A keresztesvirágú zöldségek, vagy más néven káposztafélék, mint a káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, brokkoli és karfiol nagyon ízletesek és egészségesek, azonban pajzsmirigybetegség esetén gyakran hallani, hogy nem szabad őket rendszeresen fogyasztani.
Ennek az oka az ezeknek a zöldségeknek tulajdonított úgynevezett „goitrogén” hatás.
Ez az idegen szó az 1950-es években jelent meg először a szakirodalomban, és egy olyan anyagot jelent, ami a golyva kialakulását okozza.
A „goitrogén” kifejezés bármilyen olyan anyagot jelenthet, amely gátolhatja a pajzsmirigyműködést. A szójának is van ilyen hatása, és a repcemagból készült olaj és a feldolgozott élelmiszerekben található nitrátok közvetlenül károsak a pajzsmirigyre.
A keresztesvirágú zöldségeket a bennük található glükózinolát nevű anyag miatt sorolták be goitrogéneknek, mert nagy mennyiségen fogyasztva a keresztesvirágúakat, a bennük levő glükózinolátok akadályozhatják a pajzsmirigy jódfelvételét.
Ez az 1950-es években különösen fontosnak tűnt, mert a jódhiányt tartották a pajzsmirigy alulműködés elsődleges okának, és bármilyen, a szervezet jódszintjét csökkentő anyagot károsnak tekintettek.
Az is kiderült, hogy a keresztesvirágú zöldségek nem tartalmaznak a jódhiány kiváltásához elegendő glükózinolátot. Emiatt a keresztesvirágú zöldégek fogyasztása a pajzsmirigy alulműködés esetén is teljesen egészséges lehet, hacsak valaki más okból lenne érzékeny rájuk.
Akiknek mégis fenntartásai lennének a keresztesvirágúak jódhiányt előidéző hatásával kapcsolatban, azok számára ezeknek a zöldségeknek a gőzölt, főtt vagy fermentált formája ajánlható. Ezek a főzési eljárások lebontják a zöldségekben kis mennyiségben található glükózinolát molekulákat.
A keresztesvirágú zöldségek egészségügyi előnyei számtalanok, kezdve a nagy tápanyaggazdaságuktól a máj méregtelenítő munkájának támogatásán át, a hormonrendszerre ható kiegyensúlyozó hatásukig.
A bennük található indol-3-kabinolnak szerepe van a szervezet ösztrogéntúlsúly-csökkentő, a túlzott ösztrogénhatást blokkoló folyamatainak támogatásában, a felesleges ösztrogén lebontásában és kivezetésében.
Ismerd meg és rendszeresen fogyaszd a Testszerviz magas tápértékű bio keresztesvirágú termékeit!
A cikk forrása: A hét leggyakoribb mítosz a Hashimoto-betegség diétájáról.