Amikor az első sci-fi regényekben az űrhajósok tablettákat „ebédeltek”, akkor az olvasónak el is ment a kedve attól, hogy a 30. század szuperhőse helyébe képzelje magát.
Fűszerek nélkül nincs értelme főzni. Ebben a cikkünkben bemutatunk egyet, amiről te se gondoltad volna, mennyi mindenre jó!
Olvasd tovább a cikkünket!
Ezerféle fűszervilág
Fűszerek nélkül ételt készíteni hülyeség. Senki se gondolja, hogy nem így van. Minden egyes emberi közösségnek, népnek megvan a jellegzetes fűszerhasználata, ami miatt jól megkülönböztethető, hogy most magyar vagy török, vagy éppen valamelyik távol-keleti konyha étele került-e a tányérunkra.
És az is igaz, hogy egy nemzet konyháján belül az egyes tájegységeknek, illetve más, kisebb közösségeknek, így akár egy-egy családnak is megvan a maga „szája íze”, azaz a sajátos fűszerhasználata.
A fűszernövények íze a bennük található, úgynevezett aromás olajoktól származik, amik a növény súlyának akár a 15%-át is kitehetik. Mindegyik fűszer különböző ilyen vegyület egyedi kombinációját hordozza, ami megadja a rá jellemző, mással össze nem téveszthető érzékszervi hatást.
Ezen kívül a fűszerek rendkívül gazdagok olyan alapvető tápanyagokban, mint a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. Például a petrezselyem zöldjének kiemelkedően magas C-vitamintartalma, ezért ez az ízesítésre is használt levél az egyik legjobb C-vitaminforrás is.
Bemutatkozik a köménymag
Nem is gondolnánk, hogy a köménymag szervezetünk egyik növényi orvosa lehetne. Ez a közismert és gyakran használt fűszerünk A-, C-, E- és B-vitaminok mellett kalciumot, káliumot, magnéziumot, cinket, mangánt, rezet, szelént és vasat is tartalmaz.
A köménymag a hagyományos magyar konyha egyik legjellegzetesebb fűszere, de emellett Észak-Afrikában, és a Távol-Keleten is sokat használják.
A népi gyógyászat szerint már napi egy teáskanálnyi köménymag elfogyasztása is kifejtheti jótékony hatását.
A köménymag többek között nagyszerű gyulladáscsökkentő, emésztésjavító és görcsoldó. A kömény az egyik legjobb olyan fűszernövény, amelyet az emésztés javítására használhatunk. Az „egyszerű” hasfájástól kezdve, a hasmenésen keresztül, a fokozott gázképződésen át a hányingerig és a várandós kismamák reggeli rosszullétéig használható. A köménymag stimulálja a hasnyálmirigyet, így az több olyan enzimet állít elő, ami nélkülözhetetlen az emésztéshez, emellett pedig a túlzott savképződés ellen is hatásos lehet.
De a cikk forrásai között megtalálható egyik angol nyelvű szakcikk szerint még a cukorbetegségre is jótékonyan hat.
A másik angol nyelvű cikk ugyanarról a weblapról arról számol be, hogy a köménymag még a memóriára is jó hatással van, serkenti az agyműködést.
Honnan ez a sokféle jótékony hatás?
Mint az a cikk elején is olvasható, a különböző fűszerek olyan tápanyagokban gazdag növényi részekből (mag, levél, gyökér stb.) vannak, amik jótékonyan hatnak a régmúlt homályába vesző tapasztalatok szerint nemcsak az ízlelőbimbókra, hanem a szervezet bizonyos működéseire is. A régi, népi gyógyászat éppen ezért bizonyos fűszereket, így a köménymagot is, gyakran gyógyszerként is használta.
Kulcs a tápanyagokhoz könyv
A Kulcs a tápanyagokhoz című Testszerviz könyv részletesen ír a különféle fűszernövényekről. Így megtudható belőle, hogy jellemzően milyen fűszereket használ az arab, a kínai vagy más, távol-keleti konyha.
A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyve a következő kérdésekre adja meg a részletes válaszokat:
– Melyek a fő ételösszetevők, és azok hogyan hatnak ránk?
– Milyen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek fontosak nekünk és miért?
– Mik azok a fitotápanyagok?
– Miért fontosak az antioxidánsok?
– Milyen egy teljes értékű étel?
– Mit kell tudni az egyes élelmiszercsoportokról?
– Milyen érdekességek vannak az erős paprikával, a kávéval, a teákkal kapcsolatban?
– Milyen egy igazi energiaital?
– Hogyan fő, sül meg egy étel? Milyen folyamatok játszódnak le eközben? Ezeknek mi lesz a következménye?
– Melyik a leginkább tápanyagkímélőbb főzési eljárás?
Gondoskodj a szükséges napi multivitaminodról!
Ahhoz, hogy az ételeink megfűszerezésén kívül hatékonyabbat és többet tegyünk az egészségünkért, a szervezetünknek biztosítani kell a megfelelő tápanyag-ellátottságot. Már korábban írtunk arról, hogy ma már miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!
Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar saját magáért, akkor a speciális svéd folyékony multivitaminok nélkülözhetetlenek lesznek számára.
A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a kipróbált és már bizonyított folyékony multivitamin- és kollagéntermékek!
Ezekben nemcsak vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek vannak, hanem bioaktív összetevők, különféle aminosavak is az összetétel részei. Csupán egyetlen, könnyen bevehető adag biztosítja a napi szükségletet!
Fontos megjegyzés: se a cikk írója, se a cikket megjelentető blog, weblap üzemeltetője nem javasolja a betegségek fűszerekkel való kezelését. A betegségek kezelése kizárólag orvosi feladat.
A cikk forrásai: Köménymag, a szuperegészséges fűszer | Házipatika
A cikkben levő kép a köménymagról: Pixabay.com