fbpx
7.3 C
Budapest
2024. április 24. szerda

Testszerviz

Webáruház

Energiaraktáraink


A testünkben levő zsírt zsírszövetnek nevezzük, amit sok-sok tasakszerű sejt összességeként képzelhetünk el. Ezek meglehetősen nagy számban megtalálhatók testünk bizonyos részein. Ilyen részek a bőrünk alatt vagy a hasunkban vannak.

- Hirdetés -

Ha valaki sovány, akkor ezek a tasakszerű sejtek jórészt üresek, míg aki súlyosabb vagy túlsúlyos, akkor annak a zsírtasakjai már megtömöttek.

Ha valaki hízásnak indul, akkor nem csak a meglevő zsírsejtek töltődnek meg, hanem a zsírsejtek száma is növekszik. Ha később valamilyen úton-módon sikerül megszabadulnia a súlyfölöslegtől, akkor az történik, hogy ezek a zsírtasakok kiürülnek, de a számuk, ha már egyszer felszaporodtak, már nem csökken le a korábbira.

Honnan kerül új zsír a zsírsejtjeink tasakjaiba? Egyrészt a májunk az el nem használt, vérben keringő cukorból a zsírtasakokban elraktározható zsírt állít elő, de maguk a zsírsejtek is képesek közvetlenül a vérkeringésből cukrot felvenni és magukban elraktározni.

A testünkben levő zsírszövet szinte korlát nélkül képes elraktározni a bőségesen bejutó cukorüzemanyagot. Ezért a testsúlyunk vég nélkül növekedhet az eltelt évek, évtizedek alatt.

A szervezetünk pontosan szabályozza az energiaigényének és az ételben levő üzemanyagnak megfelelően, hogy most éppen cukrot- vagy zsírt éget-e. Azt is tudja, hogy el kell-e raktároznia a bőségben érkező üzemanyagból a felesleget, vagy éppen nincs elég „égetni való”, és mozgósítani kell-e a korábban cukorként vagy zsírként elraktározottat.

A májunk és az izmaink képesek a cukor elraktározására is annak érdekében, hogy ha gyorsan plusz energia kell, akkor legyen mihez nyúlnia. Az így elraktározott cukorüzemanyag elég gyorsan elfogy.

A testünkben elraktározott zsír mozgósítása lassabban történik. Ha ugyanis a szervezetünk észreveszi, hogy éppen üzemanyaghiány van, akkor nem nyúl rögtön a zsírkészlethez, hanem megpróbálja takarékosabban felhasználni a meglévő cukor üzemanyagot, illetve jelez, hogy most pedig neki cukor (szénhidrát) kell.

Ezért az éhezés, az étkezések kihagyása életmódváltás kezdetén, az első hetek, hónapok alatt nem javasolható, ha valaki tartósan fogyni akar. Ez a fogyókúrák kudarcának az egyik oka. Ennek az oka az, hogy szervezetünk ilyenkor lekapcsolja a nem létfontosságú működéseket. Így a minimumra tudja csökkenteni az energiafogyasztást, hogy túl tudja élni az üzemanyaghiány idejét.

A testünkben elraktározott zsír, azaz a feltöltött zsírszövet állományunk nagyon értékes számunkra. Ez a jelenség főleg nőknél figyelhető meg, mert amikor a testzsír aránya egy adott szint alá esik, akkor kimaradhat a peteérés, elmaradhat a menstruáció, aminek végső soron meddőség lesz a következménye.

A szervezetünkben a zsírsejtek is állítanak elő ösztrogént és más hormonokat, különféle anyagokat, amik befolyásolják vagy szabályozzák az egész testünk működését. Ennek értelmében nem szabad a saját testzsírunkra, mint „végső ellenségre” gondolnunk, amiből minél kevesebb van, annál jobb.

A saját egészségünk érdekében valamennyi, bár nyilván nem degeszre tömött zsírszövetre szükségünk van. Ennek mértéke természetesen függ a nemünktől, az életkorunktól és az egészségi állapotunktól is.”

A fenti részlet a Kulcs a zsírégetéshez című könyvből van. Folytatás a könyvben!


A Kulcs a zsírégetéshez című könyvhöz most ajándékba kapsz egy internetről .pdf formátumban letölthető Heti Étrendet is, ami megkönnyíti a könyvben leírtak használatát.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek