fbpx
10.4 C
Budapest
2024. április 26. péntek

Testszerviz

Webáruház

Miért jó a nyers zöldségek, leveles saláták rendszeres fogyasztása?

A nyers leveles zöld salátáknak a táplálkozásunk alapját kellene képezniük. Ennek ellenére sokan nem szeretik és való igaz, naponta 40-50 dkg-ot nehezen lehet megenni. Néhány érvet felsorakoztatunk most, ami lehet, hogy segít elfogadni őket.

- Hirdetés -

Az alábbi részlet a Kulcs a tápanyagokhoz című Testszerviz könyvből való:

„Egyrészt mert ezeknek a zöldségeknek, leveleknek magas a mikrotápanyag-tartalma.

Másrészt mert ezekben a zöldségekben, levelekben levő szénhidrát (a bennük levő keményítő) a sejtfalak közé van bezárva.

A sejtfalak szilárd tartást biztosítanak a növényeknek, a gyümölcsök és zöldségek héja érzékelhetően keményebb, mint a növény vagy gyümölcs belseje.

Ezt a keménységet a sejtfalakban levő emészthetetlen rost adja. A legfontosabb szilárdságot biztosító rostanyag a cellulóz, amely nem oldható vízben. Minél keményebb egy növényi rész, annál több cellulózt tartalmaz, és annál nehezebb ennek a növénynek a megemésztése.

A rostok olyan hosszú molekulaláncokból állnak, amelyek egymással összekapcsolódott egyszerű cukrokból állnak. A rostok felbontásához nincsenek emésztőenzimeink, így azok áthaladnak a vékonybélen.

A gyümölcsökben, a lencsében és más hüvelyesben sok vízben oldható rost van, ezért az ezekben a növényekben levő keményítő és más cukrok gyorsabban szívódnak fel, mint azokban a zöldségekben, amelyekben több vízben oldhatatlan rost található.

A zöldségek közül a gumókban vagy gyökérzöldségekben van több vízben oldható rost. Így, ha ezeket magas hőfokon, sokáig főzzük vagy sütjük, akkor a bennük levő vízben oldhatatlan rostok már nem védik meg a bennük levő keményítőt attól, hogy ne szívódjon fel gyorsan.

Ha ezeket nyersen vagy gyengén főzve, sütve ennénk, akkor több rost maradhatna ép, és a szénhidrátok felszívódása is lassúbb lenne.

A vízben oldható rostok lágyítják a székletet és megelőzik a székrekedést. A vízben oldhatatlan rostok mozgásban tartják a béltartalmat, és növelik a széklet tömegét.

A zöldségekben és gyümölcsökben többféle rost található, egy részük vízben oldhatatlan. Ezért nem kell az alapján összeválogatni az elfogyasztandó zöldséget és gyümölcsöt, hogy milyen fajta rost van benne.

A személyes étrend kialakításakor az számít, hogy milyen tapasztalataink vannak az adott zöldséggel, gyümölccsel kapcsolatban: vannak-e tőle emésztési panaszaink, illetve rendszeres fogyasztásuk növeli-e a testsúlyunkat vagy sem. Ez utóbbi természetesen függ attól is, hogy nyers-e az étel vagy milyen módon készítettük el azt, illetve mennyit ettünk belőle.

Mi lesz a rostokkal?

A rostok emésztetlen növényi részekként jutnak el a vastagbélbe.

A rostok fontos tápláléka a bélflórának, mert az ott élő baktériumtörzsek megerjesztik ezeket. A bélbaktériumok által termelt anyagok sokféleképpen hatnak jótékonyan az egészségünkre.

A hasznos baktériumtörzsek vitaminokat (K- és B-vitaminokat) és idegi ingerületátvivő anyagokat (például dopamint, szerotonint) termelnek. Ezek fontosak ahhoz, hogy motiváltnak és jókedvűnek érezzük magunkat. Ezek az anyagok nélkül kedvetlenek és depressziósak lehetünk.

A baktériumok erjesztő tevékenysége során gyenge sav keletkezik, amely védi a vastagbelet a kórokozóktól, és csökken a bélpanaszok esélye.

A bélbaktériumok egy része gyulladáscsökkentő zsírsavakat is termelnek, illetve olyan zsírsavakat, amik táplálják a vastagbél falát alkotó sejteket.

Érdekesség: A nagy testű növényevő, kérődző állatok, amelyeknek különleges emésztőrendszerében óriási mennyiségű és nagyon változatos fajtájú bélbaktérium tömeg gondoskodik az elfogyasztott nagy mennyiségű növényi részek erjesztéséről. Ezek a bélbaktériumok az állatok számára olyan zsírsavakat termelnek, amiket az állatok szervezete energiaforrásként hasznosít. Ezeknek az állatoknak az emésztőrendszere a növényekben levő keményítőt és egyszerűbb cukrokat teljes mértékben átalakítja, és azokat gyakorlatilag csak a bennük élő bélbaktériumok hasznosítják.”

Olvass el minden fontos tudnivalót a számodra fontos tápanyagokról, hogy ne szenvedjen a szervezeted a tápanyagok hiányától!

Tudj meg mindent a főzési eljárásokról és minden másról, ami a konyhádban fontos lehet a tápláló ételek elkészítése során!

Ha nem megy a salátaevés, ne aggódj, ilyenkor jól jöhet a Zöldturmix por…

A Vitalissimo Testszerviz webáruház széles termékkínálatában megtalálhatók azok a bélflórát tápláló termékek is, amik javítják az emésztést, és segítik a jó bélbaktériumok elszaporodását!


Ebben a cikkemben most a Wise Tree Naturals BÉLFLÓRABARÁT étrendi kiegészítőjét ajánlom a figyelmedbe!

Az emésztőrendszer megfelelő állapota alapvető az egészség fenntartásához, mert hatással van az egész szervezet működésére!

Számos olyan termék kapható a piacon, amely többféle baktériumtörzset és több millió baktériumot tartalmaz. Ezek a termékek többségében csak akkor maradnak hatékonyak, ha hűtve tárolják őket! Hűtés nélkül a baktériumok nagy része már tárolás közben elhalhat. További jelentős hányaduk károsodhat a gyomor- és epesavak aktivitása miatt.

A WTN Bélflórabarát étrend-kiegészítő szedésének előnyei:

  • hozzájárulhat a bélrendszer egészségének megőrzéséhez,
  • létrehozza a baktériumok megfelelő egyensúlyát a bélrendszerben,
  • hatására javulhat az emésztés, csökkenhetnek az emésztési tünetek,
  • javulhat a tápanyagok felszívódása,
  • a bél nyálkahártyája megfelelő állapotba hozható,
  • hatékonyabbá válhat az immunrendszer működése.

Biztosítsd magadnak a teljes Testszerviz Tudástárat! Légy sikeres életmódváltó!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek