fbpx
20.3 C
Budapest
2024. május 19. vasárnap

Testszerviz

Webáruház

Édes kísértés – halott anyag

A cukor nagy karriert futott be az utóbbi 200-300 évben. Kezdetben a kakaóhoz hasonlóan csak a királyok és hercegek kiváltsága volt, ma már alapvető élelmezési cikknek számít a liszttel, az étolajjal és a burgonyával együtt.

- Hirdetés -

Cukortörténet

A szilárd cukor előállítását a 4.-7. század közötti időszakra teszik.
Indiában a cukorgyártáshoz a cukornád sűrűre főzött levét, a „nádmézet” használták.
Ebből kristályok váltak ki. Ezeket a cukorkristályokat megőrölték, így készült lisztszerű cukor.

Indiából a cukorkészítés ismerete csak lassan terjedt nyugat felé.
A 6. században a perzsáknál találunk erről feljegyzéseket, majd az arabok ismerkedtek meg a cukornáddal és a cukorral.

Eleinte az uralkodók kedvelt luxuscikke volt. Lassanként egyes városok híressé váltak a cukorról, ahonnan a cukor messze vidékre is eljutott.

Az arabok Szicíliában, majd Spanyolországban is meghonosították a cukornádat és a cukorkészítést. Spanyolországban 1150-ben 29000 hektár föld volt cukornáddal beültetve és már 14 híres cukorkészítő műhely működött az ültetvények mellett.
A 14.-15. században a fő cukortermelő Spanyolország volt. Az ország cukortermelése a 15. század elején évente több mint 100 ezer tonna cukor volt.

Angliába az első hajórakomány cukor 1319-ben érkezett. A németekhez is eljutott a Velencéből származó édesség a szárazföldi kereskedelmi útvonalakon keresztül. A 14.–15. században már a jobb módú polgári családokban is használták, részint gyógyszerként, részint pedig ételek készítésénél.

Magyarországon 1419-ben találjuk az első feljegyzést a cukorról, Zsigmond király udvarából.

A cukor karrierjének nagy lökést adott Amerika felfedezése.

Kolumbusz Kristóf már 1492-ben átültette a cukornádat Santo-Domingóba, amely csakhamar Európa fő szállítójává vált. Mexikóban és Brazíliában a 16. században terjedt el a cukornád.

A 19. század végén Kuba, Manila, Jáva, Brazília termelte a legtöbb cukornádat.

A 16. századtól kezdve Európában egyre több cukorfinomító létesült a gyarmatokról érkező cukor további feldolgozására.

Európában a cukorrépából való cukorgyártás a 19. század elején kezdődött, bár ekkor még csak 2-3% cukrot tudtak belőle előállítani. A gyártási módszer tökéletesedésével a cukorrépa ugyanolyan jelentős nyersanyaggá vált, mint a cukornád. Ez további lökést adott a cukor elterjedésének, hiszen a cukorrépa Európában is nagy területeken termeszthető.

A 19. századi Magyarországon a cukor még nem volt általánosan elterjedt fogyasztási cikk.

Az 1890-es években az egy főre eső cukorfogyasztás alig harmada a fejlettebb nyugat-európainak. A legnagyobb cukorrépa termelő vidékek Trencsén, Nyitra, Pozsony, Bars, Sopron és Moson környékén voltak. Ezeken a területeken létesültek az első cukorgyáraink is.

Az édes íz mindent visz

Az ember nagyon könnyen megszereti és kívánja az édes ízt, mert az édes ízű növényekből gyorsan energiához jut a szervezet. Ez egy „belénk kódolt” örökség a túlélésünk érdekében. A mai cukorbőség azonban már az ellenségünkké tette az édes ízhez való ragaszkodásunkat, mert a túl sok cukor miatt magas szinten levő inzulinszint sokféle káros következménnyel jár, amit a szervezet a sejtjeinkre gyakorolt inzulinhatás mérséklésével próbál ellensúlyozni.

Így alakul ki az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség, amiről itt írtunk.

Megdöbbentő felfedezés

Az Index.hu hírportálon október 21-én megjelent egy cikk, amely szerint a cukor rákkeltő lehet.

A cikkíró nem kertelt, így fogalmazott: „Egy teljesen halott anyag, amely csak elrabolja egészségünket, energiánkat, de eddig legalább nem gondoltuk, hogy rákot is okoz.

Bár ez durva megállapításnak tűnik, de mégis sok igazság van benne, ugyanis a sok cukor okozta magas inzulinszint valóban emeli a daganatos betegségek kialakulásának és súlyosbodásának a kockázatát, mivel az inzulin serkenti a sejtek szaporodását.

A cikk szerint a méhnyakrák és a mellrák esetén a kutatók kimutatták ezt az összefüggést, bár a rák kialakulás sokféle tényezőtől függ.

Egy biztos, hogy az egészségünk védelme érdekében célszerű lenne radikálisan csökkenteni a cukorfogyasztást, és kitörni az édes íz rabságából.

A megoldás

Kulcs a hormonokhoz könyv

A Kulcs a hormonokhoz című Testszerviz könyv pontosan leírja, hogyan keseríti meg az édes cukor az életed!


Kattints a képre!

Kulcs a zsírégetéshez könyv

A Kulcs a zsírégetéshez című könyv kezedbe adja a megoldást, hogyan törj ki a cukorfüggőségből, és hogyan vedd kézbe a testsúlyod kontrollját!

Nézd meg az alábbi képen, hogy mennyi mindentől függ, hogy ez sikerüljön!

Kattints a képre!

A legjobb választás

A teljes Kulcs könyvcsomag a legjobb befektetés, mert ezek a könyvek együtt jelentik az azonnal használható tudás megszerzésének legjobb módját!


Kattints a képre!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek