fbpx
3.9 C
Budapest
2024. április 26. péntek

Testszerviz

Webáruház

A bajok gyökere a szénhidrátfüggőség

Az alábbi részlet a Kulcs a hormonokhoz című Testszerviz könyvből való:

- Hirdetés -

„Az ebben a fejezetben eddig tárgyalt sejtműködés és energiatermelő anyagcsere folyamat bemutatás után most ismét visszatérhetek a hormonrendszer működését érintő alapvető befolyásoló tényezőhöz, amely most már nagyon is kézenfekvő.

Ez az alapvető életmódbeli sajátosság nem más, mint a korunkra jellemző, gyorsan felszívódó szénhidrátforrásokban bővelkedő étrend általános elterjedése.

Ezek a szénhidrátforrások: a cukros, sok cukrot, fruktózt tartalmazó, gyakran feldolgozott élelmiszerek és ételek, italok, gyümölcslevek, a keményítőben gazdag köretek (burgonya, rizs, kukorica, tésztafélék, pékáruk, gyümölcsös-cukros tejtermékek) és sorolhatnám a hasonló, közismert „üres kalóriákat” tartalmazó forrásokat.

Hogy jön ide a hormonrendszer?

Az egy étkezés vagy eszegetés, nassolás során elfogyasztott gyorsan felszívódó szénhidrát gyorsan magasra emeli a vérben levő cukor szintjét, amit szorosan követ az inzulinszint megnövekedése is.

Így aztán fokozatosan kialakul, és hosszú távon állandósul a magas vércukor- és inzulinszinttel jellemezhető, ugyanakkor a sejtek szempontjából egyre csökkenő inzulinérzékenységgel járó állapot, az inzulinrezisztencia.

Ez az állapot kihat minden sejtünkre, és olyannyira megterheli a májat, hogy elkezdődik annak kötőszövetesedése és zsírosodása, valamint a hasnyálmirigy inzulintermelő képességének a hanyatlása, illetve a hasnyálmirigy és a máj gyulladása, a májfunkciók orvosi leletekben is megjelenő romlása.

Az inzulinrezisztenciától a cukorbetegségig

Az inzulinrezisztencia egy olyan szénhidrát-anyagcserezavar, amely manapság egyre jobban terjed a társadalomban.

Hangsúlyozom, hogy annak a megítélése, hogy valakinél már diagnosztizálták ezt az állapotot, kizárólag az orvos feladata.

Ugyanígy az orvos feladata ennek az állapotnak a kezelése is!

Itt csupán ismeretterjesztő szándékkal írom le az ezzel kapcsolatos gondolataimat.

Először nézzük a cukorbetegséget. Mint tudjuk, ennek a betegségnek két fajtája van: az egyiknél elégtelen az inzulin-termelés, a másiknál pedig elégtelen az inzulinhatás.

Az elsőt nevezik I-es típusú cukorbetegségnek, amikor a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei már nem termelnek elegendő inzulint. Ekkor injekció segítségével kell pótolni azt rendszeres vércukorszint mérés mellett.

A II-es típusú cukorbetegségnek nevezett elégtelen inzulinhatás oka leggyakrabban a sejtek inzulinreceptorainak (inzulinérzékelőinek) az érzékenységének a csökkenése, bár nem zárható ki itt sem az inzulintermelés csökkenése, hiszen a betegség együtt járhat a hasnyálmirigy inzulintermelő képességének a csökkenésével is.

A cukorbetegség és az inzulinrezisztencia okairól a kutatóknak nincs egyértelmű állásfoglalása. Szerintük lehetnek ezeknek az állapotoknak genetikai okai is, illetve ezekhez az állapothoz hozzájárulhatnak még olyan autoimmun folyamatok is, amelyek gyulladással járnak, de számításba kell venni a hormonális zavarokat is. Ilyen a krónikus stressz hatására megnőtt kortikoidszint, a pajzsmirigy működésének zavara vagy az a progeszteron hormonhoz viszonyított ösztrogén túlsúly.

Az összetett okok és kölcsönhatások miatt ezért a szakemberek már metabolikus szindrómáról beszélnek. A metabolikus szó az anyagcserével összefüggő állapotot, a szindróma szó pedig tünetegyüttest jelent. Tehát itt egy olyan összetett kóros állapottal van dolgunk, amely alapvetően érinti az anyagcserét, a stressztűrő képességet, a hormonrendszer egyensúlyát és működését, illetve a szervezetben lejátszódó – gyakran állandósuló – gyulladásos folyamatokat.”

Olvasd el a teljes könyvet és tudd meg mit tehetsz a hormonrendszer egészségéért, illetve ismerd meg a szervezetedben működő hormonokat, és légy tudatos a hatásaikkal kapcsolatban!


A Vitalissimo Testszerviz webáruházban számos kiváló terméket kínál a hormonrendszer támogatására!



Itt, ebben a cikkben egy Wise Tree Naturals terméket szeretnék kiemelni. Ezt a terméket hatásosan alkalmazzák termékenységi problémáknál, különösen inzulin rezisztencia fennállásakor, illetve idegrendszeri problémák mérséklése esetén is.

Olyan hormonális kísérőtünetek, mint a premenstruációs szindróma (PMS) esetén is segítség lehet!

Biztosítsd magadnak a teljes Testszerviz Tudástárat! Légy sikeres életmódváltó!

A képre kattintva rendeld meg a teljes Kulcs könyvsorozatot!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek