fbpx
16.4 C
Budapest
2024. május 24. péntek

Testszerviz

Webáruház

Kér koffeinmenteset?

Tudtad-e, hogy a kávézóknak alig 10%-a fogyaszt rendszeresen koffeinmentes kávét. Sokak a szerint a kávé értelmét a benne található koffein adja, és ezért lenézik a koffeinmentes változatot.

- Hirdetés -

A házipatika.com weboldal szerint a koffeinmentes kávénak is vannak jótékony hatásai: jót tesz a májnak, csökkenti a cukorbetegség kockázatát és védhet a prosztatarák ellen.

A koffeinmentes kávét háromféle módszerrel készítik. Mivel a kávészemek több mint 400, élvezeti szempontból fontos vegyi anyagot tartalmaznak, ezért a tökéletes végeredmény elérése nagy kihívást jelent.

Az első és egyben legrégebbi eljárás az oldószeres kezelés. A pörkölés előtti zöld kávészemeket először felgőzölik, majd oldószeres vízben áztatják a kávébabokat, így oldódik ki a koffein. Ezzel az eljárással viszont a kávé jelentősen veszít az arra a fajtára jellemző ízvilágból, így ezt a módszert csak alacsony minőségű kávéknál alkalmazzák.

A minőségi kávé koffeinmentesítésére használt következő módszert „svájci vizes eljárásnak” nevezik, amikor a nyerskávét olyan vízzel engedik fel, amelynek oldottanyag-tartalma megegyezik a zöldkávé oldható anyag összetételével. Ebből a vízből csak a koffein hiányzik, így az abszorpció (azaz az anyagok feloldásának a folyamata) során csak a koffein tud kioldódni a kávéból, és az értékes íz- és illatanyagok benne maradnak a kávészemekben. Az ilyen áztatás után megszárítják a kávébabot, és ezután következik a szokásos pörkölés.

A legmodernebb és egyben a legdrágább eljárás a szén-dioxidos eljárás. Ekkor egy olyan jelenséget idéznek elő, amikor a szén-dioxid 253 bar nyomáson egy átmeneti állapotot vesz fel a gáznemű és a folyékony halmazállapot között. Ebben az állapotban a gáz alkalmas lesz a koffein kivonására, mégpedig azzal az előnnyel, hogy a babszemek többi oldható, ámde kívánatos összetevője nem távozik belőle, és nem is károsodik benne. Ez az eljárás biztosítja a legjobb minőséget.

Az úgynevezett koffeinmentes kávéból sem főzhető abszolút nulla százaléknyi koffeint tartalmazó ital.

Az Európai Unió élelmiszeri jogszabályai előírják, hogy az ilyen kávé maximum 0,1% koffeint tartalmazhat. Az Amerikai Egyesült Államokban ez az érték 3%.

A fenti leírás a Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében is megtalálható, ahol még sokféle érdekes és fontos tudnivalót olvashatsz a különféle élelmiszerekről, főzési eljárásokról. Ez a könyv segíti az egészséges étrend kialakítását, hiszen a benne található információk segítségével tápláló ételek készíthetők.

Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcáról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.

Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.

Ha a többi Testszerviz Kulcs könyvből is szeretnél válogatni,
akkor nézd meg a Testszerviz Tudáskönyvtár kínálatát a Vitalissimo webáruházban
!

A teljes Kulcs könyvtár itt rendelhető meg!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek