fbpx
16.1 C
Budapest
2024. március 28. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

A tiszta levegő mindenkinek jár

A légzés fontossága

Mindannyian tudjuk, hogy a légzés fontos életműködés, hiszen légvétel nélkül legfeljebb pár percig bírnánk ki. A légzésünket annyira magától értetődőnek vesszük, hogy nem is figyelünk rá.

- Hirdetés -

Legfeljebb csak légzőgyakorlatok végzésekor irányul rá tudatosan a figyelmünk.

A légzés célja, hogy friss oxigénnel lássa el a sejtjeinket annak érdekében, hogy a bennük végbemenő energiatermelő folyamatokhoz legyen elég oxigén.

A légzés másik feladata, hogy a sejtekben keletkező széndioxidot kijuttassa a testünkből. Ez a gázcsere a tüdőnkben történik, belégzéskor bejut a friss, oxigéndús levegő, hogy bekerülve a vérbe, ellássa friss oxigénnel a sejtjeinket. Kilégzéskor pedig távozik a vérben levő szén-dioxid egy része.

Így a vérünkben mindig elég oxigén és széndioxid-is van, hogy a sejtek energiatermelése jó hatásfokkal megtörténjen.

Tiszta levegő

Földünk légköre hosszú évszázmilliókon keresztül vált olyan gázösszetételűvé, amely elég oxigénnel lát el bennünket, és persze minden más élőlényt is a bolygón.

A levegő kb. 77,9% nitrogént, 21,1% oxigént és 1% egyéb gázt és más vegyületet tartalmaz.

A tiszta és egészséges levegőben nincsenek olyan gázok, amelyek károsan hatnának a tüdőnkre, illetve az egészségünkre.

Ma sokat hallani az üvegházhatásról, ami a bolygónk hőháztartását befolyásolja. Ez azért következik be, mert a légkör a Nap fényét átereszti, de a saját hőmérsékleti kisugárzásának egy részét nem. Emiatt a Földünk felszínéről a hő egy része nem jut közvetlenül vissza az űrbe, hanem különféle fizikai és meteorológiai folyamatokban vesz részt. Ezek a folyamatok tartósan megnövelik a felszín és az alsó légkör hőmérsékletét. Így megváltozik az időjárás, ahogy azt az elmúlt évtizedekben magunk is tapasztaljuk. Hasonló, bár nem azonos folyamat tartja melegen az üvegházakat is, amelyekről ez a légköri jelenség a nevét kapta.

Tehát az üvegházhatásnak, a megnövekedett civilizációs szén-dioxid kibocsátásnak nincs köze a légkör egészségünkre gyakorolt hatásának.

Levegőszennyezés

Az üvegházhatástól eltérően a levegőszennyezésnek már vannak egészségkárosító hatásai. Az üvegházhatás globálisan hat, míg a légszennyezés helyi jelenség, főként a nagyvárosokra, azok környéki sűrűn lakta elővárosokra, és az iparvidékekre korlátozódik.

A levegőszennyezés egészségkárosító hatását nagyban befolyásolja az időjárás.

A levegőszennyezés fő okai közül jelentős a közlekedési járművek belsőégésű motorjainak kibocsátása, valamint az épületek fűtőberendezéseinek (kazánjainak) kibocsátása.

A járművek kipufogógázai miatt a levegő nitrogén-dioxid tartalma az ideális 0,000002%-os tartalom felett van. A levegőbe került vegyületek napfény hatására szmogot és ózont hoznak létre, ami asztmát okozhat.

Bár a gépjárművek ólomszennyezése megszűnt, de tökéletes égés esetén is szén-dioxidot és vízgőzt, tökéletlen égés esetén még szénhidrogéneket és szén-monoxidot is kibocsátanak, valamint súlyos probléma a szálló por kibocsátása is (fékek, autógumik az úton).

A WHO becslése alapján évente 700 ezerrel kevesebb ember halna meg a fejlődő országokban, ha ezeket a levegőszennyezőket kivonnák a forgalomból.

További emberi tevékenységből származó levegőszennyezés az energiatermelés, az ipari termelés, az állattenyésztés, hulladékok kezelése, elégetése, ill. egyéb emberi tevékenységek, pl. a hulladéklerakók metángázfejlesztése, a hűtőgépek freon hűtőgáza, szennyvíziszapból fejlődő gázok.

Természetes szennyező források a vulkánok, az erdőtüzek, a növények korhadása és a különböző porviharok.

Nem is gondolunk bele, hogy a környezetszennyezés akár helyileg az otthonainkban vagy éppen a munkahelyeinken is érhet minket.

Nyílászárók

A lakóhelyiségeinkben, munkahelyeinken az elhasznált, áporodott levegő, vagy éppen a fűtés miatt keletkező égéstermékek a közvetlen környezetünkben is ronthatják a belélegzett levegő minőségét, ami ellen gyakori szellőztetéssel védekezhetünk.

A régi házakban a nem megfelelően szigetelt nyílászárók bizonyos mértékig gondoskodnak arról, hogy valamiféle szellőzés folyamatosan meglegyen.

A szigeteletlen nyílászáról esetén a helyiségeink belső hője is távozik, és nem mindegy, hogy egy fűtési szezonban mennyi energia megy el az „utca fűtésére”.

Éppen ezért ma már egyre többen cserélik ki a régi ablakokat, ajtókat, és helyettük jól szigetelt, de ezzel egyben szellőzésmentes nyílászárókat építenek be.

A zárt lakó- vagy dolgozó helyiségeinkben az ott élő, tevékenykedő emberek a kilégzésük során nem kevés párát is kibocsájtanak, nem is beszélve a főzéskor, fürdéskor a légtérbe kerülő gőzről, páráról.

Penészesedés

A zárt tereinkben kialakuló egyre nagyobb páratartalom következménye a hideg sarkokban, falfelületeken lecsapódó pára. Ezeken a helyeken előbb-utóbb megjelennek a penészgombák is.

A penészgombák és spóráik gyakorlatilag mindenütt jelen vannak. A házipor egy részét ilyen spórák teszik ki. A spórák nagyobb mennyiségben belélegezve allergiás tüneteket és légzési nehézséget válthatnak ki.

A penészgombák folyamatosan mérgező anyagokat is kibocsátanak. Ezeket mikotoxinoknak nevezzük. Ezek a mérgek a töménységtől függően akár neurológiai betegségeket vagy akár halált is okozhatnak.

A penészgombák okozta egészségkárosító hatást fokozhatja a folyamatos kitettség, vagyis ha a lakás levegőjében vannak ilyen anyagok a jelenlevő falpenészedés miatt.

A penészgombák a nyirkos, nedves helyeken telepednek meg, mint a fürdőszobában, a konyhában, pincékben, alagsorokban, vagy beázás esetén. Ezekben a helyiségeknek rossz a szellőzés.

A penészallergia tünete lehet a szemirritáció, krónikus köhögés, fejfájás és migrén, légzési nehézségek, kiütések, fáradékonyság, orrdugulás, tüsszögés.

Nyári hőség

Nyáron, az egyre hosszabb ideig tartó kánikula esetén a kinti levegővel, illetve magának a lakóépületnek a falainak az átmelegedése miatt a lakóhelyiségek hőmérséklete is egyre elviselhetetlenebb lehet.

Sokan helyileg ugyan beépítenek légkondicionáló berendezéseket, de ez sem oldja meg a rendszeres szellőztetést azokban a helyiségekben, ahol nincs légkondi.

A családi házak esetén beépített korszerű szellőztetőrendszer folyamatosan por és pollenmentes friss levegővel látja el a ház lakóterét, így allergénmentes és tiszta levegőjű életteret biztosít az ott lakóknak.

A szellőzés fontossága

A fentiekből már következik a rendszeres szellőztetés fontossága, ami azonban kifejezett nehézséget okoz ott, ahol nem jön létre természetes légmozgás, még nyitott ablakok esetén sem. Az ilyen helyiségben ki kell alakítani egy helyi szellőztetőrendszert.

A nagy irodaházakban vagy üzletekben, közös nagy belső terekben a szellőzésről a légkondicionáló rendszer gondoskodik.

Így ez a cikk főleg a lakásokban és a családi házakban kialakítandó szellőző rendszerekkel foglalkozik.

Szellőztető légtechnika

A Splendid Design szellőztető rendszer korszerű berendezései, szerelvényei és légszűrői megbízhatóan gondoskodnak az otthona friss, egészséges levegőjéről.

Az automata szellőzés gondoskodik arról, hogy mindig friss levegőt lélegezhessen az egészséges, hosszútávú életminőség érdekében.

légkezelő szellőztető a kültérből a friss levegőt beszívja, majd a filtereken keresztül megszűrt baktérium- és allergénmentes levegőt akár ideális pártartalomra beállítva juttatja be a belső térbe.

A meleg nyári napokon felmelegedett lakás éjszakai visszahűtésében segítséget jelent a Bypass üzemmód ami maximális komfortot és kényelmet nyújt a lakóknak.

Napjaik nagy részét zárt helyiségekben töltjük, ahol mindennapi feladatok és teendők mellett nem marad kellő figyelem a rendszeres szellőztetésre. Bár maga a rendszeres szellőztetés sem tud olyan optimális levegőt biztosítani, mint a Splendid Design TQD Ventilus szellőztető rendszere.

Hol lenne szükség korszerű szellőztető rendszer kiépítésére?

  • Lakásokban
  • Családi házakban
  • Pincékben, alagsorban lévő helyiségekben

Miért fontos a friss levegő?

  • A mindennapi tevékenység, mint például a lélegzés, a főzés, a zuhanyzás vízgőzt és egyéb szennyezőanyagokat termel. 
     
  • Otthonunk légtere is tele van műanyag termékekből és elektronikus eszközökből származó vegyi anyagokkal. Emiatt a  gyermekek különösen ki vannak téve a rossz levegőminőség jelentette veszélyeknek.
     
  • A levegő frissen tartása a szervezetünk éltető eleme, hiszen a megfelelő napi oxigénellátás a jobb alvásminőség mellett, az általános lelkiállapotra is jótékony hatású. 
     
  • Magas páratartalom és alacsony beltéri hőmérséklet következtében a hidegebb felületeken kicsapódó pára penészedéshez vezethet, mely többnyire a hideg külső falak mellé állított bútorok közelében alakul ki. A penészes fal allergiás és asztmás tüneteket okozhat, és fáradtság, fejfájás és keringési problémák okozója lehet.
     
  • Egy átlagos család páratermelése 10 liter/nap. A magas páratartalmú helyiségek ideális életteret jelentenek a poratkák számára, melyek jelenléte allergiás megbetegedésekhez vezethet.
     
  • Az allergiás,- és asztmás megbetegedések száma az elmúlt évtizedben rohamosan megnőtt, részben a megnövekedett zárt térben töltött idő miatt.
     
  • Az energiamegtakarítás jegyében az épületek napjainkban fokozott szigetelléssel készülnek, mely tovább rontotta a belső levegő állapotát, magasabb páratartalommal.
     
  • A beltéri levegő szennyezéséért számos tényező, köztük a páratartalom, a különböző szagok és illatanyagok, a tárgyakból kiváló gázok, cigarettafüst, penész és más allergén anyagok tehetők felelőssé.
     
  • A zárt terekben keletkező elhasználódott levegőt rendkívül fontos állandóan frissíteni minden évszakban.

Mit tehetünk zárt térben az állandó friss levegő áramoltatás érdekében?

A megoldást egy kiváló szellőztetőrendszer jelenti! A prémium minőségű és a piacon kiváló ár-érték arányú TQD Ventilus hővisszanyerős szellőztető rendszerek alkalmazása az egyik legjobb alternatíva.

Ez a rendszer a megrendelő igényeihez igazítva minden épülettípushoz a legjobb megoldást nyújtja.

  • Ideális hőmérsékletet áramoltatása átlagosan 90%-os hővisszanyerési hatásfokkal
     
  • Maximális komfort és kényelem
     
  • Szabályozható modern vezérlőegység
     
  • Állandó friss levegő
     
  • Végleges megoldás a penész ellen
     
  • Energiatakarékos működés
     
  • Hosszú, több évtizedes élettartam

Splendid Design szellőztetői a „Tiszta levegő” program kiváló minősítésével rendelkeznek.

Az innovatív fejlesztésnek köszönhetően allergiamentes és egészséges levegőjű lakókörnyezetet biztosít.

Keresse fel a Splendid Design oldalát és érdeklődjön szakembereinktől az Ön számára legjobb megoldásokról.

Kötelezettség mentes szaktanácsadásunk segít Önnek a megfelelő döntés meghozatalában!

LÉLEGEZZEN SZABADON!

KAPCSOLATFELVÉTELHEZ KATTINTS IDE!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek