fbpx
13.4 C
Budapest
2024. március 28. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Zöldségek gyerekeknek? Ugye, viccelsz?

Ismerős ez a helyzet, ha a gyerekeidnek kínálod a zöldségeket?

- Hirdetés -

Nekik a zöldségek inkább játékszerek, mint élelmiszerek, és ha rákerülnek a tányérjukra, akkor olyan ügyesen lavíroznak közöttük, hogy minden más eltűnik a szájukban, csak éppen a tápanyagokban gazdag zöldségek maradnak érintetlenül.

Hogy miért van ez, és hogy a fentiek ellenére hogyan tudod fontos tápanyagokkal megfelelően ellátni a gyermekedet vagy az unokádat, megtudhatod a cikkünkből!

Gyermekek és zöldségek

Ha visszaemlékszünk a saját gyermekkorunkra, illetve ha gyermekünk van, akkor nem meglepő, hogy a gyerekek és a zöldségek két különböző világ…

Az egészségtudatos szülő egyik nagy kihívása, hogyan szerettesse meg a gyermekével a tápanyagokban gazdag zöldségeket, különösen a brokkolit, vagy más káposztaféléket.

Ugye mindenki emlékszik, amikor a nagymamája vagy az édesanyja azzal biztatta a nyers sárgarépa rágcsálására, hogy jól tud majd fütyülni tőle? Ebből is látható, hogy a zöldségek és gyermekek kapcsolata már régóta nem felhőtlen.

Akinek gyereke van, az jól tudja, hogy ők bizony nem mindent esznek meg, bármilyen finoman is van elkészítve az étel. Ha visszaemlékszünk, velünk sem volt ez másképpen gyerekkorunkban, nem is egy olyan dolog van, amit gyermekkorunkban még utáltunk, mostanra pedig a kedvenc ételeink közé soroljuk. Nézzük, mi áll a jelenség mögött, ugyanis mindez nem véletlen!

Az ízlelőbimbók hatalma

Köztudott, hogy az ízeket a nyelvünkön található ízlelőbimbók segítségével érzékeljük. Ezen a ponton jön a döntő különbség, amiről alig tudunk valamit. Míg a felnőttek szájában nagyjából 10 ezer ízlelőbimbó van, addig a gyerekekében ennek a háromszorosa. Így tehát ők sokkal élénkebbnek érzik az ízeket, mint a felnőttek. Ezért számukra más intenzitású a keserű és savanyú, vagy a sós és fűszeres, vagy éppen az erős.

Az ízlelőbimbók száma nem állandó. A felnőtteknél kéthetente elhalnak (természetesen nem egyszerre) és újak jönnek létre a helyükön. Ez a gyerekeknél is így van, de kamaszkorban az elhalt ízlelőbimbóik kétharmada már nem regenerálódik, így ebben az életszakaszban átalakul az ízérzékelés, és a megmaradt ízlelőbimbók regenerációs ciklusa újra egyensúlyba kerül felnőttként.

Tehát az, hogy a gyermekünk mást szeret, mint mi, és bizonyos ételeket egyáltalán nem hajlandó megenni, nem (feltétlenül) hiszti eredménye, hanem a fent leírtak fényében, már teljesen érthető dolog. Ezen pedig nem igazán tudunk változtatni fenyegetéssel.

Bár a szülői példamutatás sokat segíthet a gyermek édes íz orientált étrendjének a visszaszorításában, de a fentiek miatt ha nem az elvárásaink alapján alakulnak a dolgok, akkor ne a gyereket szidjuk, vagy magunkat ostorozzuk.

A fejlődő szervezet érdekében

A gyermek és felnőtt közötti eltérő ízlelés jelensége arra hivatott, hogy támogassa a gyerekeket abban, hogy magas energiatartalmú, vagyis cukros és zsíros ételek fogyasszanak. A gyerekek így nem véletlenül imádják annyira az édes ízeket és az édességeket.

A fejlődő szervezetnek ugyanis sokkal több gyors üzemanyagra van szüksége, mint a felnőtteknek.

Ráadásul a gyerekek ízlelése elképesztően érzékeny, főleg a keserű ízre, amely az agy számára vészjelzés a mérgező anyagokra. Így már érthető, hogy miért nem lesz a brokkoli vagy a kelkáposzta a legtöbb gyerek kedvence, és miért eszik a gyerekek a káposztás tésztát is cukorral, és nem sóval.

Amikor a testi fejlődés befejeződik, az ízlelőbimbók száma leredukálódik a tízezer körüli mennyiségre., az ember már kevésbé lesz édesszájú, mint gyerekkorában volt.

Az ízlelőbimbók számának változásának a folyamata a felnőttkor küszöbén nem zárul le, ugyanis a negyven éves kor körül ismét változás áll be az ember nyelvén: az elpusztult ízlelőbimbók regenerációja lelassul, így az ízlelőbimbók száma fokozatosan csökken. Ahogy idősödik az ember, úgy tompul az ízérzékelése (és azzal párhuzamosan a szaglóérzéke is). Ezért van az, hogy az idősebb emberek általában az intenzívebb ízű, és fűszeresebb ételeket kedvelik jobban, hisz így tudják azokat eléggé ízletesnek találni.

Gyermekek egészséges táplálása

A fentiek alapján már értjük, hogy miért nem finom a finomfőzelék, a felkockázott répát, karalábét és a borsót tartalmazó étel, amit oly előszeretettel kínáltak annak idején az iskolai menzán.

A szülői példamutatás azért sokat számít, és az is elérhető, hogy a gyerekünk ne legyen a cukor rabja, azaz ne egyen például édes, de nem cukrozott! gyümölcsök helyett gumicukrot vagy más tömény édességet.

És mi lesz a zöldségekkel?

Ne mondjunk le róluk, csak éppen kis adagokban, és nem rákényszerítve érjük el, hogy a gyerekünk ezekből is fogyasszon valamennyit étkezésenként.

Vitalissimo egészségáruház tápláló megoldás a gyermekeinknek!

A fentiek alapján még hangsúlyosabbá válik gyermekünk vagy unokánk fejlődő szervezetének nem csak gyors üzemanyaggal, hanem valódi tápanyaggal való ellátása.

Erre kínál nagyszerű, hatékony és a gyerekek számára is finom megoldást a svéd folyékony gyerekvitamin.

A Swedish Nutra Super Kids folyékony multivitamin gyermekeknek 28 aktív összetevővel minden olyan tápanyagot tartalmaz, amely nélkülözhetetlen az 5-12 éves gyermekek kiegyensúlyozott fejlődéséhez. Étvágynövelő, segíti a tanulást, összetevői jótékonyan hatnak az agy fejlődésére, a memóriára és az idegrendszerre is.

A termékben levő vitaminok és nyomelemek kombinációja biztosítja a testi és a szellemi fejlődést, valamint az immunrendszer megfelelő működését.

A Super Kids folyékony multivitamin egyik fő összetevője a „Super Greens” keverék, amely összesen 8 zöldséget és természetes kivonatot tartalmaz.

Ennek köszönhetően az 5-12 éves gyermekek számára összeállított étrend-kiegészítő erős antioxidáns is, és a gyermekek biztosítja a „nem szeretem zöldségekben” levő fontos tápanyagokat is.

Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek