Ilyenkor már javában terem a hónaposretek, kínálja magát az újhagyma a piacokon!
A tavaszi zöldségbevásárlást mindig kezd a helyi piacon, és ne hagyd le a bevásárló listádról ezt a két, nagyszerű zöldséget! Hogy miért?
Folytasd tovább a cikkünket, a friss zöldségajánlónkat!
Retek és újhagyma
Ha friss zöldséget szeretnénk vásárolni a piacon, akkor két tavaszi, csomóban kapható sláger azonnal a szemünkbe ötlik: az egyik a piros hónapos retek, a másik az üdezöld újhagyma. Ez a két friss zöldség már a húsvéti asztalon is gyakori kísérője a sonkának és a tojásnak.
Mit kell tudni róluk, miért érdemes sokat fogyasztani egész szezon alatt?
A káposztafélékhez tartozó hónapos retek
A hónapos retek termesztése Kínában kezdődött több ezer évvel ezelőtt. Innen terjedt el Ázsia más vidékeire, és a Római Birodalom idején hozzánk is eljutott.
A hónapos retek méltán népszerű zöldség lett, mert könnyen termeszthető és tápláló.
A hónapos reteknek sokféle fajtája létezik. Ezek méretükben, színükben és ízükben is különböznek. A leggyakoribb fajták a piros, fehér és lila színű. A hónapos retek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldség, C-vitamint, káliumot, magnéziumot és folsavat is tartalmaz.
Ezt a retket legszívesebben nyersen fogyasztjuk, leveles salátákhoz téve, de párolva, sütve is elkészíthető. A hónapos retek levelei is ehetőek, azokat salátákba, levesekbe tehetjük.
Vitamindús újhagyma
Talán nincs is olyan felnőtt és gyerek, aki ne szeretné az újhagymát. Ez a kedvelt hagymaféle sokféle illóolajat, vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Így van benne C-vitamin, a B-vitamincsalád tagjai, E-vitamin, valamint foszfor, kálium, kalcium, magnézium, cink, jód, réz, szelén és vas.
Amellett, hogy az újhagyma segíti feltölteni a szervezetünket tápanyagokkal, segít megelőzni az érelmeszesedést, rostjaival serkenti az emésztést, és szabályozza a bélflóra összetételét.
Az újhagyma zöld része tartalmazza a legtöbb tápanyagot, ezért ne vágjuk le ezt a részt a hagyma tisztításakor, tálalásakor, csak kifejezetten az elszáradt végektől szabaduljunk meg.
Nyersen jön ki legjobban az íze, és így juthatunk hozzá leginkább a benne levő tápanyagokhoz.
Vitalissimo biozöldség
Amellett, hogy a tavasz elejétől elkezdődő retek és újhagyma szezonban rendszeresen fogyasztjuk ezeket a zöldségeket, ne feledkezzünk meg a szuperélelmiszernek számító fodroskelről sem.
A Testszerviz Vitalissimo webáruházának évek egyik slágerterméke a bio minősítésű alapanyagból készült koncentrált Fodroskel por és a Vidd Magaddal Zöldtormix por.
A fodroskelt elképesztő tulajdonságai emelték a szuperzöldségek kategóriájába.
Kiemelkedően magas az ásványianyag- és vitamintartalma, a benne találhat sokféle fito-tápanyag, és a zöldleveles salátákhoz képest magas fehérjetartalma miatt rendszeres fogyasztása hatékonyan ellátja a szervezetet fontos tápanyagokkal.
Gondoskodj a szükséges napi multivitaminjaidról is!
Ahhoz, hogy a friss tavaszi zöldségek jól segítsék az egészségedet, az is szükséges, hogy ne legyen tápanyaghiányod, azaz meglegyen minden fontos vitamin, ásványi anyag és nyomelem a szervezetedben.
Már korábban írtunk arról, hogy ma már miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!
Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar az egészségéért, akkor nem csupán a zöldségekre kell gondolnia, hanem a multivitaminokra is.
A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a folyékony multivitamin- és kollagéntermékek is!
Címkép: Image by stockking on Freepik