fbpx
2.8 C
Budapest
2024. március 19. kedd

Testszerviz

Webáruház

Rost összefoglaló

Az alábbi részlet a Kulcs az immunrendszerhez című könyvből való:

- Hirdetés -

„Arról, hogy rendszeresen kell rostban gazdag ételeket enni a jó bélflóra érdekében, általánosan ismert, de az már nem, hogy pontosan mik ezek a rostok.

A rostok a szénhidrátokat tartalmazó növények sejtjeiben és sejtfalában vannak, amiket az emberi emésztőrendszer nem tud egyszerű cukorrá bontani és hasznosítani.

Ezeket az összetett cukrokat csak a bélflórában élő különféle mikroorganizmusok, többségükben baktériumok tudják hasznosítani.

A fentieken kívül még vannak olyan összetett cukrok, amik az anyatejben vannak, amik szintén emészthetetlenek a csecsemő számára. Ezekről már korábban részletesen írtam. Ezek az úgynevezett galakto-oligoszacharidok.

A növényi sejtek falában levő összetett szénhidrátokat cellulóznak nevezik. Ez a növények vázanyagának a legnagyobb része. Vízben nem oldódik.

A pektin a húsos gyümölcsök például alma, körte; valamint a vastag gyökerek például sárgarépa sejtfalában található összetett szénhidrát. A pektint az élelmiszeripar is felhasználja zselésítő anyaggént, térfogatnövelőként és stabilizálószerként, mivel sok vizet képes megkötni. Gyakran adják lekvárokhoz.

A pektin a szervezetbe kerülve megváltoztatja a széklet víztartalmát, növeli a viszkozitását, ezért mind székrekedés, mind hasmenés kezelésére alkalmazható.

A pektin rostjaihoz a cukormolekulák is képesek kötődni, ezért azok lassabban szívódnak fel.

A béta-glükán a természetben is előforduló összetett cukor. Többféle ilyen rost van, attól függően, hogy hány szénatom alkot egy béta-glükán molekulát.

Legáltalánosabb és egyben leghatékonyabbnak tartott forrása az egyszerű élesztő sejtfala (Saccharomyces cerevisiae), de van béta-glükán a gabonakorpában (például a zab- és árpakorpában), a tengeri fűfélékben és néhány gombában is.

A béta-glükánoknak elsősorban immunrendszer erősítő hatásuk van. Mivel feldolgozásában nagy szerepe van a makrofágoknak, ezért fogyasztását követően a szervezet védekező rendszere erőteljesebben működik.

Az inulinról már volt szó, ez gyümölcscukorból álló rost. Sok inulin van a csicsókában, az articsókában, a cikóriában és a vöröshagymában.

Az útifű maghéj (Psyllium husk) egy rostokban gazdag növényrész, sokféle felhasználási lehetőséggel. Sok esetben adják gluténmentes lisztekhez, és készítenek vele ilyen kenyereket, süteményeket, mert sok vizet képes megkötni. Az útifű maghéj hasmenés esetén is segítség lehet, mivel megköti a béltartalomban levő vizet, és sűríti a székletet. Éppen ezért kevés vízzel fogyasztva székrekedést okozhat.

Az, hogy kinek milyen rost mit okoz, nagyon egyéni lehet, hiszen ez függ attól, hogy milyen a személy bélflórájának az állapota, illetve mennyire egészséges a bélrendszere.

Ha egy bizonyos rostra puffadással, görcsökkel vagy más kellemetlen tünetekkel reagálunk, akkor azt ne erőltessük, hanem hagyjuk el. Ilyen esetekben mindenféleképpen kerüljük a nyers rostforrásokat, és főzzük vagy süssük meg a zöldségeket.

Ha táplálék-kiegészítőként fogyasztunk még rostot, akkor nézzük meg, hogy nem kell-e bőséges víz a hatékony hasznosuláshoz.”

A Kulcs az immunrendszerhez című könyvben részletes leírást olvashatsz a bélflóráról és a bőrünkön, szánkban is velünk élő hasznos baktériumokról, parányi élőlényekről.

Azt is megtudhatod ebből a könyvből, hogy mi az összefüggés a bélflórád állapota, az immunrendszered működése és az egészséged között.

Nyakunkon a nyár, így egyre könnyebben juthatunk olyan tápláló zöldségekhez, amiknek rendszeres fogyasztása fenntartja a bélflóra egészségét egész évben.

A bélflóra egészségének a helyreállításához és fenntartásához a Vitalissimo webáruház kínálatában az EMÓCIÓ 7.84 ITAL nagyon hatékony segítség a rendszeres nyers zöldségfogasztás mellett!


Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek