fbpx
13.9 C
Budapest
2024. április 25. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Szénhidrát kisokos

Az alábbi részlet a Kulcs a tápanyagokhoz című Testszerviz könyvből való:

- Hirdetés -

„Az ételeink nagy része tartalmaz több-kevesebb szénhidrátot. A szénhidrátok egyszerű cukrokból épülnek fel.

Az emberi szervezet a mai szokásos étrend mellett bőven jut szénhidrátokhoz, és főleg ahhoz alkalmazkodott, hogy a sejtek belőlük állítsák elő az életben maradáshoz szükséges energiát.

A szénhidrát molekulák szén-, hidrogén- és oxigén atomokból épülnek fel, és gyakran hatszögletű szénatom-gyűrűk formájában.

Egy ilyen gyűrűt egyszerű cukornak nevezzük.

Egy ilyen gyűrű lehet szőlőcukor vagy más néven glükóz, lehet gyümölcscukor vagy más néven fruktóz, illetve egyszerű tejcukor vagy más néven galaktóz.

Ezeknek a különböző cukorgyűrűknek a felépítése csak kicsit tér el egymástól. A testünkben a májunk az, ami a gyümölcscukorból és az egyszerű tejcukorból, vagy éppen a keményítőből szőlőcukrot állít elő. Végül ez a cukor az, ami eljut a testünk sejtjeihez a vérkeringésen keresztül. A szőlőcukor vagy más néven glükóz szintjét mérjük a vérben, amikor úgynevezett vércukor vizsgálatot végzünk. A keringő vérből a cukrot az inzulin nevű hormonunk segít bejuttatni a sejtjeinkbe.

Kétmolekulájú cukrok

Ha két egyszerű cukormolekula összekapcsolódik egymással, akkor kettős cukor lesz belőle.

Ha egy glükóz és fruktóz molekula kapcsolódik össze, akkor azt szacharóznak vagy szukróznak nevezzük. Ilyen cukor van a közismert étkezési vagy kristálycukorban, ami répa- vagy nádcukor.

A kettős cukrokat enzimek bontják két molekulára az emésztés során. Ez a folyamat az enzim jelenlétében gyorsan megtörténik. A két egyszerű cukormolekula már nagyon gyorsan felszívódik.

A tejben és tejtermékekben levő kettős cukor neve: laktóz. Ez egy glükóz és egy galaktóz molekulából áll. Ha valakinek a szervezetéből hiányzik a laktáz nevű enzim, akkor nem tudja megemészteni a laktózt. Ekkor mondjuk, hogy az illető laktózérzékeny.

Ha két glükózmolekula kapcsolódik össze, akkor keletkezik a maltóz vagy malátacukor. A maltóz a természetben nagy mennyiségben a burgonya és a gabonák csíráiban fordul elő. Az árpa csíráztatása során létrejövő maltóz fontos szerepet játszik a sörfőzés folyamatában.

A maltodextrin – ami egy élelmiszeripari adalékanyag – változó hosszúságban összekapcsolódott glükózmolekulákból áll, ami ugyanolyan gyorsan szívódik fel, mint bármelyik kettős cukor.

A fent leírt egyszerű cukrok elágazó vagy nem elágazó láncokká állnak össze a növényekben. Ezeket a láncokat keményítőmolekuláknak nevezünk.

A szénhidrátok emésztése összetett molekulákból, gyakran keményítőkből indul ki, és az emésztés azokat bontja le lépésről-lépésre egészen addig, amíg egyszerű cukrokká nem lesznek. Ezek az egyszerű cukrok a glükóz, a fruktóz (gyümölcscukor) és a galaktóz (egyszerű tejcukor).

Ha kristály- vagy porcukor van az ételben, édességben, akkor az csak két cukormolekula összekapcsolódása, így a nagyon gyorsan felszívódik, akár már a szánkban, a nyálban levő enzimek hatására.

Az édes íz érzése a szájban egyszerű cukormolekulák jelenlétét jelzi. Tehát minden olyan étel, ital, ami édes, gyorsan felszívódó egyszerű cukorból áll, ami gyorsan megemelheti a vércukorszintet és az elfogyasztott mennyiségtől függően jelentős kalóriabevitelt jelenthet. A felesleg minden esetben zsírként raktározódik el.

A növényi sejtekben a számunkra megemészthető keményítő a sejteken belül található.

Ha az élelmiszernek tekintett növényt feldolgozzák, magas hőhatásnak teszik ki, lisztnek őrlik meg vagy más módon feldolgozzák, akkor ezek a sejtfalak már nem védik meg a bennük levő keményítőt, így az ilyen ételek elfogyasztásakor a szénhidrátokat emésztő különféle enzim könnyen és gyorsan le tudja bontani ezeket az összetett keményítőláncokat.

Ez a lebontó folyamat még gyorsabb, ha csak kettős cukrot kell szétbontani egyszerű cukorrá. A cukorrépa vagy cukornád feldolgozásakor a cukorgyárakban már elvégzik azt a feladatot, hogy a cukornádban és a cukorrépában levő keményítőt lebontsák, és létrehozzák a közismert kilószámra kapható étkezési cukrot.

A fentiekből látható, hogy azokban az élelmiszerekben van gyorsan felszívódó szénhidrát, amelyik összetevőként egyszerű cukrokat, kettős cukrokat, illetve már feldolgozott, a növényi sejtekből kiszabadított keményítőt tartalmaz.

Ezért minden olyan élelmiszer, étel gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz és jelentős inzulinemelkedést okozhat, amit lisztből készítettek, vagy más módon feldolgoznak, illetve pépessé főznek vagy sütnek, pürésítenek.

Ezért a legjobb lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek és ételek azok, amelyek nyers zöldségeket, növényi részeket tartalmaznak vagy abból állnak.

Természetesen a zöldségek szénhidráttartalma változó, tehát nagy különbség van egy tepsi rakott burgonya, és egy tepsi rakott brokkoli között, bár mindkét étel a sütés hatására puha lesz vagy többé-kevésbé pépessé válhat, és így gyorsan felszívódó lehet.

Ezért fontos az, hogy minden étkezésnél legyen sok nyers leveles növényi rész vagy más nyers zöldség is a tányérunkon, és ha ez nem elég, akkor mellette lehet még valamennyi alacsony keményítő (azaz szénhidrát) tartalmú sült vagy főtt zöldség is.

De ha valakinek az étrendje csupán főtt vagy sült zöldségekből, kölesből, hajdinából áll, még akkor is, ha nem eszik lisztből készült tésztaféléket, burgonyát, fehér rizst, tisztában kell lennie azzal, hogy ő is gyorsan felszívódó szénhidrátot ehet. Ez természetesen függ az alkalmazott főzési eljárástól is, valamint attól, hogy mi más ételelemet (fehérjét vagy zsírt, olajat) is eszik még hozzá.”

Olvasd tovább a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet, és tudd meg azokat az alapvető tudnivalókat, ami alapján magad is elkészítheted a saját egészséges ételeidet a bevásárló lista összeállításától az étel tálalásáig.


Ezzel a Testszerviz könyvvel együtt érdemes beszerezni az Élet írta szakácskönyvet, amelyben könnyen elkészíthető ételek receptjei találhatók a reggelitől a vacsoráig.
Ezt a Testszerviz szakácskönyvet nem véletlenül nevezik alakformáló szakácskönyvnek!

Ha úgy találod, hogy magas a vércukorszinted, akkor mindenféleképpen neked való a Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix Por!

Ez a termékünk magas vitamin- és ásványi anyag- valamint rosttartalma miatt nagyon egészséges! Fogyasztása elősegíti a helyes étrend kialakítását.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.
Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek