesék működését is befolyásolhatja és vesekő képződéséhez vezethet.

Ezen kívül előfordulhat még:

  • máj-, ízület- és izomkárosodás;
  • koleszterinproblémák;
  • székrekedés.

Tehát ne vegyük félvállról az idei nagy kánikulát se, és figyeljünk oda az egészségünkre, valamint használjuk azokat a termékeket, amiket ebben a cikkben ismertettünk!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek