fbpx
9.1 C
Budapest
2024. április 25. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Amerika ereje a konyhában

Egy jó magyar pörkölt elképzelhetetlen magyar fűszerpaprika nélkül. Tudod-e, hogy ez a fűszernövényünk mióta alapfűszere a magyar konyhának? Azt hihetnénk, hogy már hosszú századok óta elengedhetetlen jellegét adja a magyaros ízeknek.

- Hirdetés -

Nos, a fűszerpaprika, ahogy ma ismerjük az ún. közönséges paprikából (Capsicum annuum) készült finomra őrölt por. Ennek a paprikafélének az őshazája Közép- és Dél-Amerika.

Az első paprikamagokat már Kolumbusz orvosa magával hozta Spanyolországba a Santa María fedélzetén, és ettől kezdve a hajósok egyre több magot és növényt hoztak át az óceánon a 16. században. A paprika hazánkba is elég gyorsan eljutott, még abban az évszázadban a fennmaradt írások szerint Charles de L’Écluse (magyarosan Clusius Károly), németalföldi botanikus révén. A termését akkortájt orvosságként is használták.

A paprika elterjedését, és népszerűségét az egyre bővülő magyar népművészeti motívumok is jelzik a 17-18. században készült paraszti cifra szűrökön, ködmönökön, vagy akár díszesebb korsókon is fel-feltűnik. A kalocsai mintázatban a 19. század derekától kezdve jelenik meg a paprika motívum.

A porrá őrölt fűszerpaprikáról Csapó József debreceni füvészkönyvében (1775) olvashatunk először, bár azt minden bizonnyal már korábban használták fűszerezként

A 18. század végétől olcsó borspótló fűszerként vált népszerűvé.

Jól mutatják ezt a nyelvjárásban fennmaradt következő szavak: pirosbors,
höeles (azaz hüvelyes) bors, veresbors, zöldbors.

Először az alföldi parasztok ismerték fel, hogy a sertészsírban pirított vöröshagymához adva, optimálisan oldódnak ki a fűszerpaprika-őrlemény íz- és színanyagai. Ez az úgynevezett pörköltalap, amit magyaros ételek jelentős részénél ma is így készítjük. Ez volt az a lelemény, ami teljesen átalakította az addigi, főszerpaprika nélküli ősi magyar konyhát.

A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében további érdekességeket olvashatsz a különféle zöldségekről és más élelmiszerekről, fűszerekről, ami segíti az egészséges étrended kialakítását.

A Kulcs a tápanyagokhoz könyv tartalomjegyzéke itt elérhető, ha kíváncsi vagy mi mindenről van benne szó.


Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek