fbpx
14.2 C
Budapest
2024. április 19. péntek

Testszerviz

Webáruház

Zsírégetés vagy zsírhalmozás

Részlet a Kulcs a zsírégetéshez című könyvből,
ami a Testszerviz Kulcs könyvsorozatának a legújabb kötete.

- Hirdetés -

Ennek a könyvnek a főszereplői mi vagyunk.

Szervezetünk több ezer milliárd sejtjének működése során kétféle dolog történhet az elfogyasztott ételből származó energiaforrással, a cukorral: vagy hasznosítjuk azt az életben maradásunk érdekében (energiát ad nekünk, „elégetjük”), vagy a fölösleget elraktározzuk, tartalékoljuk a későbbi felhasználásra, hogy később nyerjünk energiát belőle.

Tény, hogy a májunkban és az izmainkban levő cukortartalékok csak kevés gyorsan mozgósítható üzemanyagot – azaz cukrot – képesek tárolni, míg a zsírsejtjeink, amik üresen kis tasakocskákhoz hasonlítanak, szinte bármennyi fölös, zsírrá átalakított cukor üzemanyagot képesek elraktározni. Ha a zsírszöveteinkben a zsírsejtek száma nem elegendő, akkor több raktározó hely, azaz zsírsejt képződik, ami az egyre terebélyesedő testméreteinken és gyarapodó testsúlyunkon is meglátszik.

Ezt a folyamatot hívjuk elhízásnak. Így keletkezik a túlsúly.

Erre mondják általában a szakemberek, hogy „túl sok kalóriát” fogyasztunk, és túl keveset mozgunk. Ez a „mozgásszegény életmód” következménye.

Az ilyen és hasonló megállapítások azonban nem oldják meg azokat a panaszokat, amik az egyre növekvő túlsúllyal járnak kéz a kézben.

A könyv lapjain igyekszem becsülettel körbejárni a zsírégetés vagy a zsírraktározás, pontosabban zsírfelhalmozás „mérleghintáját”.

Ez a két folyamat nyilvánvalóan ellentétes egymással – gondolhatnánk, hiszen vagy zsírt égetünk el, vagy zsírt teszünk félre növekvő pocak, megvastagodó csípők, combok vagy alkarok folyamatosan megtöltődő zsírsejtjeiben.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Ennek a könyvnek a célja pontosan az, hogy a fenti két, egymással ellentétesnek látszó folyamatnak a megértése után, már tenni tudjunk, és tenni akarjunk a szervezetünkben lejátszódó folyamatok ismeretében annak érdekében, hogy alakunk és testsúlyunk az egészségünket is támogató irányban változzon.

A könyv a zsírégetést teszi a középpontba, és sorra veszi a zsírégetésre ható olyan tényezőket, amikre bárki hatást gyakorolhat, amiken bárki változtathat.

Például a zsírégetésre ható egyik ilyen tényező a stressz.

Jó, ha tudjuk, hogyha stresszesek, azaz feszültek, idegesek, aggódók vagyunk, akkor ez egy olyan megterhelést jelent nekünk, aminek vannak a testünk működését befolyásoló hatásai is, és ez nem csak a lelkiállapotunkon nyilvánul meg.

Ilyenkor szaporább a szívverésünk, megfeszülnek az izmaink, beszűkül a figyelmünk, izzad a tenyerünk, sűrűbb és felszínesebb a légzésünk, és elfelejtünk olyan dolgokat, amikre nyugodt állapotban jól emlékszünk, és ilyenkor tanulni sem tudunk, azaz „nem fog az agyunk”.

Ekkor szoronghatunk, vagy bizonytalannak, veszélyben levőnek érezzük magunkat.

Ezt a megváltozott állapotot a stresszhormonjaink okozzák. A hormonok olyan szervezetünk bizonyos részei által kiválasztott anyagok, amik a vérkeringés segítségével eljuthat testünk szinte minden sejtjéhez, és így befolyásolják, megváltoztatják azok működését.

A stresszhormonokat (mint az adrenalin vagy a kortizol) a deréktájon hátul levő veséinken „ülő” mellékvesék termelik. Amikor az agyunk, szervezetünk „központi kapcsolótáblája” a ránk nehezedő megnőtt terhelést, veszélyes helyzetet érzékeli, gondoskodik arról, hogy ezek a hormonok termelődjenek, és meg tudjunk küzdeni ezzel a megnövekedett terheléssel.

A stresszhormonok tehát, a stressz leküzdése miatt termelődnek. Őmiattuk lesz szaporább a szívverésünk, izzad a tenyerünk, ahogy azt bárki megtapasztalhatja, amikor ideges és feszült.

Hasonlóan működnek a többi hormonjaink is, mint például a koponyánk közepén levő tobozmirigyben termelődő melatonin, ami segíti az elalvást, és fenntartja a nyugodt éjszakai regenerálódást.

Látni fogjuk, hogy a stressz vagy az alvás, miként hat a zsírégetésre vagy éppen a zsírraktározásra.

Egy másik példa a hormonok működésére a nőknél a menstruációs ciklus szabályozása. Az ilyenkor megtapasztalt „nehéz napok” kellemetlen tünetei, a görcsök vagy az alhasi fájdalmak mind hormonális aránytalanságoknak, vagy a stresszhormonok zavaró hatásának a következményei.

Ezek a női hormonokkal kapcsolatos problémák is beavatkoznak a zsírégetés vagy éppen zsírraktározás folyamatába.

Ebből talán már érzékelhető, hogy a szervezetünkben zajló folyamatok jóval összetettebbek annál, hogy csupán az étrend jelentős megváltoztatásával, például egy kemény fogyókúrával tartós sikereket érhetnénk el a testsúlyunk csökkentése érdekében. Sőt, gyakran már az is nagy erőfeszítéseket kíván tőlünk, ha szinten akarjuk tartani a testsúlyunkat vagy az alakunkat.

Éppen ezért kell megismerni a zsírégetést támogató és hátráltató folyamatokat a könyvben leírt területek alapján.

Nem kell mást tennünk, mint szépen sorra venni ezeket a területeket, és elkezdeni beépíteni a saját életünkbe azokat a javaslatokat, amiket megvalósíthatónak tartunk, és újra és újra körbejárva ezt a figyelem középpontjában tartott eszközünket, ami az egyre hatékonyabb és tovább tartó zsírégetés, és akkor végül sikert érünk el a testsúlyunk kézben tartásában, ami szinte mindig együtt jár a közérzetünk, az egészségi állapotunk javulásával is.


A Kulcs a zsírégetéshez című könyvhöz most ajándékba kapsz egy internetről pdf formátumban letölthető Heti Étrendet is, ami megkönnyíti a könyvben leírtak használatát.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek