fbpx
13.8 C
Budapest
2024. április 25. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Mennyit ér egy ölelés?

Manapság a kéznél levő „internetes okoseszközeink” segítségével könnyen beszélhetünk egymással és láthatjuk is egymást, elmarad a közvetlen testi érintkezés lehetősége.

- Hirdetés -

Ilyenkor eszünkbe se jut, hogy milyen fontos lenne a közvetlen érintkezés a kézfogástól az ölelésig.

Olvasd tovább a cikkünket!

Egy különös kísérlet

Harry Harlow amerikai pszichológus még az 1950-es években végzett egy, sokak által erkölcsileg kifogásolt kísérletet, ami „drótanya-szőranya” kísérletként híresült el.

A kísérlet célja annak vizsgálata volt, hogy a csecsemők csak az anyatej miatt kötődnek-e az édesanyjukhoz, vagy vannak más tényezők is.

Az amerikai pszichológus születésüktől fogva anyjuktól elválasztott majomkölyköket zárt elkülönített ketrecekbe, ahová kettő, drótból készült majombábut helyeztek, és az egyiket puha, bolyhos szövettel borították be.

A kísérlet nem várt eredményt hozott: a kismajmok idejük nagy részében a „szőranyán” csüngtek. Csak akkor mentek az ételt adó „drótanyához”, ha nagyon éhesek lettek, és evés után teljesen figyelmen kívül hagyták azt, és azonnal visszamentek a „szőranyához”, hogy hozzábújjanak. Ezek szerint a bennük élő érintés utáni vágy az ételnél is fontosabb volt számukra.

Érints meg!

Az öt érzéken belül a tapintás (az érintés) jelentőségét a kutatók csak néhány évtizeddel ezelőtt kezdték felismerni.

Az érintésnek fontos szerepe van a szociális kötődésekben, és ez már a majmoknál is így van, nem csak nálunk, embereknél. A kutatók rájöttek, hogy a majomközösségekben élő egyedek számára is fontos az érintés, enélkül nem tudnának létezni.

Az érintésből, ölelésből gyerekkorunkban kapjuk a legtöbbet. Felnőttként azonban ez – mint kiderült, sajnos – megváltozik, ami miatt felnőttként sokan szenvednek a fizikai kontaktus, az intim érintkezés, ölelés hiányától.

Oxitocin hormon

A hormonok közül korábban az oxitocin hormon szerepét csak a szülés során a méhre gyakorolt simaizom-összehúzó hatásában és a szoptatáskor a tejürítésben betöltött szerepében tekintették fontosnak.

Mára már kiderült, hogy ez a hormon sokkal fontosabb szerepet játszik az életünkben, ahogy ez a Kulcs a hormonokhoz című könyvben is olvasható.

Az oxitocin mindenki számára fontos, és a bőrünkben található, tapintásra aktiválódó receptorok hatására is termelődik.

Az érintés jótékony hatásai kölcsönösek, hasonló jó érzéseket vált ki mindkét félben. A gyengéd érintés, ölelés külön nyelven kommunikál, és többet mond el ezer szónál. És ez nemcsak egy romantikus kijelentés, hanem ma már tudományos tény.

Az is kiderült, hogy a különböző érintéseknek más idegi, biokémiai hatásai vannak.

A gyengéd érintés kellemes érzést vált ki, megnyugtat, bizalmat erősít, ami alapvetően különbözik a viselt ruha enyhe nyomásától, vagy az ujjaink közé vett íróeszköz keménységétől.

Az oxitocin hormonnak így szerepe van a kötődésen, az intimitáson kívül a tanulásban, a boldogság, öröm érzésében és bizalom kialakulásában és megerősödésében, és csökkenti a stressz hatásait is, a félelmet, az aggódást.

Tudj meg többet a hormonok világáról!

A Testszerviz Kulcs a hormonokhoz című könyve közérthető módon mutatja be a különböző hormonokat, és jól használható javaslatokat is kínál az olvasónak, miként támogassa a hormonok működését, illetve hogyan nyerje vissza a hormonális egyensúlyát.


Kattints a képre!

BioXan feszültségoldó gyógynövény-komplex

A Myrobalan termékcsalád BioXan gyógynövény-komplexe 100%-ig természetes stresszoldó készítmény.

Ez a termék teljes mértékben mellékhatásmentes és nem okoz hozzászokást, tejmentes és gluténmentes készítmény, így a speciális étrendet tartók és bizonyos allergiákkal küszködők számára is alkalmazható.

A gyógynövény-komplex készítmény további előnye, hogy nem tompít el, nincsenek mellékhatásai és folyamatosan, gyógyszer mellett is szedhető. A kapszulák kizárólag gyógynövények finomra őrölt elegyét tartalmazzák, aminek köszönhetően csökkenthető a napi feszültség és más stresszhatás.

A gyógynövény-komplex segítségével nyugodtabb leszel és könnyebben elérheted a belső harmóniát.

A gyógynövény-komplex olyan problémákra nyújt 100%-ig természetes megoldást, mint a nagyfokú stressz, a pánikbetegség és a szorongás. Annak érdekében, hogy újra visszanyerd az életed felett az irányítást és gondtalanul élvezd az életet, tegyél vele egy próbát!

Ha úgy érzed, hogy:

  • túl sok a stressz az életedben,
  • sokat szorongsz,
  • időnként pánikrohamok törnek rád,
  • esténként nehezen alszol el és problémákon rágódsz,
  • hajlamos vagy túlpörgetni magad…

… akkor a 24 gyógynövény erejét tartalmazó BioXan stresszoldó jelentheti a megoldást a problémáidra.

Kattints a képre! Image: designed by upklyak – Freepik.com

A címkép: Image by Freepik

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek