fbpx
17 C
Budapest
2024. június 15. szombat

Testszerviz

Webáruház

Testszag és izzadás: Miért felelősek a baktériumok? Mit tegyél, hogy elkerüld?

Itt a tikkasztó nyár! Ilyenkor hiába húzódunk árnyékba, szükséges a folyadékpótlás és még valami más is, ha igazán odafigyelünk a testünk hidratáltságára. 

- Hirdetés -

Jó ha tudjuk, hogy nem elég vizet inni, hogy elkerüljük a hőség minden káros hatását!

Egészséges izzadás

A nyári melegben az izzadás segít szabályozni a testhőmérsékletünket azáltal, hogy sós folyadék távozik a verejtékmirigyeinkből. Jó, ha tudjuk, hogy a nagy meleg és a fizikai aktivitás mellett fokozott érzelmi állapot, betegség, vagy a szervezetben zajló hormonális változás is okozhat izzadást.

Izzadáskor mindannyian érezzük, hogy a verejtékünk sós. Ez természetes dolog, de azt is jelenti, hogy ha izzadunk, akkor bizony ásványi anyagok távoznak a szervezetükből.

A túl sok és a túl kevés izzadás is jelezhet problémát. Ha egy forró nyári napon alig izzadunk, az annak a jele lehet, hogy a verejtékmirigyeink nem működnek jól. Ezt andhirózisnak hívják, és ez az egész testünkre hatással lehet, mert túlmelegedéshez, hőkimerüléshez, hőgutához vezethet. Ez utóbbi akár életveszélyes is lehet.

A testünk egészséges működéséhez nagyon fontos a megfelelő hidratáltság, és bármennyire is nem hangzik elsőre észszerűen, ha az étrendünkben nincs elég nátrium, akkor dehidratáltak lehetünk. Ilyenkor érdemes lehet olyan vizet inni, amely ásványi anyagokat, vagy más néven elektrolitokat tartalmaz, hogy a szervezet nátrium- és káliumszintje helyreálljon.

Így amikor izzadunk, akkor ne csak a vizet, hanem az ásványi anyagokat is pótoljuk!

Kattints a képre!

Ha izzadunk, akkor természetes, hogy néhány szót kell ejtenünk a testszagokról is.

Miért lesz testszagunk, ha izzadunk?

Minden embernek van saját, természetes testszaga , de senki sem szereti érezni, ezért igyekszünk mindent megtenni, hogy elfedjük. Legerősebben a hónaljban termelődő verejték érződik, de azt már kevesen tudják, hogy magának a verejtéknek egyáltalán nincs szaga. Az izzadáskori testszagért a rajtunk megtelepedett baktériumok a felelősek.

A legtöbb dezodor vagy elnyomja a testszagot, vagy megöli az érte felelős baktériumokat – sok más, amúgy hasznos parányi élőlénnyel együtt.

Az izzadás célja a test lehűtése a nagy melegben. Erről a verejtékmirigyek gondoskodnak, amikből kétféle van: az ekkrin- és az apokrinmirigyek. Az ekkrinmirigyek mindenütt jelen vannak, és olyan verejtéket választanak ki, amely víz és só. Az apokrinmirigyek csak a test bizonyos területein helyezkednek el – például a hónaljban –, és ezek másként működnek. A testünk hűtéséről gondoskodó víz helyett fehérjéket és zsírszerű anyagokat bocsátanak ki, melyekkel a hónaljunkban élő baktériumok táplálkoznak. És ezek azok a baktériumok, amelyek kiadják azt a jellegzetes kesernyés szagot, amelyet testszagként azonosítunk.

Használj jó izzadásgátlót!

A boltok polcain lévő legtöbb dezodor kétféle módon hat: vagy olyan erős szagpermetet bocsájt az érintett területre, amely elnyomja a testszagot, vagy pedig olyan antibakteriális szert juttat a bőrre, amely megöli az ott lévő baktériumokat. Vannak izzadásgátlók is, amelyek főként alumínium-kloridot tartalmaznak, és a bőr apró nyílásait ideiglenesen elzárva csökkentik az izzadás mértékét.

Az egészséges „nehézfegyver” izzadás ellen!

A WTN alumínium mentes dezodor nőknek és férfiaknak is elérhető. Mindkét termék alumíniummentes, és a következőket teszi:

  • összehúzza, de nem tömíti el a pórusokat, így mérsékli, de nem szünteti meg az izzadást,
  • semlegesíti a kellemetlen szagokat,
  • fertőtlenít és gátolhatja a testszagért felelős baktériumok elszaporodását,
  • és végül regenerálja és táplálja a bőrt.

A dezodor használata:

  • Felrázás után 2-3 pumpálásnyi mennyiséget (kb. 20 cm-ről) használj hónaljanként. A nap során, ha szükséges, nyugodtan alkalmazd újra.
  • Testpermetként, és alternatív módon szagok eltűntetésére (pl. lábszag, ételszag ruháról, stb.) is használható.
  • Már kialakult izzadtság közömbösítésére szintén alkalmas.
  • A ruhán nem hagy foltot.
  • Használat során az illatát néhány percen belül elveszti.
  • Arra figyelj, hogy irritált, sérült bőrfelületre ne kerüljön, mert csípő érzést okozhat.
Kattints a képre!

vagy

Ne csak vizet igyunk!

A nyári hőségben természetes, hogy megnő a szervezetünk vízigénye. Mindannyian tudjuk, hogy a víz számunkra nélkülözhetetlen és néhány napon túl nem igazán tudnánk a vízivás nélkül életben maradni.

Nagy melegben nem csak izzadunk, az orrunkon keresztül, a szánkon át is sokkal több folyadékot veszítünk, mint hűvösebb időben.

Magáról a nyári vízivás fontosságáról ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen, kattints ide!

Aki nem kattint a linkre, annak ide írom a legfontosabbat: ilyenkor nyáron 4-5 liter is lehet a vízigényünk!

Itt most csakis ivóvízről vagy ásványvízről írok, mert a cukros üdítők, gyümölcslevek nem jó szomjoltók. Az alkoholtartalmú italokról se higgye senki, hogy jót tesz neki a nagy melegben. A sör sem helyettesíti a vizet, még az alkoholmentes se!

A tiszta vízbe tegyünk ásványi anyag pótlást, ahogy arra a cikk elején már felhívtam a figyelmet!

A bőrünk is megsínyli a meleget!

A nyári vízpótlás nem csak vízivást jelent, hiszen a bőrünk is veszít a nedvességtartalmából, és ennek pótlására nem elegendő a bőséges vízivás.

Mit kell tennünk, hogy a bőrünk is hidratált maradjon?

Itt lesz nagyon hasznos számunkra a svéd folyékony hialuronsav készítmény!

A hialuronsav benne van a bőrünkben, ízületeinkben, szemünkben és szinte mindenhol a szervezetünkben, még az idegszövetekben is. Talán arról lehet a leggyakrabban hallani, hogy a hialuronsav fontos összetevője az ízületi porcnak.

Számunkra a nyári erős napsugárzás és hőség során fontosabb, hogy a hialuronsav a bőrben is jelen van, ahol a bőr hidratáltságának megtartásában, és a bőrszövet javításában van szerepe. Amikor a bőrünket erős napsugárzás éri, és valójában gyulladás keletkezik, azaz „leégünk”, akkor segít nekünk a hialuronsav.

Tehát, ha gyorsan regenerálódni szeretnénk a nyári leégés után, illetve meg akarjuk őrizni a bőrünk egészségét, akkor hialuronsav terméket, vagy hialuronsavat is tartalmazó kollagén terméket is fogyasszunk!

Kattints a képre!

Itt a nyári kollagén!

A svéd folyékony cukormentes halkollagén termékünk a C-vitaminon, B-vitaminokon kívül hialuronsavat is tartalmaz!

Mivel cukormentes, így fruktózt (gyümölcscukrot) sem tartalmaz, így bárki bátran használhatja. Hidratálja és feszesíti a bőrt, erősíti a hajat és körmöket, és még jótékonyan is hat a porcok és az ízületek állapotára is!

Nincs más dolgod, mint ezt a terméket hozzátenni a kosaradban már bent levő kedvenc svéd folyékony multivitaminod mellé!

Kattints a képre!

Ha más kollagéntermékünk a kedvenced, akkor tedd a kosaradba a C-vitamint és hialuronsavat tartalmazó készítményt!

Hatékony – folyékony – finom!


Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek