Tudtad-e, hogy a ma már nálunk is jól ismert kivi (angolul: kiwi), Dél-Kína „nemzeti” gyümölcse, ami növénynemesítés eredménye. Ez a kívül barna, szőrös, belül zöld színű gyümölcs eredeti nemzetközi neve „kínai egres” volt.
Mai nevét 1959-ben kapta Új-Zélandon, ahol a névadó az ott őshonos kivi madár, ami a szigetország nemzeti jelképe.
A kivi nagy mennyiségben tartalmaz B-, C- és K-vitaminokat, valamint természetes antioxidánsokat, makró- és nyomelemeket.
A kivinek jelentős vérnyomáscsökkentő hatása van, erre napi három darab elfogyasztása is elég lehet.
A kiviben sok a kálium, így segít ellensúlyozni az ételekkel bevitt sok nátrium hatásait.
A kivi magas vitamin- és antioxidáns tartalma miatt hatékonyan támogatja az immunrendszert. Az immunrendszerünk működésről korábban főleg télen és az „influenza szezonban” hallhattunk.
Ma már sok jel mutat arra, hogy a jelenlegi koronavírus járvány is szezonális jellegű lesz, és a szervezetünk védekezőrendszere is képes lesz megvédeni bennünket ettől a betegségtől is, ha megkapja a megfelelő támogatást tőlünk.
A Testszerviz Kulcs könyvei sorába éppen az immunrendszer fontossága miatt írtam meg a Kulcs az immunrendszerhez című könyvet, még a koronavírus járvány előtt. Ebben a könyvben minden fontos tudnivaló benne van, ami az immunrendszerhez működéséhez köthető a bélflórától a védőoltásokig.
Ha kíváncsi vagy a Kulcs az immunrendszer könyv tartalomjegyzékére, akkor itt megnézheted.