fbpx
22.4 C
Budapest
2024. július 19. péntek

Testszerviz

Webáruház

Robbannál?

Gyakran érzed magad stresszesnek?
Gyakran aggódsz?
Lehengerelnek a problémák?
Nem tudsz elaludni lefekvéskor?
Nyugtalanul alszol?
Reggel kimerülten ébredsz?

- Hirdetés -

Olvasd tovább a cikkünket, hogy feleletet kapj ezekre a kérdésekre!

Szervezetünk egy bonyolult rendszer

Szervezetünk csodálatos rendszerként működik, a benne lezajló sokféle folyamat mérhető és megismerhető tényezőktől függ, de ez nem jelenti azt, hogy előre teljesen kiszámítható.

A kiszámíthatatlan változások nem feltétlenül indokolhatók genetikai, környezeti vagy életmódbeli magyarázatokkal, mert ezek gyakran a stresszel és a stresszre adott válaszunkkal függenek össze.

Mi a stressz?

Röviden a szervezetünk stresszválasza a bennünket érő bármilyen természetű megterhelésre adott válaszreakció, amit sokféle hatás válthat ki. Ezeket a kiváltó okokat orvosi nyelven stresszornak nevezzük.

Egy stresszor lehet veszélyforrás, de lehet nagy erőkifejtést igénylő munka, megfeszített figyelem, kudarc, valamilyen fájdalom. Stresszor a betegség is.

De stresszor lehet a vita vagy konfliktus is, ahogy a megterhelő munka, vagy a csalódást, aggodalmat, félelmet kiváltó helyzetek is.

Nem csak rossz dolgok lehetnek stresszorok, lehet az öröm vagy sikerélmény is. Bár egyáltalán nem mindegy, hogy a stresszor hatását hogyan éljük meg. Milyen érzelmeket vált ki bennünk.

Ebből is látható, hogy a stressz az élet szükségszerű velejárója, még akár alvás közben is elérhet bennünket. Egy stresszmentes állapot a halállal lenne egyenlő.

A stresszorok által kiváltott hatás, függetlenül attól, hogy miként éljük meg a helyzetet, nagyon hasonló változásokat okoz: ilyen az idegfeszültség, a gyors pulzus, erőltetett szívműködés, vérnyomás- és vércukorszint-emelkedés.

Mi a stresszhormonok szerepe?

Stressz során a szervezetünkben lejátszódó változások segítik a stressz hatásainak a leküzdését, a stresszes körülményekhez való alkalmazkodást.

Ennek érdekében kétféle fő stresszhormon termelődik a mellékvesékben. Az egyik az adrenalin, a másik a kortizol. Ez a két hormon összehangolt működése teszi képessé a szervezetünket a stresszhelyzet túlélésére.

Először az adrenalin szintje emelkedik meg.

Ez a hormon tágítja az ereket, növeli a vérnyomást, megemeli a vércukorszintet. Ha a stressz egy rövid időn belül nem múlik el, akkor a kortizol veszi át az adrenalin szerepét.

A kortizol tartósítja a szervezet stresszre adott válaszműködését.

Mi történik tartós stressz esetén?

A mindennapok során a bennünket érő stressz nagyon gyakran válik tartóssá, és ilyenkor sokkal inkább érezzük magunkat sarokba szorítva.

Ilyenkor csak ritkán van szükség tényleges fizikai erőkifejtésre, vagyis a megnövekedett vércukorszinttel mozgósított energiát nem használjuk fel.

Ilyenkor a zsírokkal és a cukrokkal összecsapódott vérlemezkék lerakódhatnak az erek falán. Ezért fontos, hogy rendszeresen mozogjunk, esetleg sportoljunk, aminek következtében felhasználhatjuk a stresszreakció során mozgósított energiát.

Testmozgás, mérsékelt fizikai erőkifejtés során csökken a stresszhormonok szintje is. Ilyen lehet egy gyors tempójú gyaloglás, kocogás, futás, kinek-kinek a fizikai teljesítőképességének megfelelően.

Mi lesz, ha alacsony a magnéziumszint?

A szervezetünk alacsony magnéziumszintje is növelheti a stresszt.

A különféle ásványi anyagok sokféle folyamatban vesznek részt a szervezetünk életben maradása érdekében. Ha az ásványi anyagokból és nyomelemekből hiány van, akkor nem jól működik a szervezetünk.

A magnézium egy olyan ásványi anyag, amely nagyon sokféle folyamatban vesz részt. A magnézium nagyon fontos a stresszre adott válaszreakciók létrejöttében.

A magnézium megfelelő szintje szabályozza az adrenalin felszabadulását, és nem engedi, hogy túl magas legyen a szintje.

Ez segíti a normális működéshez való gyors visszatérést, és megakadályozza a kóros túlterhelést. Az izmok elernyedéséhez is magnéziumra van szükség. Ez a hatás hozzájárul szívünk megpihenéséhez és a helyes szívritmus beállításához is, valamint a stressz miatt megfeszült izmaink ellazulásához.

Magnéziumhiány esetén a stresszreakció erősebb lesz, és könnyen állandósul.

Amíg stresszben vagyunk, több magnéziumot használunk fel, ezért ha már eleve alacsony volt a magnéziumszintünk, akkor a stresszes állapot miatt még több magnéziumot  veszítünk, és a következő stresszhelyzetre még rosszabbul reagálunk.

Erre pedig csakis a megfelelő mennyiségű magnézium-bevitel lehet a megoldás.

Mik a tartós stressz hatásai?

Tartós stressz esetén a kortizol hormoné lesz a főszerep.

Az alábbi pontokban felsoroljuk a tartós stressz miatti káros hatásokat:

 1. A folyamatosan magas kortizolszint gyulladást válthat ki, amely lefoglalja az immunrendszert, így az nem tud hatékonyan fellépni a kórokozókkal szemben.
 2. A kortizol megzavarja a hasnyálmirigy inzulintermelését, mert ez a hormon csökkenti az inzulin hatását, vagyis a stresszhelyzet leküzdésére átmeneti inzulinrezisztenciát hoz létre, hogy a sejtek ne tudják felvenni a vérben keringő cukrot.
  Ha nem szűnik meg a stressz, a vércukor folyamatosan magas lesz, és ennek csökkentésére növekszik az inzulintermelés. Így idővel az inzulintermelő sejtek kimerülnek. Vagyis a stressz növeli az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kockázatát, és rontja az inzulinrezisztensek és a cukorbetegek állapotát, mert megnehezíti a vércukorszint normálértékének fenntartását.
 3. A folyamatos stresszhormon termelés miatt a mellékvesék kimerülhetnek, azaz nem képesek elég hormont termelni a tartós stressz kivédésére.
  Az egyensúly felborulását kezdetben magasabb kortizolszint jelzi, hiszen a folyamatos stressz ellen a szervezet igyekszik védekezni.
  Ha nincs elég kortizol, akkor ennek jellegzetes tünete a fáradtság.
  Az érintettek reggel nehezen ébrednek, napközben is nyomottabbak, lehangoltabbak lehetnek. Nekik romlik a stressztűrő képességük, és szorongás, ingerlékenység, valamint alvászavarok jelentkezhetnek náluk.
 4. A kortizolhiány hatással lesz az egész hormonrendszerre, és ez például pajzsmirigy alulműködéshez vezethet, és megakadályozza a teherbeesést is.
  A megtermékenyített petesejt beágyazódását a progeszteron hormon biztosítja, melynek termelését szintén gátolja a kortizolhiány. Nőknél ez az állapot növeli a csontritkulás kockázatát a progeszteron csökkenése miatt.
 5. A stressz hatására a gyomorban és nyombélben vérző fekélyek alakulnak ki.
 6. A folytonosan magas vérnyomástól az erek fala elveszíti a rugalmasságát, ami tovább emeli a vérnyomást.
 7. A stressz miatt állandóan megfeszített izmokat nehezebb lesz ellazítani, a napközbeni pihenés és az éjszakai alvás sem lesz kielégítő. A rossz alvásminőség hozzájárul az immunrendszer gyengüléséhez.

Vitalissimo egészségáruház stresszmegoldások

Kulcs a stresszhez könyv

Legyen meg minden információd a stresszről! Ennek forrása a Kulcs a stresszhez könyv!

Kulcs a stresszhez könyv sok más mellett a következő kérdésekre adja meg a válaszokat:

 • A stressz tényleg a modern korunk átka-e?
 • Mi történik velünk, amikor stresszesnek érezzük magunkat?
 • Mennyi minden történik, míg „felmegy a vérnyomásunk”?
 • Mire törekszik a szervezetünk a stressz során?
 • Milyen hatások bújnak meg a stressz mögött?
 • Hogyan értékeljük a stressz tüneteit?
 • Milyen étkezési alapelvek kapcsolódnak a stresszhez?
 • Mit tehetünk a gyógynövényekkel a stressz ellen?

Kulcs a hormonokhoz könyv

Ismerd meg a bonyolultnak tűnő hormonrendszer működését!

Szervezetünk működését egészébe kell ismernünk. Ehhez meg kell értenünk a bennünk lejátszódó hormonális folyamatokat is.

Kulcs a hormonokhoz könyv sok más mellett a következő kérdésekre adja meg a válaszokat:

 • Mik a hormonok feladatai, hogyan működnek a hormonok?
 • Hogyan működik a májunk, és mit tehetünk érte?
 • Mi okozza a hormonrendszer egészséges működésének a felbomlását, és mit tehetünk annak érdekében, hogy ismét jobban működjenek együtt a hormonjaink?
 • Hogyan működnek a sejtjeink energiaközpontjai?
 • És végül a könyv egy különleges hormonlexikont is tartalmaz, amely sorra veszi a legfontosabb hormonokat, és leírja azok hatását.


Myrobalan gyógynövénytermékek a stressz ellen
és a pihentető alvásért

A Myrobalan komplex gyógynövénykészítmények közül a következő termékeket ajánljuk a stressztűrő képességünk növelése és a kiegyensúlyozottabb alvás elérése érdekében.

Az alábbi termékek a nevükben felsorolt hatás elérését segítik elő, és így csökkentik a stressz káros hatásait, illetve segítik a stressz utáni regenerációt.

 1. NEPA A NYUGODT TUDATÉRT GYÓGYNÖVÉNY készítmény
 2. MILAM A PIHENTETŐ ALVÁSÉRT GYÓGYNÖVÉNY készítmény
 3. BIOXAN KIEGYENSÚLYOZÓ HATÁSÚ GYÓGYNÖVÉNY készítmény
 4. METOR GYULLADÁSCSÖKKENTŐ GYÓGYNÖVÉNY KOMPLEX
 5. TIROGLAN PAJZSMIRIGY-ALULMŰKÖDÉS ELLENI GYÓGYNÖVÉNY-KOMPLEX
 6. SHIVA VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐ GYÓGYNÖVÉNY-KOMPLEXSzabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek