fbpx
3.7 C
Budapest
2024. március 19. kedd

Testszerviz

Webáruház

Szürkületi zóna – az A-vitamin története

A farkasvakság egy olyan látásromlás, amikor az érintett személy gyenge fényviszonyok esetén (esti szürkületben, félhomályban) feltűnően rosszul lát. Ekkor a szem nem képes alkalmazkodni a fényerő lecsökkenéséhez, illetve a sötétséghez. Ennek oka a szem ideghártyáján elhelyezkedő látóidegsejtek pusztulása vagy működésképtelenné válása, aminek hátterében gyakran áll az A-vitamin hiánya.

- Hirdetés -

A farkasvakságot a régészeti emlékek alapján először az időszámításunk előtt 1500–1600-ból származó egyiptomi írások említik. Azt is azonnal megtudhatjuk ezekből az iratokból, hogy a betegséget halmájjal gyógyították. Ez nemcsak az ókori Egyiptomban volt így, hanem Kínában is mézes májjal kezelték a betegséget.

A májjal történő kezelést ismerte sok más híres ókori orvos is, mint a görög Hippokratész vagy a római Galenus. De egyikük sem tudta, hogy miért hatásos a máj ennek a betegségnek a gyógyítására.

Sir Frederick G. Hopkins (1861–1947), angol biokémikus a 20. század első éveiben a fehérjék kutatásával foglalkozott. Annak idején ő tejfehérjéből, szénhidrátból, zsírból és sókból álló keverékkel etetett patkányokat, és megfigyelte, hogy ezeknek az állatoknak a növekedése lelassult.

Ha azonban friss tejet is kaptak, akkor rendbe jöttek. A kutatások során kiderült, hogy a tejszín hatékonyabb a tejnél, így Hopkins rájött, hogy a növekedést segíti egy zsírban oldódó járulékos hatóanyag, amit ma A-vitaminnak hívunk. A brit tudós arra is rájött, hogy ez a hatóanyagot leginkább az állati eredetű zsiradékok biztosítják.

Mivel a máj a szervezetünk A-vitamin raktára, így már érthető, hogy miért volt hatásos több ezer évvel ezelőtt a farkasvakság gyógyítása májjal.

Ha többet meg szeretnél tudni a különféle vitaminokról és tápanyagokról, akkor neked ajánlom a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvemet, amiben részletesen leírom, hogy milyen élelmiszerben milyen tápanyagok találhatók, illetve azt is, hogy miként őrizheted meg a konyhádban elkészített ételek tápanyagtartalmát.

Ha ezt a könyvet egészséges receptgyűjteményünkkel is ki akarod egészíteni, akkor rád vár Az Élet írta szakácskönyvünk is. Ezt a két könyvet kedvezménnyel is megrendelheted.

Ha érdekel egy nagyon jól hasznosuló vitaminkészítmény-család, akkor ne hagyd ki a svéd folyékony vitaminjainkat, amikben megtalálhatod a zsírban oldódó A-vitamint is a többi fontos vitamin mellett.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek