fbpx
20.3 C
Budapest
2024. május 19. vasárnap

Testszerviz

Webáruház

4000 éves szupertáplálék

A fodros kel remek tápanyagforrás, szuperélelmiszer.

- Hirdetés -

Ebből a cikkbő megtudod, hogy mért!

Ősi gyökerek

Ősszel és télen felértékelődik a káposzta szerepe az ételeinkben, hiszen ekkor van szezonja a savanyú káposztának, töltött káposztának.

A régóta termesztett káposzták mind egyetlen ősre vezethetik vissza a „családfájukat”, a vadkáposztára.

vadkáposzta az Atlanti-óceán, illetve Dél- és Nyugat-Európa tengerpart menti területein ma is megterem, mert jól tűri a sót és a mészköves talajt, ugyanis más növények kedvezőbb adottságú talajon való elterjedése a tenger közeli mészkősziklákra kényszerítette ezt a növényfajt.

vadkáposzta kétnyári növény, első évben a levelei a többi káposztafélénél húsosabbak és vastagabbak, a mostoha környezetben a víz és a tápanyagok tárolására módosultak. A második évben 1–2 méter magas szárat növeszt, amin sok sárga virágot hoz.

A ma ismert káposztafélék ősét több mint 4000 éve ismeri az ember, és a évezredekre visszanyúló termesztése során számos fajt nemesített az ősi vadkáposztából.

Minden ma ismert káposztafélékhez tartozó zöldségnövénynek a vadkáposzta az őse.

A káposztafélék családja

Káposztafélék a keresztesvirágúak rendjének egy növénycsaládja.

A következő általánosan ismert zöldségek tartoznak ebbe a családba: bimbós kel, brokkoli, fejes káposzta, fodros kel, karalábé, karfiol, kelkáposzta, kínai kel, vörös káposzta.

Hazánkban a 16. századtól maradtak fenn írásos feljegyzések a káposztafélékről, bár a fodros kel a legkevésbé elterjedt fajta.

A fodros kel

kisázsiai (mai Törökország) eredetű fodros kelt a rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa középső és nyugati része felé.

A fodros kel a középkorig kedvelt zöldségnövény volt.

Kezdetben a vastag szárú és kevés levélzetű kel jelentőségét hidegtűrése és könnyű termeszthetősége adta. A növény nemesítésének az útja a több levelet hozó zöldség irányába vezetett, így alakult ki mai alakja.

A későbbiek során a káposztafélék nemesítőinek a törekvése a káposztafej közepén levő puhább levelekre irányult, és létrejött a tömött fejet képező, elterjedt közismert fejes és vörös káposzta, így a legtöbb területen méltatlanul háttérbe szorult a fodros levelű kel.

Gazdag tápanyagforrás

fodros kel remek forrása az olyan fontos tápanyagoknak, mint az A-, C-, E-, K- és B6-vitaminnövényi fehérjék és az élelmi rostok. Olyan ásványi anyagokkal lát el minket, mint a mangán, a vaskalciumréz és kálium.

Egyetlen tányérnyi fodros kelből készült étel fedezi napi C-vitamin szükségletünk 88%-át.

A zöldség mangántartalma elérhetővé teszi a táplálékkal felvett szénhidrátok és fehérjék energiatartalmát, könnyebben jönnek létre az idegrendszer működését serkentő zsírsavak.

E-vitamin tartalma csökkenti az emlékezőképesség hanyatlását. A zsírban oldódó E-vitamin hatékonyabban szívódik fel, ha zsiradékkal együtt fogyasztjuk. A fodros kelt tehát mindig öntsük nyakon egy kis olajjal, hogy elősegítsük ezt a folyamatot.

A fodros kelben levő kéntartalmú hatóanyagok serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek (mell-, petefészek-, tüdő-, prosztatarák) megelőzésében.

A fenti gazdag tápanyagtartalom, és a fodros kell ősi eredete miatt, ennek a káposztafélének kiemelt jelentősége van a Testszerviz étrendi ajánlásokban.

Igazi szuperzöldség, amit ha be tud szerezni az ember, akkor a kelkáposztát tartalmazó ételeket fodros kelből is el lehet készíteni.

Így lehet például darált húsos rakott fodros kel, vagy fodros kel főzelék, a kelkáposzta-főzelékhez hasonlóan.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fodros kelben levő tápanyagok segítik a látást, a bőr és a köröm egészségét, erősítik az immunrendszert, támogatják a máj munkáját, és nem utolsó sorban segítenek a vércukorszint szabályozásában.

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

A fodros kelről és a más káposztafélékhez tartozó zöldségekről a Kulcs a tápanyagokhoz című Testszerviz Kulcs könyvben olvashatsz fontos tudnivalókat.

Kattints a képre!

Vitalissimo egészség webáruház megoldás

Mivel a fodros kel a világ 10 legjobb szuperélelmiszere kötött található.

Mint a cikk korábbi részében láttuk magas ásványianyag- és vitamintartalma, a benne találhat nagy mennyiségű fitotápanyag, zöldleveles növényhez képest magas fehérje tartalma garantálja, hogy fogyasztása rendkívül jó hatású.

Mivel a fodros kel hazánkban nehezen beszerezhető, ezért ajánljuk a bio termesztésű zöldségből készített saját márkás, Testszerviz Fodros kel port.

Ez a termékünk rendkívül népszerű a Testszerviz egészségtudatos közönségen belül, és szívből ajánljuk bárkinek.

A zöld port tedd hozzá a salátaöntetéhez, dúsítsd vele a turmixát, gazdagítsd vele az elkészített ételeinek tápanyagtartalmát!

Legyél kreatív a felhasználást illetően egy teáskanáltól akár egy evőkanálig terjedően. Az utóbbi esetben például darált húshoz is hozzákeverheted zöldfűszerként.

Kattints a képre!

Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix por is tartalmaz fodros kelt, a spenóton, csipkebogyóporon, zöldalmaporon és sárgarépaporon kívül.

Ezt a termékünket vízben vagy joghurtban feloldva fogyaszthatod, ahogy rajta van a címkén.

Kattints a képre!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.
Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek