fbpx
22.4 C
Budapest
2024. július 19. péntek

Testszerviz

Webáruház

Ne vakon!

Ne sötétben tapogatózva, ne vakon vágj bele! Vannak akik hirtelen ötlettől vezérelve kezdenek valami újba, míg mások sokáig fontolgatnak, nézegetnek, mérlegelnek, aztán nem tesznek semmit.

- Hirdetés -

Az igazság itt is talán az „arany középút”, kell némi fontolgatás, de nem nagyon érdemes sokáig várni a cselekvéssel, mert könnyen „elmegyek a vonat”.

Az alábbi részlet a Kulcs a zsírégetéshez című könyvből való:

Életmódváltó céljaink

A célok megfogalmazása, leírása a legelső lépés a siker felé. Ha igazán el akarunk egy dolgot érni, akkor nagyon jó, ha azt írásban fogalmazzuk meg.

Ehhez írok le most néhány hasznos szempontot, fontosnak tartott gondolatot.

A cél: egy bizonyos idő után elérendő állapot.

A cél szóról kétféle dolog juthat eszünkbe. Az egyik egy jövőben elérendő állapot vagy hely, ahová el szeretnénk érni. Erről most úgy gondoljuk, hogy ez majd akkor jó lesz nekünk.

Például ha az idei nyárra az a célunk, hogy eljussunk a Balatonra. Ez egy ilyen cél. Ez a cél akkor valósul meg, ha a Balaton bármely településére elutazunk az idén nyáron. Ha azonban azt mondjuk, hogy Badacsonyba megyünk, és ott a Katica étteremben ebédelünk augusztus 5-én délben, akkor ez egy sokkal konkrétabb cél, sokkal személyesebb, mint az, hogy leutazunk a Balatonpartra.

Ha egy ilyen célt úgy fogalmazunk meg, hogy az eléggé részletes, akkor vonzóbbá tehetjük magunk számára. Az is hozzáad ehhez a célunkhoz, ha azért akarunk eljutni a Katica étterembe, mert a barátunk, Jóska, nagyon áradozott az étterem konyhájáról és az ottani kiszolgálásról.

Visszatérve az életmódváltáshoz, egy olyan cél, hogy nyárra lefogyjunk, egy eléggé általánosan megfogalmazott cél, de ha hozzáírunk néhány más elérendő tulajdonságot is, akkor ez a cél sokkal konkrétabbá válik.

Egy célnak akkor van értelme, ha az motiváló, azaz cselekvésre ösztönző!

Amikor belekezdünk valamibe, természetesen van egy elvárásunk, vágyunk, hogy azzal a dologgal mit szeretnénk elérni. Minél részletesebb ez az elképzelés, annál nagyobb lehet az ösztönző ereje.

Ennek akkor lesz nagy jelentősége, amikor szembetaláljuk magunkat azokkal az akadályokkal, amikre lehet, hogy számítottunk, de ez nem feltétlenül csökkenti a felmerülő nehézségeket. Ilyenkor jól jön egy kis motiváció! Mivel nincs a sarkunkban egy edző vagy bárki más, akit megbízhatunk azzal, hogy lelkesítsen minket, ezért a célnak olyannak kell lennie, hogy amikor a leírása után bármikor elolvassuk, akkor újra érezzünk annyit a kezdeti lelkesedésből, amennyi továbblendít minket a felmerült akadály ellenére és újra tetterősnek érezzük magunkat.

Ilyenkor vajon eléggé motiváló lehet a vágyott 60 kilogramm testsúly mint cél? Talán embere válogatja.

Annak érdekében, hogy a kitűzött célt a sajátunknak érezzük, a célunkat magunknak kell megfogalmaznunk úgy, hogy az ösztönzően hasson ránk.

Nem árt az sem, ha időnként elővesszük a leírt célunkat és írásban finomítunk rajta, de nem úgy, hogy megalkuszunk a körülményekkel: „elég lesz a 75 is”. Persze az is lehet, hogy ez abban a pillanatban sokkal reálisabb.

A célunknak reálisnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy a valóságban el tudjuk képzelni, hogy elérhető számunkra, mert vannak kézzelfogható vagy beszerezhető eszközeink és megvan a szükséges tudásunk is a célunk megvalósításához.

Például ha az lenne a célom, hogy legyen egy kacsalábon forgó palotám az olasz tengerparton, akkor ez inkább egy álom és nem egy kitűzhető cél, hacsak nincs pár milliárdom a bankszámlámon, amit az ingatlanvásárlásra és építkezésre tudok fordítani. De még ekkor is kell értenem annyit az építkezéshez, hogy keressek egy jó kivitelezőt, és az építkezés közben ne érjenek fájó meglepetések.

Egy jó cél nem csak az álmodozás eredménye.

Egy jó cél egyszerre reális és személyes, azaz kivitelezhető és eléggé magunkénak is érezzük azt.

A reális részhez hozzátartozik, hogy az életmódváltás során jó ha tudjuk, hogy a testünk reakciói szinte annyifélék lehetnek, ahányan vagyunk. Van akinél gyorsan elindulnak a kedvező változások és van, akinél nem.

Van olyan is, hogy egy ideig, akár hetekig, „nem történik semmi látványos”. Ettől még a szervezetünkben beindulhattak a jó irányú folyamatok az étrendi, életmódbeli változtatásaink hatására, de ezek még nem hoztak észrevehető eredményeket a testsúlyunkban, energiaszintünkben, közérzetünkben.

Ekkor tovább kell folytatni és ki kell tartani. Tudom jól, hogy ez elég nehéz, ha túl sokáig tart ez a kezdeti időszak.

Amikor az ember benne van a dolgok sűrűjében, előfordul, hogy nem vesz észre magán semmi különöset. Éppen ezért nem biztos, hogy észrevesszük azokat a kedvező változásokat, amiket igazából sikerként könyvelhetnénk el. Ezért jó, ha van egy olyan barátunk, családtagunk, aki támogat bennünket az életmódváltásban, és elég gyakran találkozunk vele ahhoz, hogy végigkísérheti, hogy mi történik velünk, min megyünk keresztül.

Az is igaz, hogy nem jó senkit se azzal zaklatni a környezetünkben, hogy „Már látod, mennyit változtam?”, „Látod már mennyivel karcsúbb vagyok?” Ezzel legfeljebb zavarba hozhatunk másokat, ami nem lehet a szándékunk.

A cél: egy folyamat értelme.

Ez egy olyan ösztönzőerő, ami segít kitartani és kivárni a tetteink eredményét.

Ez a cél egy másik jelentése. Jogos elvárás, hogy minden olyan cselekedetünknek, tevékenységünknek kell, hogy legyen értelme, amit csinálunk. Így van ez az életmódváltás időszakában is.

Ez a cél tehát az időtartamra vonatkozik és nem arra, hogy mit akarok végül elérni.

Egyáltalán meddig tart az életmódváltás? Úgy gondolom addig, amíg ki nem alakulnak azok az új szokások, amik ahhoz kellenek, hogy stabilan meg tudom tenni azokat a szükséges dolgokat, amik ahhoz kellenek, hogy egyre jobb legyen az energiaszintem, a hatékonyságom, az alvásom stb.

Ez persze azt is jelenti, hogy vagy elértem már a kitűzött ideális testsúlyt is és már „csak tartanom” kell, vagy még mindig haladok az utamon az ideális testsúlyom felé, és közben látom azt, hogy az új étrendnek és életmódnak megvannak az eredményei.

A cél tehát egyben értelme is a tetteimnek, ez az, ami előrehajt az úton.”

Olvasd tovább a Kulcs a zsírégetéshez könyv fejezetét, és tudd meg, hogy milyen lépéseket tegyél meg ahhoz, hogy a legjobb esélyekkel vághass bele az életmódváltásba!

A Kulcs a zsírégetéshez könyv egy igazi Testszerviz kézikönyv, amelyben minden fontos szempontot megtalálsz ahhoz, hogy kézben tartsd a testsúlyodat!

Ez azt jelenti, ha még nem ideális, akkor azzá teheted, és ha már elérted az álomalakot, akkor ne is szedjél fel semennyit se!”

Ne hagyd ki a többi Testszerviz könyvet se, mert ha már olvastál közülük egyet is, akkor jól tudod, milyen érték pihen a polcodon, van a kezed ügyében!


Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek