fbpx
22.2 C
Budapest
2024. április 11. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Nem éri meg kockáztatni! Védd meg a bélflórádat!

Az élelmiszeripar termékei és az egészséges étrend mintha összeegyeztethetetlen lenne. Való igaz, hogy vannak olyan termékcsoportok, amikkel különösen óvatosnak kellene lenned!

- Hirdetés -

Olvasd tovább a cikkünket, és tudd meg, hogyan ássa alá az egészségedet három árucsoport, és mit tehetsz ez ellene!

És itt azt is elolvashatod, mit tegyél a bélflórádért!

Átok vagy áldás?

Az élelmiszeripar gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza a malmok gabonaőrlő munkája miatt. A 19. század elején még a malomipar jellemzően háziipari vagy a kezdetleges kisipari tevékenység volt. Ez hazánkban a reformkor időszakában változott meg.

Az élelmiszeriparnak ma már a malomipar csupán az egyik része, hiszen beletartozik a cukoripar, az „üdítőket” előállító italgyártás, továbbá a húsfeldolgozó üzemek, a kenyér- és konzervgyárak, tejüzemek és így tovább. Itt nem a kézműves tevékenységet folytató, „házi jellegű” termékeket előállító kisiparosokról van szó, amik jellemzően helyi vagy saját termesztésű alapanyagokból állítanak elő termékeket.

A nagyüzemi gyártást végző élelmiszeripar látja el az olyan nagy élelmiszer-áruház láncokat, mint például a CBA, Coop vagy a Tesco.

Az ilyen élelmiszerüzletekben tömegesen kapható ételalapanyagok, félkész vagy kész termékek gyakran nagy kihívást jelentenek azoknak, akik odafigyelnének az egészségükre.

Ha bárki levesz az ilyen üzletekben a polcról egy terméket, és megnézi az árucímkét, akkor biztosan talál nem kevés olyan összetevőt, amit dédszüleink nem  tettek volna az ételbe.

Ezek a konzerválószerek, a mesterséges szín- és ízanyagok, a glükóz- és fruktózszirup, persze a jól ismert répa- vagy nádcukor sem hiányozhat belőlük. Gyakori összetevő még a szójafehérje is, ami még húsipari készítményekben is lehet.

A bélflóránk egészsége

A bélflóra vagy ahogy ma hívjuk a mikrobiom a velünk élő baktériumok és más parányok (gombák, sőt vírusok) tömegét jelenti. Ezeknek túlnyomó többsége nem árt nekünk, sőt, hasznos is.

Ma már nincs kétség arról, hogy a jó mikrobiom az egészségünk alapját jelenti. Részletes tudás ezekről a parányokról és az immunrendszerünk hatékonyságáról a Kulcs az immunrendszerhez című könyvünkben olvasható, amit ide kattintva vásárolhatsz meg.

A vastagbélben élő baktériumok és más mikroorganizmusok (parányi élőlények) billiói élnek, és ezeknek sokfélesége, egyensúlya kulcsfontosságú szervezetünk számára. Az általuk termelt anyagok hatnak az idegrendszerünkre, immunrendszerünkre, befolyásolják az emésztésünket. EZ azt jelenti, hogy ezek a parányok befolyásolják hangulatainkat, lelki állapotunkat, gondolkodási képességünket.

A BÉLBEN ELSZAPORODÓ BAKTÉRIUMOK TÍPUSÁT ÉS SOKFÉELSÉGÉT AZ ELFOGYASZTOTT ÉTELEK HATÁROZZÁK MEG.

Az, hogy naponta mit eszünk, tehát nagy befolyással van arra, hogy a bélflóránk hasznos-e vagy káros-e számunkra.

Az egészséges ételek, amik a jó baktériumoknak biztosítanak táptalajt, olyan környezetet hoznak létre, ami egészséges bélsejteket termelnek. Ez csökkenti vagy akár meg is szünteti a belek káros áteresztő képességét és a gyulladást.

Vannak olyan ételek is, amiknek a rendszeresen fogyasztása károsítja a bélrendszert, mert rontja a bélbaktériumok környezetét.

Ez azt jelenti, hogy ez dönti el, a mikrobiomunk segíti-e az egészégünk megtartását vagy megbetegít bennünket. Például kialakulhatnak autoimmun betegségek, bélgyulladások is. De az állandósuló rossz hangulatnak, a depressziónak is lehet oka az  egészségtelenné vált bélflóra.

A bélflóránkról ezt a cikkünket is elolvashatod, ha ide kattintasz!

Ezeket mindenféleképpen kerüld el!

Van három, az élelmiszeripar által előállított árucsoport, aminek termékeit mindenképpen el kellene kerülni, ha hosszú távon egészségesek szeretnénk maradni.

Finomított lisztből készült nagyüzemi pékáruk

Bár finom lehet az előre vákuumcsomagolt, finomított lisztből készült pékáru, jó ha tudjuk róluk, hogy ezekben a termékekben különösen sok a fruktóztartalmú kukoricaszirup, és hiányzik belőlük az a rosttartalom, ami táplálná a hasznos baktériumainkat. Ezek a bélbaktériumok olyan anyagokat állítanak elő, amik egészségesen tartják a vastagbélsejteket, illetve megvédhetik a szervezetünket az elhízástól és a cukorbetegségtől.

Ha a baktériumainkat nem tartjuk jól, akkor megnőhet a gyulladásos bélbetegség, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

Nagyüzemi feldolgozott húsok és húsipari készítmények

Az adalékanyagok miatt au élelmiszeripar által előállított szalonna, virsli, különféle felvágott és más hústermék fogyasztása megnöveli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Sokkal jobb választás a kisipari termelőktől piacokon beszerezhető hústermékek, vagy a fűvel táplált állatok húsának fogyasztása, mert ezek nagyobb mennyiségben tartalmaznak jóféle zsírokat és mentesek az adalékanyagoktól. Mindig érdeklődjünk az árustól vagy a termelőtől! Ha nem tud megnyugtató választ adni, akkor inkább még tőle se vásároljunk!

Cukros italok

A cukros italok, mint például az üdítők, gyümölcslevek, illetve még a diétás üdítők is károsíthatják a bélrendszert, különösen akkor, ha magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, szacharint vagy szukralózt tartalmaznak. Ezek az italok, teák akkor sem egészségvédők, ha otthon magunk készítjük el őket cukorral, édesítőkkel, illetve mi magunk préseljük ki a gyümölcsök levét, és azt isszuk ivóvíz helyett.

Az ilyen italok az alkoholmentes sörökkel együtt nem alkalmasak arra, hogy a szomjunkat oltsuk velük.

Ezek az italok elszaporítják a káros baktériumokat a vastagbélben, és hasmenést, valamint elhízást vagy akár inzulinrezisztenciát, 2-es típusú cukorbetegséget okozhatnak.

Ezek mind magas vércukorszintet okoznak, illetve a velük elfogyasztott sok cukor rontja a bélflórát, ami növeli a bél áteresztőképességét is.

Javasolt a teát és a kávét is inkább cukor nélkül fogyasztani!

Vitalissimo egészségáruház bélflóra megoldásai

Itt az új, svéd Folyékony Probiotikum!

Ez egy új, biztonságos, vegán prémium termék, ami nem csak hatékony segítséget nyújt a bélflóra egyensúlyának megőrzésében, helyreállításában, hanem támogatja az immunrendszert is, és véd a káros baktériumok belekben történő megtelepedése ellen.

Ez a nagyszerű termék négyféle baktériumtörzset tartalmaz. Van benne C-vitamin és L-glutamin aminosav is, a hatékony antioxidáns és bélvédő hatásért!

Kattints a képre!

Testszerviz Fodroskel Por

Testszerviz fodroskel por segíti a vércukorszint szabályozását. A vele elkészített zöld turmix nagy segítség lehet a mindennapi étkezések során is. A termék jó rostokat is tartalmaz, ami táplálja a jó baktériumokat.

Kattints a képre!

Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix por tartalmaz a szuperélelmiszer fodroskelen kívül spenótot, csipkebogyóport, zöldalmaport és sárgarépaport. Ezt a termékünket vízben vagy joghurtban feloldva fogyaszthatod, ahogy a címkén is olvasható.

Kattints a képre!

Gondoskodj a szükséges napi multivitaminodról is!

Ahhoz a Testszerviz fodroskel termékei jól tudják segíteni a egészségedet, az szükséges, hogy ne legyen vitaminhiányod, illetve meglegyen minden fontos ásványi anyag és nyomelem is a szervezetedben.

Már korábban írtunk arról, hogy ma már miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!

Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar az egészségéért, akkor nem csupán a bélflórát támogató termékekre gondol, hanem a multivitaminokra is.

A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a folyékony multivitamin- és kollagéntermékek is!


Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek