fbpx
29.4 C
Budapest
2024. július 13. szombat

Testszerviz

Webáruház

Nátrium és egészség: Nyáron bizony kell a só!

Az orvosok gyakran felhívják a figyelmet a túlzott sófogyasztás veszélyeire, amikor szóba kerül magas vérnyomás és az egészséges táplálkozás közötti kapcsolat.

- Hirdetés -

De a nyári hőség sok mindent felborít! Ebben a cikkünkben a nátriumhiányról olvashatsz, mely az izzadás gyakori következménye!

Olvasd tovább a cikket, és tudd meg, hogyan pótold a sót!

A hőség és a nátrium

A nagy hőségben izzadással hűtjük magunkat, ami – és ezt nem győzzük hangsúlyozni –, nem csupán vízvesztést, hanem a szervezetünkben levő életfontosságú ásványi anyagok és nyomelemek kiürülését is okozza.

Ezek között a kiizzadt ásványok között van a nátrium, ami a konyhasóval (nátrium kloriddal) könnyen pótolható.

Ugyanakkor az is gyakran hangoztatott tanács az orvosok részéről, hogy a sós ételek egészségtelenek, a túlzott sófogyasztás nem tesz jót a vérnyomásnak, és megemeli azt.

Mi tehát az igazság a nátriummal kapcsolatban?

A nátrium és az egészségünk

A nátrium a szervezetben fontos szerepet tölt be. Például részt vesz a folyadékháztartás szabályozásában, az izomműködésben, az idegsejtek közötti ingerületátvitelben, a szénhidrát- és fehérjeanyagcserében.

Testünkben megközelítőleg 80-100 gramm nátrium van, melynek a többsége oldott formában van jelen, kisebb részét a csontok és kötőszövetek raktározzák.

A nátrium egyik jellemzője a vízelvonó képesség. Ez azt jelenti, hogyha nátriumból túl sok van a szervezetünkben, akkor a kívánatosnál több lesz a sejten kívüli, vagyis az érpályán belüli folyadék, ez pedig megemeli a vérnyomást. A vérnyomás emelkedése a test minden részében, így a vesékben is növeli az erek terhelését. Ez a vesék fokozatos romlásához vezet. Egy ördögi kör kezdődik el így: a gyengülő vese nem tudja megfelelően kiválasztani a vérből a méreganyagokat és a vizet – ez pedig tovább növeli a vérnyomást. A vérnyomás emelkedése más szövődmények (stroke, balkamrai izomtömeg vastagodás) kockázatát is növeli.

Ha a szükségesnél több só jut a szervezetbe, akkor arányosan több vizet is vesz fel a szervezet. Ezt bárki megfigyelheti, amikor szomjas lesz a túlsózott ételek elfogyasztása után. A másik lehetőség, hogy a vese kevesebb vizet választ ki, azaz visszatartja a folyadékot, és a vizelet sűrűbb lesz. Ám egy idő után a túl sok folyadékot, illetve a túl sok sót a vese már nem képes megfelelő mértékben kiválasztani, és károsodni fog. Vesebetegeknek éppen ezért különösen kell figyelniük a só- és folyadékbevitel mennyiségére.

A nyári forróság hatása – a kivétel erősíti a szabályt!

Hosszan tartó, jelentős izzadás esetén azonban – ez a szaunázásra is, és nem csak a kánikulára vonatkozik –, a folyadékvesztéssel nátriumot is veszítünk.

Így már az izzadás miatt nátriumhiány alakul ki, ami a súlyosságától függően a gyengeségtől, fáradékonyságtól kezdődően egészen az eszméletvesztésig, görcsrohamokig súlyosbodhat, és kezelés nélkül akár az érintett személy halálát is okozhatja.

Ha ilyenkor csak vizet iszunk és nem pótoljuk a kiürült ásványi anyagokat, például a nátriumot, akkor felléphet a furcsa nevű „vízmérgezés”, ami valójában a nátrium hiányának a tünetei lesznek:

  • hányinger,
  • ingerlékenység,
  • nyugtalanság,
  • izomgörcsök,
  • érthetetlen beszéd,
  • megváltozott viselkedés,
  • és súlyosabb esetben: görcsök, eszméletvesztés, kóma.

Hogyan pótoljuk az elveszített ásványi anyagokat?

A sóhiányos szervezet kívánja a jó minőségű tiszta sót és más ásványi anyagokat. Mivel napi nátrium bevitelünk szinte teljes egészében a konyhasóból származik, fontos, hogy a konyhában használt só adalékmentes, jó minőségű legyen.


Kattints a képre!

A nátriumon kívül a többi ásványi anyagot és nyomelemet is szükséges pótolni!

Ehhez ad nagyszerű lehetőséget a nátriumot nem tartalmazó ElektroMax italpor!

Kattints a képre!

A termék egy dobozában 30 tasak van. Egy tasakban 1000 mg kálium, 120 mg magnézium, 75 mg kalcium, 3,7 mg vas, 1,5 mg cink, valamint réz, mangán, jód és szelén is van.

VITAKING SUPERSALT® ÁSVÁNYI SÓ  – egy alternatív sóforrás

A Vitalissimo webáruházunk különleges terméke a Vitaking Supersalt® Ásványi só.

Ez a megszokott konyhasónál kevesebb nátriumot tartalmaz, és van benne kálium, magnézium, cink, mangán, réz, jód, szelén, molibdén és króm is, valamint B12-vitamin.

Ez a termék nem csak a nyári kánikulában biztosít megfelelő sóbevitelt, egész évben megfelel a mindennapi használatra. A Supersalt® kapható 1 kg-os kiszerelében is, megrendeléskor választható a kért mennyiség.

Kattints a képre!

Folyékony – hatékony – finom – svéd folyékony multivitaminok

A leghatékonyabb napi táplálék-kiegészítést a folyékony multivitamin és kollagénkészítmények jelentik, és ez a nagy nyári melegben sincs másként! Erről már többször írtunk, a legutóbb itt!

Ezek a készítmények nagyszerű védelmet biztosítanak a bőrünknek, szervezetünknek a nyári hőségben, illetve a magas ultraibolya sugárzás esetén is.


Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek