fbpx
6.7 C
Budapest
2024. április 19. péntek

Testszerviz

Webáruház

Bélflóránk egészsége

A következő részlet a Kulcs a zsírégetéshez című Testszerviz Kulcs könyvből való:

- Hirdetés -

„A hasunkban velünk élő sok milliárd parányi élőlényekből álló közösség nagyban meghatározza azt, hogy milyen a beleink egészsége és mennyire jó a tápanyagok felszívódása.

Ebben a részben néhány, sajnos gyakori bélbetegségről lesz szó, amikhez hozzákapcsolhatók bizonyos baktériumtörzsek is. Ezekre a baktériumtörzsekre a tudományos nevükkel hivatkozok. Ezeknek az elnevezéseknek nincs különösebb gyakorlati jelentősége, mégis fontosnak tartom, hogy írjak ezekről a sokakat érintő problémákról.

Ezek a bélproblémák mind azzal vannak összefüggésben, hogy az érintett személy étrendjére és életmódjára jellemző a mai cukorkultúra, ami lehetetlenné teszi a zsírégetést és az egészséges testsúlykontrollt.

Éppen ezért ilyen esetekben mindenféleképpen először ezeken az állapotokon kell segíteni lépésről-lépésre, lehetőleg egy étrendi és életmódbeli változtatásokra nyitott orvos közreműködésével.

A gyulladásos bélbetegségek és a bélflóra

Azoknál az embereknél, akik fogékonyak a gyulladásos bélbetegségekre, jellemző a gyomor-bélrendszer baktériumainak felborult egyensúlya.

Az erre a betegségcsoportra használt IBD[1] mozaikszóval két betegséget jelölünk: a fekélyes vastagbél-gyulladás (latinul: colitis ulcerosa) és a vékonybelet érintő Crohn-betegség.

A vastagbél-gyulladás általában a vastagbél- és a végbél-nyálkahártya felületi rétegeit, és jellegzetesen az érintett bélszakasz összefüggő területeit érinti.

Ez egy jellemző különbség a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa között, mivel a Crohn-betegségben a bélszakasz bármely területén foltokban is kialakulhat az érintett bélszakaszba mélyen behatoló gyulladás.

A vastagbél-gyulladás tünetei nagymértékben függenek a gyulladás súlyosságától és helyétől.

Nem egyedül az IBD esetében változik meg a bélflóra Bacteroidetes, Proteobacteria és Firmicutes baktériumtörzs aránya, azonban ennek a változatossága kisebb a betegeknél, mint az egészséges személyeknél.

A táplálkozás módosítja a bélflórát: a Crohn-betegségben szenvedő serdülőknél sok fehérjét, antioxidánst és gyulladáscsökkentő zsírsavat tartalmazó étrenddel, illetve tápszerrel sikerült a bélflóra egyensúlyát annyira helyreállítani, hogy csökkentek a kellemetlen tünetek.”


[1] IBD – Ez a következő angol kifejezés rövidítése: „inflammatory bowel disease”, ami magyarul: gyulladásos bélbetegséget jelent.

Olvasd tovább a bélflóránk egészségével kapcsolatos tudnivalókat a Kulcs a zsírégetéshez című könyvben!

Ez a könyv a tartós zsírégetéshez szükséges tudnivalók kincsestára. Megtalálható benne minden olyan fontos információ, ami ahhoz kell, hogy ne legyen többé gondod a testsúlyoddal.


Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek