fbpx
10.4 C
Budapest
2024. április 26. péntek

Testszerviz

Webáruház

A karácsony fűszerei – nem csak karácsonykor

A kisgyermekkorunktól velünk élő, feledhetetlen karácsonyi hangulathoz jelentős mértékben járulnak hozzá az ünnepi ételek-italok, sütemények készítésekor felhasznált fűszerek illatai, ízei.

- Hirdetés -

Ilyen, karácsonykor gyakran használt fűszer a csillagánizs, a fahéj és a gyömbér, illetve a szegfűszeg, a szerecsendió és a vanília.

Vegyük sorra őket!

CSILLAGÁNIZS

Ez egy Dél-Kínából származó fűszer.

Ez a fűszer jellegzetes íze és illata miatt használható süteményekben, gyümölcslevesekben, kompótokban, édes borokban, forró italokban és persze teák készítésére is.

A csillagánizs köhögéscsillapító, oldja a letapadt váladékot, valamint segíti az emésztést és vízhajtó tulajdonsága is van.

FAHÉJ

Talán a fahéj juttatja leginkább a karácsonyt az eszünkbe, de nem csak az év végi ünnepek alatt érdemes használni ezt a fűszert.

Az ételízesítés mellett fontos gyógyító szernek is számított már ősidők óta. A középkorban például a krónikus köhögés és az ízületi gyulladás kezelésére is ajánlották ezt a fűszert.

Ma már sokat hallani a fahéj vércukorszint-szabályozó hatásáról is. Ha tehát magas gyorsan felszívódó keményítő- vagy cukortartalmú ételbe fahéjat teszünk, ezzel „ellensúlyozhatjuk” azokat a hatásokat, amiket a cukros étel okoz nekünk.

A fahéj jellegzetes aromája az agyműködést is serkenti, javítja a memóriát, a szem-kéz koordinációt.

Őrölt fahéjat teszünk bele a mézeskalácsba, almás lepénybe, de kerül rétes-töltelékbe, zsírban sült fánkra. Fahéjat tehetünk rizsételekhez, tejes ételekhez. Egészben kompótok, befőttek, gyümölcslevesek, forralt borok és más forró italok készítéséhez használatos.

Kis mennyiségben természetes ízfokozóként is használható.

GYÖMBÉR

A gyömbér jellemzően Kínából vagy Indiából érkezhet el hozzánk. Az íze jellegzetesen csípős, amin túl enyhén citromos és fás ízvilággal is rendelkezik.

Ez a fűszer gyakran kerül süteményekbe, de kerülhet krémlevesbe, illetve gyakran készítünk belőle teát is.

A gyömbér remekül felmelegít, csökkentheti a gyulladást és javítja az emésztést is.

SZEGFŰSZEG

A szegfűszeg őshazája Indonézia, innen terjedt el a világon. Ma főleg a trópusi Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik ezt a fűszert.

Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a benne található sokféle illóolaj adja, amit a likőriparban és kozmetikai szerek gyártásához is felhasználnak.

A jó minőségű szegfűszeg szétnyomva olajat enged, vízbe téve fejjel lefelé süllyed.

Pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek és sütemények ízesítésére használják. Fahéjjal kombinálva főleg gyümölcsös, illetve alkoholos italokat ízesítenek vele.

A szegfűszeg savanyúságokba is tehető, finom, különleges ízárnyalatot ad a savanyúságnak.

Régen a szegfűszeget fogfájásra alkalmazták, mert ez a fűszer enyhén érzéstelenít és gyulladáscsökkentő hatása is van.

SZERECSENDIÓ

Ez a fűszer is Ázsiából terjedt el a világon. A neve is arról árulkodik, hogy ezt a fűszert arab kereskedők hozták el először Európába.

A szerecsendió kellemesen aromás, erős fűszer, ezért érdemes óvatosan használni. Javítja az emésztést, jótékonyan hat étvágytalanság ellen, de a reumás fájdalmakat is enyhítheti. Csillapítja a fájdalmat, a köhögést, jótékony hatása van a vérnyomásra, fejfájásra, szédülésre.

Ez a fűszer remekül illik a burgonyás, sajtos, karfiolos, sütőtökös ételekhez. A besamelmártás alapfűszere. Szárnyasból készült fogások, darált húsos ételek, kolbászok fűszerezésére is használják.

A szerecsendiót használhatjuk mézes süteményekhez is, de vigyázzunk vele, mert sok belőle csípőssé teheti a süteményt.

VANÍLIA

Az édesszájúak első számú kedvence a vanília. Az íze, zamata az édesgyökérére emlékeztet, és a lágysága miatt a fűszerek királynőjének is nevezik. A legintenzívebb aromája a Bourbon vaníliának van.

A vaníliával Európából először a spanyol hódítók találkoztak Közép-Amerikában. A szó is spanyol eredetű: a spanyol „vaina” (tok, hüvely) kicsinyítőképzős változata. A „vanília” szó eredeti jelentése tehát egyszerűen tokocska, hüvelyecske.

A vanília jól ismert módon felhasználható sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek és általában édes ételek, likőrök, édes levesek, mártások ízesítésére.

Az étellel együtt főzhető, teljesen ártalmatlan fűszer, ezért gyomor-, epe-, és veseproblémákkal küszködők is nyugodtan használhatják.

A vaníliát régóta afrodiziákumnak, vágyfokozónak tartják, ami fokozza az étvágyat, javítja az emésztést, de segít stressz esetén is: csökkenti a vérnyomást, segíti az alvást is.

Karácsonyi kínálatunk

A többi – már nem kifejezetten karácsonyi fűszerről is – tájékozódhatsz a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvemből, ami a Testszerviz Tudástár könyvsorozatának része.

Ajándékozd meg szeretteidet a méltán népszerű „Kulcs könyvcsomagot!!

Könyveink csomagban nagy kedvezménnyel rendelhetők meg!

A Vitalissimo webáruházban még kaphatók a karácsonyi sütéshez is használható gluténmentes lisztkeverékek, amik érthető okokból gyorsan fogynak.

Böngéssz kedvedre webáruházunk kínálatából és szerezz be minden szükségeset az egészségtámogató, kiemelt termékeink közül:

TESTSZERVIZ SAJÁTMÁRKÁS TERMÉKEK

SWEDISH NUTRA TERMÉKCSALÁD

HOZD MAGAD FORMÁBA KARÁCSONYIG!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek