fbpx
19.4 C
Budapest
2024. július 27. szombat

Testszerviz

Webáruház

Színkalauz a fitotápanyagokhoz

A zöldségek és gyümölcsök nagyon sok tápanyagot tartalmaznak, amelyek olyan anyagok, amiket a növények a saját védelmükre hoznak létre, annak érdekében, hogy a különféle kártevők, gombák ne árthassanak nekik. Ezek az anyagok számunkra egészségvédő hatásúak lehetnek. Erről szól az alábbi könyvrészlet.

- Hirdetés -

A következő részlet a Kulcs a testhez című Testszerviz Kulcs könyvből való:

„A narancssárga és a sötétsárga szín a béta-karotint jelöli. Minél sötétebb a szín, annál több béta-karotint tartalmaz az adott növény. A sárgarépa, az édesburgonya, a sárgabarack, a sütőtök, a mangó, a papaya és a sárgadinnye mind-mind tartalmaznak béta-karotint, amely segít a szervezetnek a szabadgyökök lekötésében, és csökkentheti a rákbetegségek kockázatát.

A piros szín a likopint jelzi. A likopin megtalálható a paradicsomban, paradicsompürében és -sűrítményben, a rózsaszín grapefruitban és a görögdinnyében.

A sötétzöld szín annak a jele, hogy a zöldség luteint és zeaxantint tartalmaz. Ezek a vegyületek a spenótban, a kelkáposztában, a paszternákban, a sötétzöld zöldségekben és a káposztában vannak jelen nagy mennyiségben. Ezek az összetevők a szemre és a látásra vannak jótékony hatással, csökkentve az időskori sárgafolt-elfajulás, azaz retinakárosodás kockázatát.

A bíbor, sötétpiros és kék színek egy másik típusú fitovegyület, a flavonoidok jelenlétét jelzik. Flavonoidokat tartalmaz például valamennyi bogyós gyümölcs, a piros szőlőhéj, a cékla, a cseresznye, a vörös káposzta. A flavonoidok hozzájárulnak a szív és az erek egészségéhez és a rák ellen is nyújthatnak bizonyos védelmet. A tőzegáfonyában található flavonoidok pedig segítenek a húgyúti fertőzések megelőzésében.

A zöld, fehér és bíbor színű káposztaféle zöldségek erőteljes ízű zöldségek; ilyen például a brokkoli, a káposzta, a kelbimbó és a karfiol. Nagyon hasznosak még a hagymafélék is: a póréhagyma, a vöröshagyma és a fokhagyma.

A színek különbözők lehetnek, de egy tulajdonság mindegyikben közös: mindegyik zöldség tartalmaz kéntartalmú fitovegyületeket. Ezek a rák, a szív- és érrendszeri problémák és a magas káros koleszterinszint megelőzésében játszhatnak szerepet.

A fitotápanyagok valójában vegyületek óriási csoportját jelentik: még nem sikerült mindet azonosítani és osztályozni, de számuk akár a nyolcvanezret is elérheti.”

Tudj meg többet ezekről az érdekes tápanyagokról a Kulcs a testhez című könyvből! Ez a Testszerviz sikerkönyv minden olyan fontos tudnivalót tartalmaz, amivel bátran belekezdhetsz az életmódváltásba és a saját tested működésének a megismerésébe!


Vannak olyan szuperélelmiszerek, amelyek méltán kapták ezt a nevet! Ilyen szuperzöldség a fodros kelkáposzta is.

A Testszerviz Vitalissimo webáruházból a következő saját márkás szuperzöldség termékeket rendeld meg!


Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek