fbpx
8.4 C
Budapest
2024. április 20. szombat

Testszerviz

Webáruház

Dinamikus egyensúly

Az alábbi részlet a Kulcs a testhez című Testszerviz könyvből való:

- Hirdetés -

„Az emberi test jó állapota szoros kapcsolatban áll a sejtek, szövetek, szervek működését meghatározó belső dinamikus egyensúly meglétével.

Ezt a kifejezést először Claude Bernard (1813–1878) francia tudós használta belső környezetként.

Ennek a belső környezetnek a dinamikus álladóságát vezette be 1926-ban Walter Bradford Cannon (1871–1945), amerikai tudós. Ezt a fogalmat ő nevezte el görög szóval homeosztázisnak.

A homeosztázis vagyis a belső dinamikus egyensúly állandósága az élő szervezet alkalmazkodó képességét jelenti a változó külső és belső körülményekhez.

Ez alatt a megfelelő tápanyag-ellátottságot, a légzési gázok szükséges mennyiségét és minőségét, a testfolyadékok megfelelő mennyiségét, minőségét és a védekező módok meglétét, megfelelő működését értjük.

Az élő szervezetet folyamatosan érik olyan külső és belső hatások, amelyekre reagál. Ez a reakció kihat a test belső állapotára, arra a belső környezetre, amely meghatározza a sejtek, szövetek működési körülményeit.

Például egy külső fenyegetés hatására a személy stresszes helyzetbe kerül. Ekkor a stressz idegrendszeri és hormonális változásokon keresztül arra ösztönzi a mellékveséket, hogy stresszhormont (adrenalint) termeljen, amely egy harcolj vagy menekülj reakciót kiváltó hormon.

Ez a hormon arra készíti fel a testet, hogy rövid ideig nagy erőkifejtésre legyen képes: harcoljon vagy meneküljön. Ekkor a pulzus növekszik, az energiatartalékok rendelkezésre állnak a gyors mozgás és a nagy erőkifejtés érdekében.

A veszély elmúltával a test kipihenheti magát, és ismét visszaállhat a megszokott belső dinamikus egyensúly.

A helytelen táplálkozás vagy más – a civilizációs betegségeket tárgyaló fejezetben felsorolt többi ok miatt – a szervezet belső dinamikus egyensúlya felborulhat, és a szervezet már egyre kevésbé lesz képes visszaállítani azt. Így egy lassú leépülési folyamat veheti kezdetét, amely idővel már tényleges betegség kialakulásához vezethet.”

Olvasd tovább az iménti részlet után következőket a Kulcs a testhez című könyv Egészség és életminőség című fejezetében! A könyvben ezután az egészségről és életmódváltás kapcsolatáról van szó.

Bárki számára elérhető egy jobb, egészségesebb állapot, ha megfelelő tudással rendelkezik a testéről. A könyvben leírt jól használható tudnivalókat nem tanítják ilyen formában egyetlen iskolában, még az egészségügy területén sem!


A Testszerviz „Vitalissimo” webáruháza rendkívül széles termékkínálatával segíti a sikeres életmódváltást.

Egyik nagyon sikeres termékcsaládunkat a sajátmárkás termékeink jelentik, amiket itt találsz!



Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek