fbpx
6.7 C
Budapest
2024. április 20. szombat

Testszerviz

Webáruház

Zöld út a káposztaféléknek

A keresztesvirágú zöldségek, vagy más néven káposztafélék, mint a káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, brokkoli és karfiol nagyon ízletesek és egészségesek, azonban pajzsmirigybetegség esetén gyakran hallani, hogy nem szabad őket rendszeresen fogyasztani.

- Hirdetés -

Ennek az oka az ezeknek a zöldségeknek tulajdonított úgynevezett „goitrogén” hatás.

Ez az idegen szó az 1950-es években jelent meg először a szakirodalomban, és egy olyan anyagot jelent, ami a golyva kialakulását okozza.

A „goitrogén” kifejezés bármilyen olyan anyagot jelenthet, amely gátolhatja a pajzsmirigyműködést. A szójának is van ilyen hatása, és a repcemagból készült olaj és a feldolgozott élelmiszerekben található nitrátok közvetlenül károsak a pajzsmirigyre.

A keresztesvirágú zöldségeket a bennük található glükózinolát nevű anyag miatt sorolták be goitrogéneknek, mert nagy mennyiségen fogyasztva a keresztesvirágúakat, a bennük levő glükózinolátok akadályozhatják a pajzsmirigy jódfelvételét.

Ez az 1950-es években különösen fontosnak tűnt, mert a jódhiányt tartották a pajzsmirigy alulműködés elsődleges okának, és bármilyen, a szervezet jódszintjét csökkentő anyagot károsnak tekintettek.

Az is kiderült, hogy a keresztesvirágú zöldségek nem tartalmaznak a jódhiány kiváltásához elegendő glükózinolátot. Emiatt a keresztesvirágú zöldégek fogyasztása a pajzsmirigy alulműködés esetén is teljesen egészséges lehet, hacsak valaki más okból lenne érzékeny rájuk.

Akiknek mégis fenntartásai lennének a keresztesvirágúak jódhiányt előidéző hatásával kapcsolatban, azok számára ezeknek a zöldségeknek a gőzölt, főtt vagy fermentált formája ajánlható. Ezek a főzési eljárások lebontják a zöldségekben kis mennyiségben található glükózinolát molekulákat.

A keresztesvirágú zöldségek egészségügyi előnyei számtalanok, kezdve a nagy tápanyaggazdaságuktól a máj méregtelenítő munkájának támogatásán át, a hormonrendszerre ható kiegyensúlyozó hatásukig.

A bennük található indol-3-kabinolnak szerepe van a szervezet ösztrogéntúlsúly-csökkentő, a túlzott ösztrogénhatást blokkoló folyamatainak támogatásában, a felesleges ösztrogén lebontásában és kivezetésében.

Ismerd meg és rendszeresen fogyaszd a Testszerviz magas tápértékű bio keresztesvirágú termékeit!

A cikk forrása: A hét leggyakoribb mítosz a Hashimoto-betegség diétájáról.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek