Tudtad, hogy az idén ötven éves Francis Ford Coppola Keresztapa című filmje, ami Mario Puzo: A keresztapa című könyvéből készült?
A filmben olyan színészek emlékezetes alakítását láthatunk, mint Marlon Brando,
Al Pacino, Robert Duvall és James Caan. A filmet az Amerikai Filmakadémia az 1972-es év legjobb filmjének járó Oscar-díjjal tüntette ki. Coppola a legjobb rendezés díja mellett, Mario Puzóval közösen, a legjobb forgatókönyv díját is megkapta.
Hogy kerül a csizma az asztalra?
Ebben az ikonikus gengszterfilmben az izgalmas cselekményt és a kiváló színészi alakításokat olyan részletek fűszerezik, mint amikor a film vacsorajelenetében
Peter Clemenza, akit Richard Castellano alakított, nemcsak felszolgálja, hanem részletesen ismertette is a feltálalt spagetti receptjét.
A filmben elmondott recept Coppolától származik, aki eszerint készíti el a legendás olasz ételt.
A rendező spagettije visszatérő poénok tárgya volt a forgatás során, maga Coppola is előszeretettel viccelt a receptjével. Állítólag azt mondta, hogy nem baj, ha a film totális bukás lesz, legalább a nézők megtanulják hogyan kell csinálni egy igazán jó spagettiszószt.
A SPAGETTI SZÓSZ RECEPTJE a filmből:
– 2 egész paradicsom, hozzá 12 apróra vágott szilva vagy cigánymeggy
– 2 evőkanál olívaolaj
– 3 gerezd zúzott fokhagyma
– 2 kicsi, vagy 1 nagy doboz paradicsompüré
– 1 teáskanál bazsalikom és 1 teáskanál oregánó (ezt nem látni a filmben, de kell bele)
– fél kiló hús, vagy főtt kolbász, vagy szeletelt húsgombóc
– 2 evőkanál száraz vörösbor
– 1/4 csésze cukor, persze ezt helyettesítsük cukormentes édesítővel. (A cukorhelyettesítőből jóval kevesebb kell, lásd a termék leírását!)
Közepes lángon melegítsük fel az olajat, majd rakjuk rá a fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsomot is és főzzük puhára. Keverjük hozzá a paradicsompürét, a bazsalikomot és az oregánót. Adjuk hozzá a húst. Keverjük addig, amíg a hús teljesen felveszi a szósz színét. Keverjük hozzá a bort és a cukrot (cukorhelyettesítőt). Hagyjuk lassú tűzön legalább 20 percig, alkalmanként keverjük meg.
Nem kell lemondanunk az életmódváltás során erről a nagyszerű spagettiről sem,
hiszen a Vitalissimo Testszerviz webáruházban gluténmentes változatban is kapható, itt egy másik gluténmentes tésztaváltozat.
A spagettiszószhoz használatos olívaolaj és fűszerek részletes leírása megtalálható a Testszerviz Tudástárba tartozó
Kulcs a tápanyagokhoz című könyvben.
Ne feledkezzünk meg az Élet írta szakácskönyvről sem,
ha egészséges, alakformáló ételeket szeretnénk magunknak készíteni.
Ez a szakácskönyv többféle csomagkombinációban
rendelhető meg a Vitalissimo webáruházban,
ahol a szakácskönyv mellett más Testszerviz Kulcs könyveket is választhatunk.
A cikkben leírt szószt más gluténmentes tésztára is rátehetjük, nem csak spagettire.