fbpx
3.7 C
Budapest
2024. március 19. kedd

Testszerviz

Webáruház

Nyári napfény télen

Napkonzerv

Az őszi, téli napokban gyakran gondol az ember a nyári napsütésre, ilyenkor vissza szeretnénk kapni a nyár melegét, a hosszabb nappali világosságot.

- Hirdetés -

Való igaz, hogy a napfénynek sok pozitív hatása van az egészségünkre, gondoljunk csak arra, mennyivel jobb a kedvünk, ha süt a nap, vagy arra, hogy a szervezetünk a napfény segítségével tud D-vitamint előállítani.

D3-vitamin fontosságát éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Őszi-téli naphiány

Az Index.hu hírportálon megjelent cikk szerint hazánkban a téli időszak végére szinte mindenkinek kimerül a D-vitamin készlete, így szinte mindenki vitaminhiányban szenved.

A mára már egységessé vált szakmai megítélés szerint az októbertől márciusig tartó időszakban szükséges a D-vitamin pótlása.

Nyáron elég 15 perc

A késő tavaszi, nyári időszakban, amikor verőfényes napsütés van, naponta elegendő csak egy negyed vagy fél órát a szabadban lenni, és a napsütésnek kitenni a végtagjainkat, vállunkat és az arcunkat, és a bőrünk képes a napsugárzás hatására biztosítani a napi D-vitamin szükségletet.

Azt is kijelenthetjük, hogy ez inkább a fehér bőrűekre igaz, mert a barna bőrűeknek, a nyáron lebarnultaknak ennél több időre lehet szükségük.

Emellett persze az is igaz, hogy nyáron a napi pár órás szabadban tartózkodás mindenkinek biztosítja a szükséges mennyiséget ebből a fontos vitaminból.

És máskor?

Októbertől márciusig ugyanakkor mindenkinek ajánlott D3-vitamin-készítmény rendszeres fogyasztása.

Ebből a vitaminból az orvosi ajánlásban a felnőtteknek napi 2000 NE mennyiség, ami élelmiszerből még jól összeállított étrend mellett sem biztosítható, sőt, a szokásos étrend alig tartalmaz D-vitamint.

Étrenddel reálisan bevihető mennyiség mindössze napi 80 NE.

Tudományos részletek

A D-vitamin azért különleges, mert sok más vitaminnal ellentétben a szervezetünk is elő tudja állítani. Ehhez elegendő, ha a bőrt elég UV-B (azaz bizonyos hullámhosszú ultraibolya) sugárzás éri. Ez csak a természetesen napfényben van benne, a villanyfényből már nem jut el hozzánk.

Önmagában a napsugárzással D-vitamin-túltermelés nem váltható ki, mert ahogy barnul a bőrünk, a fokozódó pigmenttartalom gátolja a D-vitamin-képzést.

kora ősztől késő tavaszig ajánlott D3-készítmények valójában nem a vitamint, hanem annak egy kolikalciferolnak nevezett előanyagát tartalmazzák, amiből a szervezetünk állít elő D-vitamint.

D-vitaminnal kapcsolatban sokféle tévhit él. Ezek közül az egyik leggyakoribb a vitamin túladagolásával kapcsolatos. A tény az, hogy az orvosi ajánlásnál nagyobb mennyiség bevitele is csak nagyon hosszú távon okozhat észlelhető tüneteket.

Így a forgalomba hozott készítmények teljesen biztonságosak, amennyiben betartjuk az adagolási útmutatót.

Miért fontos a zsírban oldódó D-vitamin?

Ez a vitamin minden sejtünkre hatással van, és hiánya számos betegséget okozhat. Ilyen például a gyermekkori rachitis (régi nevén angolkór) és a osteomalacia, ami csontlágyulást jelent.

A csontjaink egészségén kívül az immunrendszerünk sem működik jól, ha nincs elég ebből a vitaminból.

Megfelelő D-vitamin-szinttel 70-80 százalékkal lehet csökkenteni a felső légúti betegségek gyakoriságát az őszi-téli időszakban. Ez igaz a fertőzéssel terjedőkre is!

Ma már bizonyított a D-vitamin gyulladáscsökkentő hatása is, és a Covid–19-járvány idején kialakított klinikai eljárások során igazolódott az is, hogy a vírusfertőzéshez társuló, veszélyt jelentő ún. citokinvihar kivédésében milyen fontos szerep jut ennek a vitaminnak. Erről gyakran olvashattunk a járványügyi korlátozások idején.

Szintén fontos területe a D-vitaminnal kapcsolatos kutatásoknak a női termékenység. Sok nőgyógyászati betegséggel és a meddőséggel összefüggésben kimutatható az alacsony D-vitamin-szint káros hatása.

nők 60 százalékát érintő PCOS-ben a D-vitamin-ellátottság-hiány megszüntetésével a ciklus rendeződhet, és a teherbeesés esélye növekedhet.


Testszerviz Vitalissimo webáruház megoldások

Amellett, hogy a Kulcs az immunrendszerhez és Kulcs a tápanyagokhoz című könyvből sokat megtudhatsz erről a vitaminról is, mint olvasható volt, fontos a D3-vitamin pótlása és tudni róla!

Éppen ezért rendeld meg ezeket a könyveket!


Kattints a képre!

Kattints a képre!

A Kulcs könyveink mellé ajánljuk a következő termékeket is:


A Swedish Nutra C+D3 folyékony vitamin koncentrátum hatékony immunstimuláló, csökkenti a fáradtságot, és alkalmas a szervezet oxigénszállító képességének növelésére.

Véd a szezonális betegségek ellen, rendszeres fogyasztásával megelőzhető a D-vitamin hiánya.

Kattints a képre!

További D3-vitamin kínálatunk itt található:


Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.
Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek