fbpx
29.7 C
Budapest
2024. június 25. kedd

Testszerviz

Webáruház

A taurin hiányának veszélyei és az egészségmegőrzés kulcsa

A taurint egyre fontosabb aminosavként tartja számon a tudomány. Egyre több tudományos cikk foglalkozik az elképesztő hatásaival.

- Hirdetés -

Itt az ideje, hogy te is megtudd az örök fiatalság titkát!

A gyorsan terjedő hír

Az internet egyik nagy előnye az azonnali információelérés. Amint megjelenik egy kellően érdekes hír, amely sokak számára érdekes lehet, a friss információ szinte pillanatok alatt bejárja a netet.

Így történt ez a tegnap, június 13-án is, amikor a HVG-hírportálon megjelent egy taurinnal kapcsolatos cikk. Ezt a cikket pár óra múlva az egyik Vitalissimo partnerünk hírlevelében olvastam. Ez nem volt véletlen, hiszen a Natúr TanyaTM forgalmazza a kiváló Taurin aminosav port.

És miről szól a cikk?

A HVG viszonylag frissen megtalálta a Science angol nyelvű tudományos szakportál taurinra vonatkozó cikkét.

„Az öregedés olyan élettani változásokkal jár, amelyek a szervektől a szervrendszerekig terjednek, de még mindig azon dolgozunk, hogy megértsük e változások molekuláris alapjait. Különböző állatokat vizsgálva Singh és munkatársai azt találták, hogy a félig esszenciális aminosav, a taurin mennyisége a keringésben az életkor előrehaladtával csökken.

A taurin pótlása lelassította az öregedés olyan kulcsfontosságú markereit, mint a fokozott DNS-károsodás, a telomerázhiány, a mitokondriális funkció károsodása és a sejtek öregedése. Az emberekben a taurin elvesztése összefüggésbe hozható az öregedéssel összefüggő betegségekkel, és a taurin és anyagcsere termékeinek koncentrációja megemelkedett a testmozgás hatására. A taurin pótlása javította az élettartamot egereknél és az egészségi állapotot majmoknál.” – írja L. Bryan Ray a tudományos cikk összegzéseként.

Eszerint az öregedés összefügg a sejtmagokban levő örökítőanyag, a DNS károsodásával, illetve a DNS-t alkotó kromoszómák épségét garantáló telomeráz enzim csökkenésével.

A taurin ezek szerint jótékonyan hat ezekre a káros folyamatokra, és támogatja a sejtek energiatermelő egységeinek, a mitokondriumoknak a működését is.

Hogyan hat a taurin hiánya az egészséghez?

Az imént idézett tudományos cikkhez tartozó ábra szerint a taurin hiánya a kapcsolatba hozható a következőkkel:

 • növeli az elhízás kockázatát
 • így rontja a BMI-indexet (testsúly és testmagasság mutatóját)
 • magas vércukorszintet okoz
 • növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
 • károsodik a máj működése
 • magas vérnyomást okozhat
 • hajlamossá tesz a tartós gyulladásokra.

Ha megnézzük a taurin pótlásának az előnyeit, jól látható, hogy ez mennyire fontos lehet:

 • támogatja a hasnyálmirigy működését
 • erősíti a csontokat
 • erősíti az izmokat
 • növeli az energiát
 • támogatja a gyomor- és bárrendszer egészségét
 • támogatja az idegek és az agy működését
 • elősegíti a zsíranyagcserét, ezáltal segíthet az ideális testsúly elérésében és megtartásában
 • támogatja az immunrendszer működését.

Természetesen még a tudományos kutatásokra vár a hivatkozott cikkben levő megállapítások igazolása az emberi szervezet esetén.

De érdemes addig várnunk, amíg ez majd valamikor megtörténik?

Nem!

Az emberi szervezet biológiai értelemben véve szerves része az élővilágnak, így szinte borítékolható, hogy ezek a taurin aminosavval kapcsolatba hozható előnyök és hátrányok nálunk is hasonlóképpen alakulhatnak.

Taurin aminosav

Mit ír a Natúr TanyaTM a taurin aminosavról a friss hírlevelében?

„A WHO 25 országra kiterjedő epidemiológiai vizsgálatai azt bizonyították, hogy a leghosszabb élettartammal rendelkező népcsoportok szervezetében a legmagasabb a taurin szint.

A leghosszabb kort megélt emberek Japánban élnek, akik nagy mennyiségű taurint tartalmazó éti kagylók és fésűkagylók fogyasztásával érték el mindezt. A taurin és a hosszú élet közötti kapcsolat olyan erős, hogy a kutatók a taurint „a japánok hosszú életéért felelős táplálkozási tényezőjeként” nevezték el.

Ezt bizonyítja egy másik tanulmány is, aki 433 középkorú, Japánban élő japán és 269 brazíliai japán bevándorló részvételével végzett vizsgálatot. A Japánban élő japánok vizeletében szignifikánsan magasabb volt a taurin kiválasztásának mértéke, de a japán bevándorlók esetében már nem.

A magas vérnyomás és magas koleszterinszint nem érintette a taurinban gazdag étkezést követő őshonos japánokat, de a Brazíliában élő japán bevándorlókat igen. Megállapítottok, hogy ennek hátterében nem a genetika, hanem a taurin bevitel, mint környezeti tényező áll.”

További részletek

A taurin egy természetben is előforduló kén tartalmú szabad aminosav, ami azt jelenti, hogy nem használódik fel a fehérjék felépítéséhez, és szabad aminosavként találjuk meg a sejteken belül, a mitokondriumokban. (Ezek a sejtjeink energiatermelői.)

Taurin különösen nagy koncentrációban van jelen az olyan elektromosan ingerelhető sejteket tartalmazó szövetekben, mint az idegsejtek, a szívizom sejtek, az izomsejtek, az agy, a fülek és a szemek retinája.

A taurin az epe egyik fő alkotóeleme, epesó képző és a gerincvelőben, a vázizomszövetben, az immunrendszer fehérvérsejtjeiben is jelen van.

A taurin szintjének optimalizálása segíti a mitokondriumok oxigénellátását, szükséges kalciumionok áramlásához, növeli az ATP (energia) szintézis mértékét és antioxidánsként csökkenti a sejtkárosító oxigénvegyületek mennyiségét.

A taurint a bélflóra nagyon sok törzse használja, kéntartalmú vegyületeket szabadítva fel a bélben, ami támogatja a bélflóra egyensúlyát és ezen keresztül az agy, az idegek és immunrendszer egészségének fenntartását.

A taurin fontosságának a felismerése

A taurint akkor kezdték kutatni, amikor észrevették, hogy koraszülött, tápszerrel táplált csecsemők vérében a taurin szint a normál tartomány alatt volt található. A taurinhoz a csecsemők anyatejjel jutnak.

Későbbi kutatásokban bebizonyosodott, hogy ahogy nő a kor, úgy csökken a taurin szintje, és a csökkenő taurinszint a taurinban gazdag szervek panaszaival korrelálnak, mint az idegek, agy és szív.

A taurin cukorbetegség, látás és hallásromlás, szív és érrendszeri panaszok vagy stressz esetén különösen fontossá válik.

Taurin az élelmiszerekben 

A taurin a legnagyobb mennyiségben a rákfélékben és kagylókban van jelen, kisebb mennyiségben a húsokban és a tejtermékekben. Ezért a taurin szintje vegánoknál is csökkenhet, hiszen taurin nem található a növényi táplálékban (kisebb mennyiségben néhány algát leszámítva).

Vitalissimo egészségáruház taurin kiegészítés

A taurin aminosav por alakban megrendelhető a webáruházunkban.

A készítmény Ízesítetlen, adalékanyagmentes, szabad formájú taurin aminosav, ami elfogyasztása után kevesebb mint egy óra alatt a vérkeringésbe kerül, hogy energiát adjon.

Különösen ajánljuk vegánoknak, sportolóknak, fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek továbbá az idősebb korosztályba tartozóknak, mivel az életkor előrehaladtával a taurin szintje az agyban és a szívben is jelentősen csökken.

A termék nem tartalmaz csomósodást gátló anyagokat, igény szerint 3 éves kortól és hosszú távon is biztonságosan fogyasztható.


Kattints ide!

Nem csak egyes aminosavak pótlása lehet fontos!

A folyékony svéd multivitamin készítményekről se feledkezzünk meg, hiszen napi egy adag, teljesen ellát minden fontos vitaminnal és más fontos tápanyaggal!


Kattints a képre!

A taurin termékismertető cikk forrásai:

Taurine deficiency as a driver of aging | Science

Natur TanyaTM taurin aminosav por termékismertető

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek