fbpx
8.9 C
Budapest
2024. április 24. szerda

Testszerviz

Webáruház

Gyógyító étrendek

A különféle gyógyszerek mellet az orvosok eszköztárában ősidők óta szerepeltek különféle étrendi javaslatok, ajánlások. Gyakran javasoltak böjtöt vagy bizonyos ételek elhagyását a betegeknek már évszázadok óta. Ezekről az ajánlásokról sajnos nagyon kevés hitelt érdemlő információ maradt fenn.

- Hirdetés -

A gyógyító étrendekről szóló alábbi rövid részlet a Cél a 100 év! című Testszerviz könyvből való:

„Az első, cukorbetegeknek javasolt és fennmaradt gyógyító étrend John Rollo, skót katonai sebész nevéhez fűződik, aki a 18. században élt (halálának dátuma 1809). Az általa javasolt étrend arányaiban jelentős mértékű szénhidrát csökkentést és fehérje-zsiradék többletet írt elő.

A francia Apollinaire Bouchardat (1806–1886) volt az az orvos, akit a modern cukorbetegség gyógyítás atyjának is szokás nevezni. Étrendi ajánlásában száműzte a beteg étrendjéből a magas cukor és keményítő tartalmú élelmiszereket, ételeket.

A 19-20. század fordulójáról két amerikai orvost kell kiemelnünk.

Az egyikük, Frederick Madison Allen (1879–1964), aki szintén alacsony kalóriás, erőtelesen szénhidrát csökkentett, már koplalást előíró étrendet javasolt a betegeinek. Ezt az étrendet nagyon nehéz volt betartani a koplalás miatt (legfeljebb napi 1000 kalóriát engedett meg csak). Ő a szénhidrátok bevitelét napi 10 grammban maximalizálta.

Allen nagy népszerűségre tett szert annak idején, és 1919-ben kiadott egy könyvet is a cukorbetegség étrendi kezeléséről.

Dr. Elliott Proctor Joslin

Allen kortársa egy máig híres cukorbetegséggel foglalkozó specialista Dr. Elliott Proctor Joslin (1869–1962), aki az első, kizárólag cukorbeteggel foglalkozó orvos volt az Egyesült Államokban.

Ő alapította a ma is működő Joslin Cukorbeteg Központot (Joslin Diabetes Center), amely ma a legnagyobb cukorbetegséget kutató központ a világon.

Dr. Elliott P. Joslin 1898-ban kezdett praktizálni Bostonban.

1916-ban jelent meg A cukorbetegség kezelése (The Treatment of Diabetes Mellitus) című könyve, amely az első átfogó orvosi szakkönyv volt a cukorbetegségről.

Dr. Joslin a következő írta a könyvében: A cukorbetegség kezelése esetén átmeneti ideig hasznos lehet a napi kalóriabevitel csökkentése, amit két évnyi tapasztalat alapján állíthatok.

A fentiekből látható, hogy az olyan étrendek is, amelyek nem a mai szokásos, nagymennyiségű szénhidrátbevitelen alapulnak, évszázados hagyománnyal rendelkeznek.

A fentiekből nem következik, hogy magát a cukorbetegséget, legyen annak bármilyen formája is, csupán étrendi változtatással orvosolni lehetne.

De mára már az is igaznak bizonyult, hogyha a megfelelő orvosi kezelést egy ahhoz illeszkedő étrendi vagy életmódbeli váltással is kiegészítjük, akkor az orvosi kezelés eredményessége jelentősen megnőhet.”

Tudj meg többet a helyes étrend és életmód kialakításáról, ahogy azt Rippel Ferenccel együtt írt könyvemben olvasható!


Ha úgy találod, hogy gyakran magas a vércukorszinted és gyakran vannak falási rohamaid, akkor mindenféleképpen neked való a Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix Por!

Ez a termékünk magas vitamin- és ásványi anyag- valamint rosttartalma miatt nagyon egészséges! Fogyasztása elősegíti a helyes étrend kialakítását.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek