fbpx
5.1 C
Budapest
2024. április 25. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Az ősi magyar pörkölt

Tudtad-e, hogy milyen volt az ősi magyar konyha? Mivel őseink a vándorlások során sok nép ételeit megismerték, ezért az ősi magyar konyhában különböző kultúrák étkezési szokásai keveredtek.

- Hirdetés -

Bár a letelepedés után sokat változott a magyar konyha, a zöldségtermesztés és az állattartás miatt, de a vándorló életmód nyomai a mai napig fellelhetők.

A vándorló életmód sajátosságaként a bográcsos ételeket főztek túlnyomó többségben, vagyis az ételek a földön, fából rakott tűz fölött, fémből készült bográcshoz hasonló üstben főttek.

Nagyon gyakori volt a birkahús, a marhahús, a lóhús és a vadhús, az ételeket pedig tárkonnyal, kakukkfűvel, rozmaringgal, hagymával ízesítették. Gyakran került a tányérra friss hal is, de szárított, füstölt húsokat is fogyasztottak, mert ezek sokáig elálltak, így magukkal tudták vinni, ha hosszabb úton voltak.

Az ételeket javarészt kétféleképpen készítették el: vagy a ma ismert pörkölthöz hasonló fogásként, amikhez magokat is adtak, vagy zöldségekkel vegyítve, sok vízzel felengedve, amolyan korabeli, tartalmas levesként.

A pörkölt nem a fűszerpaprikától az, ami, hanem attól, hogy a feldarabolt húst pirítjuk meg zsiradékon. Az étel eredeti neve, a „pergelt” szó is erre utal.

A pörkölt azon túl, hogy a hagyományos magyar konyha remeke, tápanyagokban, fehérjében és kollagénben is gazdag.

Egész nyugodtan fogyaszthatjuk. Ami inkább kerülendő az a fehérlisztből készült tészta és kenyér mint köret.

Ezek helyettesítésére számos remek megoldás kínálkozik.


A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében további érdekességeket olvashatsz a különféle ételkészítési módszerekről, főzési technikákról és az egészséges receptekben felhasználható alapanyagokról és más élelmiszerekről, fűszerekről, ami segíti az egészséges étrended kialakítását.

A Kulcs a tápanyagokhoz című könyv egy igazi gasztronómiai hiánypótló mű.

A gasztronómia mindannak az intelligens ismerete, ami összefügg a táplálkozással.”

A minőségi étkezés alapja a tápanyagokban dús étrend kialakítása sok mikrotápanyagot tartalmazó alapanyagokból. Ezeknek az élelmiszereknek a leírása megtalálható ebben a könyvben.”

Kulcs a tápanyagokhoz könyv tartalomjegyzéke itt elérhető, ha kíváncsi vagy mi mindenről van benne szó.


Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek