fbpx
16.4 C
Budapest
2024. május 24. péntek

Testszerviz

Webáruház

Egy igazi olasz kávé

Természetesen a kapucsínóról van szó, a krémes eszpresszó és a habosított tej „házasságáról”. A kapucsínó egy rész kávéból, és egy rész 60-70 °C-os tejből és egy rész tejhabból készül.

- Hirdetés -

Egyes források szerint a kávézási szokásaikról híres olaszoktól került át hozzánk ez a kávé, míg más források a bécsi eredetről írnak, miszerint már az 1700-as években szolgáltak fel hasonló kávét a bécsi kávéházakban.

Bár a német „Kapuziner” nevet, ami valóban kapcsolható lehetne a kapucsínóhoz, Bécsben használták először kávéra, a tényleges „cappuccinát” – ahogy az olaszok hívják a kávét – Olaszországban találták fel, mégpedig azért, mert először az 1900-as évek elején készült ilyen kávé, röviddel a kávéfőzőgépek 1901-es népszerűvé válása után.

A kapucsínó igazán népszerűvé az 1930-as években lett.

A népszerű kávé nevének az eredeti szóalak szerint a magyarban is „cappuccino”-ként volt írandó, 1999 óta azonban a kiejtés szerinti „kapucsínó” a helyes leírása a kávé nevének.

Magának a névnek az eredete is érdekes.

Az elnevezés a „csuklya, kapucni” jelentésű olasz „capuccio” szóból ered, ami a latin „caputium” – „fejrevaló, csuklya” szóra vezethető vissza.

A kávé színe az elnevezőjét talán a kapucinus rendi szerzetesek csuklyás köpenyének színére emlékeztethette, innen lehet a kapucsínó és a kapucinus rendi „csuklyás barna köpeny” közötti rokonság, illetve innen lehet a kapcsolat a német „Kapuziner” szóval is, amit a bécsi kávéházakban használtak az ott kínált kávéra.

Ha egy igazi olasz kávékülönlegességre vágysz, kattints a képre!

Ilyen és hasonló érdekességeket olvashatsz még a kávéról vagy más közkedvelt italról és ételekről a Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében.

Ez a könyv azért született meg, hogy eligazítson az élelmiszerek között, azok tápanyagtartalma alapján.

A könyv részletes leírást ad a fűszerekről és a különféle konyhai eljárásokról is, hogy az elkészített ételek ízletesek legyenek és megőrizzék a tápanyagtartalmukat is.

Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.
Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.

Ha a többi Testszerviz Kulcs könyvből is szeretnél válogatni,
akkor nézd meg a Testszerviz Tudáskönyvtár kínálatát a Vitalissimo webáruházban!

A teljes Kulcs könyvtár itt rendelhető meg!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek