fbpx
29.4 C
Budapest
2024. július 13. szombat

Testszerviz

Webáruház

Ne csak lakkozd, tápláld is!

A hölgyek számára a körmök ápoltsága kiemelkedően fontos, hiszen ezzel is kifejezhetik egyéniségüket, nőiességüket.

- Hirdetés -

Kíváncsi vagy, hogyan alakultak ki a körmeink ilyenné, ahogyan ma ismerjük és ápoljuk őket?

Olvasd tovább a cikkünk, és ismerd meg a kiderített érdekességeket!

Ősi örökségünk

Az emberi test evolúciós fejlődésében hosszú ideig tartott a körmök átalakulása a korábbi karmokból az emberi körmökig.

Már a ma ismert főemlősöknek ujjain levő körmök is a mi körmeinkre hasonlítanak. Mi ennek az oka?

A legtöbb emlős arra használja a karmait (ezen a linken egy angol nyelvű cikket találsz erről), hogy fára másszon, megragadja a zsákmányát, illetve ásson vele a földben.

Az evolúciós őseink évmilliókkal ezelőtt, amikor elkezdtek egyszerű eszközöket (például faágat, kődarabot) használni, sokkal ügyesebben tudták ezt elvégezni karmok nélkül. A mászáshoz is inkább erős fogásra volt szükség, nem pedig karmokra.

A régészeti leletek tanúsága szerint nagyjából ugyanabban az időszakban, amikor megjelentek az első, kőből készült eszközök, a főemlősök körmei is fokozatos átalakultak: kiszélesedtek és ellaposodtak. A széles ujjbegyek erős fogást biztosítottak a még fákon élő főemlősöknek, így azok is hatékonyabban tudtak ágról ágra ugrálni.

Ha megnézzük egy gorilla, egy csimpánz, egy bonobó vagy egy orangután végtagjainak ujjait, láthatjuk, hogy a miénkhez  hasonló körmei vannak.

A már földön élő emberősöknek, amikor az első pattintott szerszámokat készítették, szintén fontos volt, hogy erősen tudjanak markolni, amiben a hosszú karmok akadályozták volna őket. Így a mi körmeink is kiszélesedtek és ellaposodtak.

Védenek és árulkodnak

A láb- és kézkörmeink a legvalószínűbb feltevések szerint az ujjvégek védelme miatt maradtak fenn. Az ujjvégekben nagyon sok idegvégződés van, ami lehetővé teszi a finom mozgásokat. A körmök ezeket is védik felülről, de nem korlátozzák a kéz ujjbegyeinek mozgását, érzékenységét.

A köröm védelmet nyújt még a sérülések esetén a baktériumok és vírusok ellen is. A lábkörmök hasonló okból maradtak fenn: mivel a cipő már civilizációs találmány, az egyensúlyt biztosító lábujjainkat is meg kellett óvni a külső behatásoktól.

Körmeink a fentieken kívül fontos információkkal szolgálhatnak az egészségi állapotunkról. Például a formájuk utalhat vérszegénységre, a rajtuk lévő horpadások utalhatnak a tüdő vagy a bélrendszer megbetegedéseire. Erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk. Kattints ide!

Bőrünk, hajunk és körmünk egészsége

A hajunk, a bőrünk és a körmünk jelez, ha nincs elegendő vitamin és ásványi anyag a szervezetünkben, hiszen az arcbőrünk ilyenkor sápadt és szürkés, a hajunk töredezett, fénytelen lesz, és a körmünk állapota is jelentősen romlik. Ha szeretnénk, hogy a hajunk, a bőrünk és a körmünk egészséges maradjon hosszú időn át, akkor ügyeljünk a megfelelő tápanyagbevitelre. Ez sajnos nem érhető el még a helyes táplálkozással sem, ahogy erről itt írtunk.

Kattints a képre!

Ismerjük meg a fontos részleteket!

Az egyik legfontosabb vitamin a bőrünk táplálására a C-vitamin, amely amellett, hogy hatékony antioxidáns, nagy szerepe van a kollagéntermelés elősegítésében. A kollagén egy olyan fehérje, amely a bőr legnagyobb részé teszi ki, és a kor előrehaladtával egyre kevesebbet termel belőle a szervezetünk.

A kollagén serkenti a haj és a körmök növekedését, és a körmeink sokkal erősebbé és rugalmasabbá és erősebbé válnak tőle.

A kollagénpórlás bizonyos esetekben még a hajhullást is képes megakadályozni, így a hajkoronánk is dúsabb lesz tőle.

Bőr-, haj- és köröm egészsége szempontjából hatékonyabb a táplálékkiegészítővel való pótlás, mint a bőrön keresztül felszívódó, kollagént is tartalmazó kozmetikumok használata.

A kollagén nemcsak feszes bőrt ad nekünk, hanem az ízületeknek (porcoknak) és az izmoknak (inaknak) is fontos, erősítő része.

Egy bőr másik fontos tápanyaga az E-vitamin, amelynek erős antioxidáns hatása van. Segít a sejtkárosodás megakadályozásában, amit az UV-sugarak és a környezeti szennyezőanyagok okozhatnak.

A hajnak főleg két vitaminra van szüksége, az egyik a D-vitamin, a másik pedig a biotin (B7 vitamin). Amennyiben nincs elegendő D-vitamin a szervezetünkben, a hajunk hullani kezd és töredezetté válik. A biotin az erős és egészséges körmök és haj vitaminja.

A biotin mellett cinkre is szükségünk van, amely egyrészt antioxidáns, másrészt támogatja a sejtek anyagcseréjét és a megfelelő immunitást, illetve gyulladáscsökkentő hatású is.

Hatékony bőr-, köröm és hajtáplálás a folyékony SWEDISH NUTRA HAJ, BŐR, KÖRÖM készítménnyel!

A svéd folyékony multivitaminokról és más nagyszerű termékekről, amik ebbe a termékcsaládba tartoznak, már több blogbejegyzésben írtunk.

Most itt az ideje, hogy külön bemutassuk ezt a nagyszerű, a haj, bőr és köröm egészségét tápláló terméket, amely bármely korosztálynak hasznos, nőknek, férfiaknak egyaránt, mert a bőr, köröm és haj egészsége nem „szépészeti kérdés”, hanem a tartós egészség egyik alapja.

Az előbbi bekezdésben felsoroltuk a legfontosabb tápanyagokat, amelyek szükségesek a bőr, köröm és haj egészségéhez, és ez a svéd folyékony kollagéntermék ezekből is elegendőt tartalmaz, sőt, nem csak ezeket!

Mi az MSM, hialuronsav és a Q10 koenzim jelentősége az összetevők között?

Mi az MSM?

Az MSM a metil-szulfonil-metán elnevezés rövidítése. Ez egy természetben előforduló, sokféle biológiai hatású kénvegyület. Az MSM-et főleg ízületvédő hatásáról ismerik, de jó, ha tudjuk, hogy ez az anyag is hidratál, csökkenti a bőrpírt és a hegesedést, elősegíti a sebgyógyulást. Az MSM is támogatja a kollagén képződését. Ezen kívül az MSM fokozza az antioxidánsok hatását is.

A hialuronsav ereje

A hialuronsav a szervezetben található természetes anyag, amely segít hidratálni a bőrt. Ahogy öregszünk, a szervezetünk kevesebbet termel ebből a savból, ami száraz, fakó és rugalmatlan bőrt okoz.

A hialuronsavat tartalmazó készítmények segítik a bőrnek megtartani a nedvességet, és ez csökkentheti a finom vonalak és ráncok megjelenését.

Q10 koenzim energiát ad

A Q10 koenzim vitaminszerű tulajdonságokkal rendelkező vegyület, amit a szervezetünk is előállít, de a termelődése a kor előrehaladtával csökken, és a 30-as évekbe lépve már érdemes pótolni. A Q10 koenzimnek fontos szerepe van a sejtek energiatermelésében, és segíti a bőr, a haj és a köröm védelmét a környezetből érkező káros hatások, például az UV sugárzás ellen.

A tökéletes bőr-, haj- és körömvédelem

A SWEDISH NUTRA HAJ, BŐR, KÖRÖM készítmény összetétele és gyors felszívódása, hatékony hasznosulása miatt tökéletesen ellátja szerepét. A napi 1 adag rendszeresen fogyasztva biztosítja az értékes összetevők együttes hatását. Az 500 ml-es kiszerelés 33 adagot tartalmaz.

Kattints a képre!

Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek