fbpx
13.8 C
Budapest
2024. április 25. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Minden oké, vastagbél?

A vastagbél egészsége csak akkor válik fontossá, ha már hasi panaszok jelentkeznek.

- Hirdetés -

Ilyenkor először görcsoldókkal, hashajtókkal próbálkozunk, ahogy azt a reklámokban látjuk, pedig jobb lenne, ha a valódi okok után kutatnánk.

Olvasd végig a cikket!

Helló, vastagbél!

A bélrendszerünk felépítése, működése nem éppen „szalonképes téma”, ezért sokan nem is akarnak hallani róla.

„Ez tisztán orvosi kérdés.” „Mit tehetnék én a saját bélrendszerem egészségéért?” „Erre vannak a szűrővizsgálatok.” Ilyen és hasonló gondolatokkal találkozhat az ember, ha a közhangulatot kérdezi.

Ha felmerül a bélrendszerünk egészsége, akkor szóba kerülnek a vastagbélben létrejövő elváltozások. Ezeknek keletkezése elválaszthatatlan a mai életmódunktól.

Mik azok a vastagbél-divertikulumok?

A vastagbél-divertikulumok a vastagbélben bárhol, de az esetek túlnyomó többségében a végbél előtti szakaszon, a szigmabélen létrejött kitüremkedések. Kialakulásuknak legfőbb oka a rostszegény táplálkozás, mozgásszegény életmód. Idősebb korosztálynál gyakoribb az előfordulásuk, de bárkinél kialakulhatnak.

Azokat az elváltozásokat, amik nem gyulladnak be, nem okoznak tüneteket, nehéz észrevenni. Jellemző lehet rájuk a szelesség. A fájdalom a szelek távozásával rendszerint enyhül.

A székletürítés rendszertelen, székrekedés és hasmenés is kialakulhat. Mivel ezek a tünetek a vastagbélrákra is jellemzőek, ezért nagyon fontos az alapos kivizsgálás.

Ha a divertikulumok begyulladnak, ekkor alkalmanként vagy  akár állandóan fennálló görcsös hasi fájdalom, nyomásérzékenység jelentkezik, jellemzően a bal oldali alhasban. Lehetséges tünet még a véres széklet, láz, émelygés vagy hányás. Minden esetben laboratóriumi vizsgálatok is szükségesek a diagnózishoz.

Akkor ez már baj?

A vastagbél-divertikulumok csak akkor igényelnek figyelmet, ha valamilyen tünettel járnak. Ilyenkor viszont minden esetben ki kell vizsgálni, és meg kell kezdeni az orvos által javasolt kezelést.

Tünetmentes divertikulumok esetén rostban gazdag táplálkozás javasolt a rendszeres székletürítés biztosítására. Ehhez szükség esetén kell táplálék-kiegészítők formájában bevinni plusz rostot is (naponta 10-30 gramm rost).

Ezek a tanácsok részei az egészséges életmódnak, így kimutatott divertikulum nélkül is javasolhatók.

A vastagbél-divertikulumok megelőzése

A divertikulumok kialakulását rostban gazdag (10-30 gramm/nap) étrenddel és a rendszeres székletürítés biztosításával előzhetjük meg. Már meglévő, de tünetmentes divertikulumok esetén ugyanez vonatkozik a gyulladás és a vérzés kialakulásának a megelőzésére is.

Ez a diéta nemcsak a vastagbél egészsége miatt hasznos, hanem a vastagbélrák megelőzése érdekében is. Már észlelhető tünetek esetén forduljunk orvoshoz, és kövessük az ő utasításait.

Fontos, hogy ötven év felett vegyük igénybe az ingyenes szűrővizsgálatokat, amikre a házi orvoson keresztül is eljuthatunk.

Vitalissimo rostpótlás

A rostokhoz zöldségekből, leveles salátákból juthatunk. A mai étrendünkre jellemző, hogy pont ezekben szegény. Így fontos, ha olyan táplálék-kiegészítőket is rendszeresen fogyasztunk, mint a szuperélelmiszer Testszerviz Fodroskel por, vagy a Myrobalan Fiber.16 rostkomplex.

A fodroskel a világ 10 legjobb szuperélelmiszere között van. Elképesztő tulajdonságai emelték ebbe a kategóriába.

Magas ásványianyag és vitamintartalma, a benne találhat nagy mennyiségű fito-tápanyag, zöldleveles növényhez képest magas fehérje tartalma garantálja, hogy fogyasztása rendkívül jó hatással van a szervezetre.

Kattints a képre!

Fiber.16 prebiotikus béltisztító növényi rost-komplex 300 gramm – 1 havi adag

– Nincs hashajtó hatás!

– 100% természetes összetevők vannak benne.

– 16-féle vízben oldható és vízben oldhatatlan növényi rostot tartalmaz.

– Az összetevők együttes erővel fejtik ki jótékony hatásukat.

– Természetes, hatékony, nem terheli a szervezetet.

Kattints a képre!

Gondoskodj a szükséges napi multivitaminjaidról is!

Ahhoz a Testszerviz fodroskel és a Fiber.16 rostkomplex jól segítse az egészségedet, az is szükséges, hogy ne legyen vitaminhiányod, illetve meglegyen minden fontos ásványi anyag és nyomelem is a szervezetedben.

Már korábban írtunk arról, hogy ma már miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!

Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar az egészségéért, akkor nem csupán a vastagbél egészségét támogató termékekre kell gondolnia, hanem a multivitaminokra is.

A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a folyékony multivitamin- és kollagéntermékek is!


Kattints a képre!

A cikk címképe: Image by storyset on Freepik

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek