fbpx
9.2 C
Budapest
2024. október 18. péntek

Testszerviz

Webáruház

Az emésztés „doktora”

Amikor az első sci-fi regényekben az űrhajósok tablettákat „ebédeltek”, akkor az olvasónak el is ment a kedve attól, hogy a 30. század szuperhőse helyébe képzelje magát.

- Hirdetés -

Fűszerek nélkül nincs értelme főzni. Ebben a cikkünkben bemutatunk egyet, amiről te se gondoltad volna, mennyi mindenre jó!

Olvasd tovább a cikkünket!

Ezerféle fűszervilág

Fűszerek nélkül ételt készíteni hülyeség. Senki se gondolja, hogy nem így van. Minden egyes emberi közösségnek, népnek megvan a jellegzetes fűszerhasználata, ami miatt jól megkülönböztethető, hogy most magyar vagy török, vagy éppen valamelyik távol-keleti konyha étele került-e a tányérunkra.

És az is igaz, hogy egy nemzet konyháján belül az egyes tájegységeknek, illetve más, kisebb közösségeknek, így akár egy-egy családnak is megvan a maga „szája íze”, azaz a sajátos fűszerhasználata.

A fűszernövények íze a bennük található, úgynevezett aromás olajoktól származik, amik a növény súlyának akár a 15%-át is kitehetik. Mindegyik fűszer különböző ilyen vegyület egyedi kombinációját hordozza, ami megadja a rá jellemző, mással össze nem téveszthető érzékszervi hatást.

Ezen kívül a fűszerek rendkívül gazdagok olyan alapvető tápanyagokban, mint a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. Például a petrezselyem zöldjének kiemelkedően magas C-vitamintartalma, ezért ez az ízesítésre is használt levél az egyik legjobb C-vitaminforrás is.

Bemutatkozik a köménymag

Nem is gondolnánk, hogy a köménymag szervezetünk egyik növényi orvosa lehetne. Ez a közismert és gyakran használt fűszerünk A-, C-, E- és B-vitaminok mellett kalciumot, káliumot, magnéziumot, cinket, mangánt, rezet, szelént és vasat is tartalmaz.

A köménymag a hagyományos magyar konyha egyik legjellegzetesebb fűszere, de emellett Észak-Afrikában, és a Távol-Keleten is sokat használják.

A népi gyógyászat szerint már napi egy teáskanálnyi köménymag elfogyasztása is kifejtheti jótékony hatását.

A köménymag többek között nagyszerű gyulladáscsökkentő, emésztésjavító és görcsoldó. A kömény az egyik legjobb olyan fűszernövény, amelyet az emésztés javítására használhatunk. Az „egyszerű” hasfájástól kezdve, a hasmenésen keresztül, a fokozott gázképződésen át a hányingerig és a várandós kismamák reggeli rosszullétéig használható. A köménymag stimulálja a hasnyálmirigyet, így az több olyan enzimet állít elő, ami nélkülözhetetlen az emésztéshez, emellett pedig a túlzott savképződés ellen is hatásos lehet.

De a cikk forrásai között megtalálható egyik angol nyelvű szakcikk szerint még a cukorbetegségre is jótékonyan hat.

másik angol nyelvű cikk ugyanarról a weblapról arról számol be, hogy a köménymag még a memóriára is jó hatással van, serkenti az agyműködést.

Honnan ez a sokféle jótékony hatás?

Mint az a cikk elején is olvasható, a különböző fűszerek olyan tápanyagokban gazdag növényi részekből  (mag, levél, gyökér stb.) vannak, amik jótékonyan hatnak a régmúlt homályába vesző tapasztalatok szerint nemcsak az ízlelőbimbókra, hanem a szervezet bizonyos működéseire is. A régi, népi gyógyászat éppen ezért bizonyos fűszereket, így a köménymagot is, gyakran gyógyszerként is használta.

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

Kulcs a tápanyagokhoz című Testszerviz könyv részletesen ír a különféle fűszernövényekről.  Így megtudható belőle, hogy jellemzően milyen fűszereket használ az arab, a kínai vagy más, távol-keleti konyha.

A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyve a következő kérdésekre adja meg a részletes válaszokat:

– Melyek a fő ételösszetevők, és azok hogyan hatnak ránk?

– Milyen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek fontosak nekünk és miért?

– Mik azok a fitotápanyagok?

– Miért fontosak az antioxidánsok?

– Milyen egy teljes értékű étel?

– Mit kell tudni az egyes élelmiszercsoportokról?

– Milyen érdekességek vannak az erős paprikával, a kávéval, a teákkal kapcsolatban?

– Milyen egy igazi energiaital?

– Hogyan fő, sül meg egy étel? Milyen folyamatok játszódnak le eközben? Ezeknek mi lesz a következménye?

– Melyik a leginkább tápanyagkímélőbb főzési eljárás?

Kattints a képre!

Gondoskodj a szükséges napi multivitaminodról!

Ahhoz, hogy az ételeink megfűszerezésén kívül hatékonyabbat és többet tegyünk az egészségünkért, a szervezetünknek biztosítani kell a megfelelő tápanyag-ellátottságot. Már korábban írtunk arról, hogy ma már miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!

Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar saját magáért, akkor a speciális svéd folyékony multivitaminok nélkülözhetetlenek lesznek számára.

A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a kipróbált és már bizonyított folyékony multivitamin- és kollagéntermékek!

Ezekben nemcsak vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek vannak, hanem bioaktív összetevők, különféle aminosavak is az összetétel részei. Csupán egyetlen, könnyen bevehető adag biztosítja a napi szükségletet!


Kattints a képre!

Fontos megjegyzés: se a cikk írója, se a cikket megjelentető blog, weblap üzemeltetője nem javasolja a betegségek fűszerekkel való kezelését. A betegségek kezelése kizárólag orvosi feladat.

A cikk forrásai: Köménymag, a szuperegészséges fűszer | Házipatika

Plant foods in the management of diabetes mellitus: spices as beneficial antidiabetic food adjuncts – PubMed

Cuminum cyminum extract attenuates scopolamine-induced memory loss and stress-induced urinary biochemical changes in rats: a noninvasive biochemical approach – PubMed

A cikkben levő kép a köménymagról: Pixabay.com

A cikk címképe: Silvia képe a Pixabay -en.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

207RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek