fbpx
23 C
Budapest
2024. április 13. szombat

Testszerviz

Webáruház

Kánikula és a szívünk egészsége: Fontos, hogy tudd te is!

Nem csak a kiszáradás lehet veszélyes a nyári nagy melegben! Nem csak sok vizet kell innunk, hogy elkerüljük a bajt! A nagy meleg bárkinek a szívét is megterhelheti, és nem csak a szívbetegeknek kell magukra odafigyelniük.

- Hirdetés -

Olvasd tovább a cikket, és légy tájékozott a szíved egészsége érdekében!

Szívünk és a hőség

Mindannyian érezzük, hogy a nyári hőség egy fiatal, egészséges szervezet számára is komoly megterhelést jelent. Minden korosztálynak szüksége van a megfelelő mennyiségű vízre, hogy ne száradjon ki a nagy vízvesztés következtében.

Az idősebb, túlsúlyos vagy szívbetegséggel élő embereknek még fokozottabban oda kell figyelniük, ha a hőmérő higanyszála tartósan 30 fok fölé emelkedik, ahogy ezt ezekben a napokban is teszi.

Ilyen melegben a bőrünk erei kitágulnak, így a vérnyomás lecsökkenhet. Ez az alacsony vérnyomással élőknek és a gyógyszeresen kezelt magas vérnyomásos betegek számára egyaránt komoly veszélyt jelenthet, hiszen a vérnyomásértékek túlzott mértékben alacsonnyá válhatnak, ami szédüléshez vagy akár ájuláshoz is vezethet.

A kánikula hatására gyakoribbá és súlyosabbá válhatnak a szívritmuszavarok, a szívinfarktuson átesetteknek vagy a szívelégtelenséggel és szívbillentyűhibákkal élőknek még a napon végzett fizikai munka és a fokozott izzadás is komoly veszélyeket jelenthet.

A vészjósló jelek felismerése

A fejfájás, a szédülés, a gyengeség és a hányinger a meleg idő miatti kimerültségre utalhat. Ilyenkor érdemes hideg borogatást alkalmazni, ventilátort kapcsolni vagy légkondicionált helyiségbe menni.

A gyors, de gyenge pulzus, a kipirult és felhevült bőr vagy a zavarodottság – esetleg az eszméletvesztés – hőgutára utalhat. Ilyenkor már mentőt kell hívni.

A hőguta veszélye

Hőgutát többnyire a nagy melegben, szabad térben végzett intenzív fizikai tevékenység okozza, például munka vagy hosszantartó sportolás. Ebben az állapotban az igen magas testhőmérséklet (40,5 fok fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában súlyos, életveszélyes állapot alakulhat ki. Hogyan ismerjük fel a hőgutát, és mit tegyünk?

A hőguta akkor következik be, amikor a szervezet hőmérsékletének emelkedését a hőleadás nem tudja ellensúlyozni. Ilyenkor a test túlmelegszik. A páradús levegő, vagy a szoros, zárt ruházat is elősegítheti a kialakulását, mert az izzadással történő hőleadás nem történik meg ezeknek az akadályozó körülményeknek a megléte miatt.

Bőrünk megszokott hőmérséklete 32-33 fok, és ha a levegő hőmérséklete ennél magasabb, a bőrünk gyorsan felmelegedne, ha nem lenne az izzadás és a párologtatás. A nagy melegben a nagyfokú izzadás kétféle problémát okozhat: a kiszáradást és a nátriumvesztést. Ezért fontos, hogy ne csak az elveszített folyadékot, de a sót is pótoljuk – akár ásványvízzel, akár enyhén megsózott csapvízzel, teával.

Melegben általában fáradékonyabbnak, bágyadtabbnak érezzük magunkat akkor is, ha alig mozgunk, hiszen szervezetünk a hőleadással jelentős munkát végez, ami elsősorban a szívműködést terheli meg.

A só (nátrium-klorid) pótlása mellett fontos lehet a többi ásványi anyag és nyomelem pótlása is, mert ezeknek az izzadással eltávozott többi ásványnak a hiánya károsan befolyásolja a szívet is. Éppen ezért a konyhasó egyedüli pótlása helyett jobb megoldás, ha izotóniás italt készítünk magunknak.

Az ilyen italok tartalmazzák azokat az ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyeket az izzadás során elvesztünk.

Kattints ide!

Tehát a kiszáradást és az ásványi anyagok (nátrium, kálium, magnézium stb.) elvesztését egyetlen módon tudjuk megelőzni, jelentős mennyiségű vízivással, ami nem csak közönséges csapvíz vagy ásványvíz, hanem izotóniás ital.

Ennek megfelelően a naponta megivott víz mennyisége akár 6-8 liter is lehet, és a poharunkba vagy palackunkba legyen benne ElektroMAX italpor is!

A hőguta tünetei és azonnali kezelése

Forró bőr, felgyorsult pulzus, fejfájás, szédülés, hányinger, szapora szívműködés, nehézlégzés, esetleg izomgörcs. A hőguta nem egyenlő a hőkimerüléssel, amely a többnapos intenzív hőhatás és a csekély folyadékbevitel enyhébb lefolyású következménye.

A szervezet túlmelegedése eszméletvesztéshez, súlyosabb esetben halálhoz is vezethet. Enyhébb esetben a test hűtésével még elhárítható a hőszabályozás zavara, súlyosabb esetben már ez nem segít, ezért hőguta esetén életmentő lehet a gyors elsősegélynyújtás, ez pedig a test minél gyorsabb lehűtését jelenti.

Hőguta esetén az első lépés, hogy az érintett személyt árnyékos, hűvösebb, szellős helyre visszük.

A testét hűvös vízzel leöntjük, mellére hideg borogatást, fejére jégtömlőt teszünk. Ha eszméleténél van, adjunk hideg vizet inni. Legyezéssel igyekezzünk léghuzatot biztosítani. Orvosi ellátás, súlyos esetben kórházi ápolás szükséges lehet!

Bárkinél előfordulhat hőséggel kapcsolatos rosszullét, és fokozza a hajlamot a koffeintartalmú italok és az alkohol fogyasztása is.

Hogy kerüljük el a hőgutát, hősokkot?

A leginkább veszélyeztetettek az idősebbek, a szabadban dolgozók és a magas vérnyomásban szenvedők, különösen nekik ajánlott odafigyelni ezekre a jelekre. Használjunk napvédő krémet és viseljünk megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú, laza ruházatot. A szem és a fej védelme érdekében érdemes egy széles karimájú vagy napellenzős sapkát, kalapot feltenni.

Ha nagy a forróság, akkor még épületen belül is – ha nincs légkondicionáló –, és nem csak a szabadban, a vízivás mellett gyakran hűtsük le a csuklónkat, tarkónkat, illetve vizezzük be a pólónkat.

Rendszeres vitamin- és ásványi anyag, valamint nyomelem pótlás

A leghatékonyabb napi táplálék-kiegészítést a folyékony multivitamin és kollagénkészítmények jelentik, és ez a nagy nyári melegben sincs másként! Erről már többször írtunk, a legutóbb itt!

Ezek a készítmények nagyszerű védelmet biztosítanak a bőrünknek, szervezetünknek a nyári hőségben, illetve a magas ultraibolya sugárzás esetén is.


Kattints a képre!

Magas vérnyomás esetén…

Bár ebben a cikkünkben leírtuk, hogy a kánikula hirtelen vérnyomásesést is okozhat a bőr ereinek a tágulása, de azok, akiknek eleve magas a vérnyomásuk, a kánikula fokozott veszélyekkel járhat.

Éppen ezért ajánljuk nekik most itt a Myrobalan gyógynövény-komplex készítmények közül a Shiva terméket.


Kattints a képre!

Cikkajánlónk a nyári forrósággal kapcsolatban

Dübörög a hőség – ha nem figyelsz ezekre, akkor véged!

Hőség tombol az országban! Mit tegyél, ha eldurvul a forróság?

Nyáron is maradj hidratált: bőséges vízivás – de hogyan, és mit kell tenned még?

Újra rekordmeleg lesz a nyár? Védekezz velünk a hőség drámai egészségkárosító hatásai ellen!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek