fbpx
29 C
Budapest
2024. június 25. kedd

Testszerviz

Webáruház

Hatékony tanácsok és termékek az ultraibolya sugárzás ellen!

A hét híre, hogy másodfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos.

- Hirdetés -

Mit jelent ez, és mit kell tenned, hogy minimalizáld a forróság miatti egészségkárosító hatásokat!

Forró nyár, megdöbbentő tények!

Táplálkozási és hidratálási tippek a hőség ellen! 

  • A várható napi hőmérsékleti maximum egyes helyeken elérheti a 38-39 fokot.
  • Az autóban már fél óra elteltével akár 70 fok is lehet a napon.
  • Az aszfalton és a kövön a kutyák tappancsa könnyen megéghet.

Ilyen és ehhez hasonló hírek jönnek a tv-ből, rádióból.

Nem csak meleg az idő, hanem egyenesen életveszélyes is lehet egyeseknek.

  • Hogyan éld túl a kánikulát?
  • Hogyan táplálkozz az extrém kánikulában?
  • Mi az, ami igazán hidratál ilyenkor?

Hőségriadó!

Ma reggeltől életbe lépett az egész ország területén az idei nyár első másodfokú hőségriasztása. Biztosak lehetünk benne, hogy az idei nyáron több is lesz ilyenből.

Mit jelentenek ezek a riasztások?

Ezeket a riasztásokat az országos tisztifőorvos adja ki akkor, ha az országos legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között várható. Ezt a riasztást azért adják ki, mert a tartós nagy meleg megterheli még az egészséges szervezetet is.

Ilyenkor különösen veszélyeztettek a gyermekek és az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint magas lesz az UV-B sugárzás is, az UV-index az ország egész területén meghaladja a 7-es értéket.

Mit jelent az UV-index?

Az Országos Meteorológia Szolgálat weblapján elérhető egy táblázat, amely az ultraibolya sugárzás erősségének megfelelően sávokra van beosztva.

Eszerint az 5-ös UV-index fellett már erős a Napból érkező sugárzás, és ajánlott  széles karimájú kalap, napszemüveg, érzékenyebbeknek napernyő, illetve a fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt!

Ezen a héten az UV-index meghaladja a 7-es értéket, így már kerüljük a déli napsütésben az árnyékmentes helyen való tartózkodást, valamint ajánlatos erősebb fényvédő krémet használni a fedetlen testrészeken. Az öltözet legyen laza és bő, és kevés testfelület maradjon fedetlen.

Az aktuális UV-B sugárzásról ide kattintva kapható felvilágosítás!

Mit tehetünk még, ha magas az UV-sugárzás?

A fentieken kívül, azaz laza nyári ruházat, az árnyékban való tartózkodás, illetve fényvédő krémek használatán túl a folyadékpótlás, az étrend és a táplálékkiegészítők használatával is segíthetünk a szervezetünknek átvészelni a forró napokat.

Mit együnk?

Kerüljük a cukros, gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó ételeket. Azaz lehetőleg sok friss, leveles saláta köretet válasszunk a rizs és burgonya, illetve kenyér helyett. Ezek az ételek ugyanis még meg is kötik a vizet, és a szervezetünk ilyenkor még a szokásos vízivás mellett is dehidratált lehet.

Idénygyümölcsöt természetesen ehetünk, az érett gyümölcsökben sok víz van.

Fontos, hogy ne együnk sószegényen! Ha kevés a nátrium a szervezetünkben, akkor is felléphet dehidratáltság.

Nyáron nincs étvágyunk a nagy melegben, így általában kevesebbet is eszünk, mint a hűvösebb évszakokban. Ez rendben van így, ne terheljük meg a hasunkat nehéz ételekkel!

A töltött káposztának nem most van itt az ideje.

Fontos, hogy a megivott vízben legyen ásványi anyag pótlás. Ezt már a korábbi, nyári meleggel foglalkozó írásainkban is említettük, de ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Kattints a képre!

Mit igyunk?

Valójában csak a tiszta víz, cukor nélküli tea az, ami jól oltja a szomjat. A nyári melegben akár 4-5 liter is lehet a vízigényünk az izzadástól függően. Ha valaki órákat tölt klimatizált helyiségben vagy ilyen járművön, rá ez nem vonatkozik, hiszen nem izzad.

Tartózkodjunk az alkoholos italoktól, koktéloktól, a cukros üdítőktől, kólától és más szokásos „üdítőktől”. Az alkoholmentes sör is idetartozik, még behűtve is.

Kattints ide, és olvasd el a folyadékpótlásról szóló cikkünket is!

Figyeljünk a bőrünk védelme!

A fényvédő krémeken túl még különféle tápanyagokkal és antioxidánsokkal is segíthetünk a szervezetünknek, bőrünknek!

A Vitalissimo egészségáruház termékei közül nyáron is kiváló tápanyagforrások a fodros kelport tartalmazó termékek. A fodros kelben sok a béta karotin és más olyan fitotápanyag, ami segíti a látást és a bőr egészségét is.

Kattints a képre!
Kattints a képre!

Folyékony – hatékony – finom!

A svéd folyékony multivitamin- és kollagéntermékek nagyszerű védelmet biztosítanak a bőrünknek, szervezetünknek a nyári hőségben, illetve a magas ultraibolya sugárzás esetén.

Kattints a képre!
Kattints a képre!

Mindkét termékben tartalmaz hialuronsavat is, ami segíti a bőr hidratáltságát és regenerálódását az erős napsütés esetén!

Fontos megjegyzés: A fenti termékek és tanácsok használata esetén is figyelembe kell venni azokat a javaslatokat, amelyeket az orvosok vagy a tisztifőorvos ír elő a nyári hőség és az erős napsugárzás elleni védekezésként.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek