Még ma is általánosan elfogadott nézet, hogy az életkor előrehaladtával megjelenő túlsúly kialakulásának a kalóriákhoz, a rendszeres testmozgás hiányához, illetve az inzulin nevű hormonhoz van köze.
Ha áttekintjük a táplálkozástudomány utolsó 40 évét, akkor az alábbi, „mindenható okokat” hibáztatták a szakemberek, és ezeknek az okoknak a kezelésére adták meg az újabb és újabb javaslataikat, amikről azonban kiderült, hogy mégse elég hatékonyak ahhoz, hogy mindenkinél működjenek.
Mindenható kalóriák?
A testsúlyunk gyarapodását a táplálkozástudomány kezdetben a kalóriaegyensúly felbomlásának tudta be, azaz akkor hízunk, ha túl sok kalóriát tartalmazó ételeket eszünk.
Ekkor jött divatba a kalóriaszámolgatás és emellett a hangsúly a megevett kalóriák „elégetésére” került. Ekkor lett az egyik fő ok a mozgásszegény életmód, hiszen aki nem mozog, az nem éget elég kalóriát.
Ekkor természetesen a kalóriaszámolással együtt a megoldásnak az izzasztó testedzés is a része lett. Ez magával hozta azt is, hogy milyen mozgás- vagy edzésforma hány kalóriát éget el. Így egy adag sültkrumpli – mondjuk – megfelelt fél óra izzasztó futásnak.
Ebben bár van némi igazság, de nem igazán hozta el a várva várt, bárkinél működő, alakformáló megoldást.
Mindenható inzulin?
Ezután a hormonális hatások is képke kerültek, és kiderült, hogy nem csupán a kalória számít, hanem az is, hogy mennyi inzulint termel a szervezetünk a bevitt cukorfélék és keményítő, azaz a szénhidrátok miatt.
Ekkor lettek főbűnösök a szénhidrátok és az inzulin.
Az inzulinnal azonban nem pontosan ez a helyzet. Az igaz, hogy az inzulint az elfogyasztott gyorsan felszívódó szénhidrátok viszik fel legjobban, de inzulinemelkedést tapasztalhatunk a több fehérjét és viszonylag kevés szénhidrátot tartalmazó ételek elfogyasztásakor is. Ez történik, ha például tejet iszunk a benne levő tejfehérje miatt, illetve tejtermékek fogyasztásakor, különösen akkor, ha a túró vagy joghurt cukrot is tartalmaz. Ilyenkor több inzulint termel a hasnyármirigyünk, mint egy zsemle vagy egy szelet kenyér megevése esetén.
Ezen kívül az inzulin hormonunk minden étkezéskor termelődik, függetlenül attól, hogy mi van a tányérunkon.
Az inzulintermelés tehát nem „kapcsolható” ki teljesen, és nem is lenne jó, ha ez megtörténne.
Ami már működik
Akkor hát milyen ismeretlen titok lappang itt?
A választ a Kulcs a zsírégetéshez könyv tartalmazza, ami teljes részletességgel megismertet azzal a tudással, ami szükséges ahhoz, hogy kézben tartsd a testsúlyodat!
Íme azok a tényezők, amik döntenek a siker vagy kudarc között!
Amíg nem kezdjük el ezeknek a tényezőknek a kezelését, addig nem érhetünk el tartós sikert, és nem marad más, mint magunk vagy egy újabb „ok” hibáztatása.
Pontosan ennek az ördögi körnek a megszakítása érdekében íródott meg ez a Testszerviz könyv, ami már olvasók százainak jelenti a testsúlykontroll kulcsát.
Ne várj tovább! Csatlakozz azokhoz, akik tudják, mit és miért kell tenniük a siker érdekében!
Testszerviz Tudástár
A sikeres életmódváltáshoz szükséges teljes tudást tartalmazza a 6 könyvből álló Testszerviz Kulcs könyvcsomag!