fbpx
9.7 C
Budapest
2024. március 14. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Káposztával a csontokért?

Hogyan tartsd meg a csontjaid égészségét?

- Hirdetés -

Hogyan pótold hatékonyan a kalciumot?

Milyen tápanyagok szükségesek a csontritkulás megelőzéséhez?

Miért szuperélelmiszer a fodroskel?

Mit kell tudni a K-vitaminokról?

A K-vitamin egy vitamincsoport elnevezése. Bár a csoport nem nagy, a K-vitaminoknak két fő formája van: a természetben is előforduló K1-vitamin, vagy más néven fillokinon és az egészséges bélrendszerben termelődő K2-vitamin, vagy más néven menakinon.

Ezek a vitaminok leginkább a véralvadásban, a csontozat és a szív egészségében játszanak kiemelkedő szerepet.

Ezeknek a vitaminoknak egyikét ételekkel vetetjük magunkhoz, míg a másik a vastagbelünkben termelődik a jótékony baktériumok áldásos tevékenységének eredményeként.

Az egyoldalú táplálkozás miatt, amely igencsak jellemző a mai általános étrendre, jóval kevesebb K1-vitamin juthat a szervezetünkbe, mint a napi szükséglet.

A különböző bélbetegségek miatt csökken a K2-vitamin előállítása is, hiszen ilyenkor a bélflóra egyensúlya felborul, és kevés lesz a szorgos, K2-vitamint előállító baktérium. És ráadásul még bizonyos gyógyszerek gátolhatják a vitaminok felszívódását.

Mit tudnak a K-vitaminok?

A K1 vitamin főként az egészséges véralvadást segíti elő, míg a K2 vitamin növeli a csontok tömörségét, így segít a csontritkulás megelőzésében, illetve a csontok egészségének helyreállításában. Ezen kívül meggátolja, hogy a kalcium az érfalakra lerakódva, ott meszesedést okozzon. Így segíthet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a megelőzésében.

A kalcium és egy fontos mellékszereplő

A K2-vitaminnak tehát sok köze van a kalciumhoz és a csontok egészségéhez. De mi kell ahhoz a K2-vitaminon kívül, hogy a kalcium jól hasznosuljon?

Mert önmagában a kalcium pótlása nem elég a csontritkulás ellen!

A kalcium nem csak a csontjaink fontos építőköve, szinte minden sejtnek szüksége van a szervezetünkben. Ezért ez az egyik legfontosabb ásványi anyag az emberi szervezetben.

A kalcium sokféle sejtfolyamatban játszik szerepet, és sokan tudják, halljuk a reklámokból elégszer, hogy kiemelt jelentősége van a csontok és fogak képződésében, egészségének megtartásában.

Egy növésben lévő gyermek, vagy fiatal étrendjében különösen fontos a megfelelő kalciumbevitel.

Az időseket pedig, csontritkulás miatt érintheti a kalciumpótlás.

A kalcium önmagában az étrendkiegészítők egyik leggyakoribb összetevője: kapszulákban, pezsgőtablettákban, rágótablettákban, porokban, granulátumokban és szirupokban is elérhető.

A legtöbb ember mégis úgy szedi a kalciumot, hogy az nem hasznosul a szervezetükben, sőt, még káros is lehet.

Mi kell még a kalciumhoz?

D-vitamin. Mivel a kalcium felszívódását és raktározását a D-vitamin segíti elő, gondolhatnánk, hogy az étrendben ezért lenne fontos a kalcium és a D-vitamin együttes bevitele.

Ahhoz, hogy a szervezetünkben a kalcium a megfelelő helyre jusson, és ott be is épüljön a csontokba és elláthassa más fontos feladatait is, a K2-vitaminra is szükség van a D-vitaminon kívül.

K2-vitamin nélkül a kalcium és a D-vitamin még egészségügyi problémákat is okozhat.

Ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a K-vitaminokra is!

Tehát a K1-, K2-vitamin, valamint a D-vitamin és a kalcium négy jóbarát.

Miben van K-vitamin?

Azokban a zöldségekben, zöld leveles salátákban, amelyeket pont nem igazán szeretünk, amikből pont elég keveset eszünk.

Egész pontosan a K1-vitamin legfőbb forrásai a zöldleveles zöldségek, valamint a káposztafélék – mint például a spenót, a kelbimbó vagy a brokkoli.

A K2-vitaminé a bizonyos belsőségek (például a szív és a máj), valamint a tojássárgája és a tejtermékek, melyek sajnos gyakori allergiák forrásai is.

A fermentált natto (ez egy japán étel szójababból) is tartalmaz K2-vitamint.

Ki szereti a káposztaféléket? Ki szereti a belsőségeket? Ki eszik sok nattót?

A K-vitamin hiány jelei

A véralvadásban betöltött szerepe miatt, ha a K-vitamin bevitele nem elég, a vérzés a legárulkodóbb jel.

Utalhat rá gyakori orrvérzés vagy ínyvérzés, sérülések során rendellenes véralvadás, de akár a véres köhögés, vizelet vagy széklet is, mivel a testen belül is kialakulhat vérzés.

Utóbbi tünetek komoly betegségek jelei is lehetnek, ezért aki ilyet tapasztal, mindenképp forduljon orvoshoz! Életmentő lehet a kivizsgálás!

A Vitalissimo egészségáruház K-vitamin megoldásai

A Vitalissimo Testszerviz egészségáruház először is a K-vitamin mellett sok más tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot, nyomelemet tartalmazó saját márkás fodroskel porára hívja fel a figyelmet!

A fodroskel, azaz a fodros őskáposzta a káposztafélék egy nagyon régi növénye, amely rangos helyet foglal el a szuperélelmiszerek dobogósai között.  

A biominősítésű fodroskelt jól felszívódó por alakban ajánljuk Testszerviz fodroskel por néven!

Kattints a képre!

A fodroskelhez hozzájuthatunk a továbbfejlesztett Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix por készítményben is, ahol csipkebogyóval, sárgarépával, spenóttal és zöld almával együtt kerülhet be a fodroskel por a poharunkba.

A port hozzákeverhetjük a zöldturmixunkhoz, vagy bevehetjük cukrozatlan, natúr joghurttal, kefirrel is.

Kattints a képre!

Svéd folyékony vitaminok

A Vitalissimo webáruház slágertermékei a svéd folyékony multivitaminok, amelyekben a kalcium és a D-vitamin mellett megtalálhatjuk a K2-vitamint is!

Így a svéd folyékony vitaminok + a Testszerviz fodroskelt tartalmazó bármelyik készítménye gondoskodik a teljes K-vitamincsalád beviteléről, kiegészítve a kalciummal és a D-vitaminnal!

Bármelyik nőknek vagy férfiaknak készült hatékony felszívódási svéd folyékony vitamint választhatjuk a korunknak megfelelően, benne lesznek a termékben ezek a fontos tápanyagok.


Kattints a képre!

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

A tápanyagokkal kapcsolatos teljes tudás elérhető a Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében!

Ebben a könyvben részletesen olvashatsz a különböző ételalapanyagokról (zöldségek, húsok, keményítős cukorforrások, zsírok és olajok), valamint a vitaminokról, ásványi anyagokról és nyomelemekről is.

A könyv segítségével könnyen összeállíthatod a saját tápláló étrendedet!


Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek