fbpx
14.9 C
Budapest
2024. március 29. péntek

Testszerviz

Webáruház

Vas kívül és belül

A vas egy ikonikus anyag. Vasakarat, vasgyúró, kemény, mint a vas – szóval erős, szilárd és hajlíthatatlan.

- Hirdetés -

És mit okoz, ha nincs a szervezetben elegendő? Mik a vashiány tünetei? Hogyan pótold? Kattanj rá, és tudd meg a leghatékonyabb módszert!

A vashiány mértékét jól mutatja, hogy napjainkban a Föld lakosságának mintegy harmada küzd vérszegénységgel, és az esetek felének a vashiány az oka.

A vashiány főként a nőket veszélyezteti még a világ fejlett országaiban is! 

Bár a vasból kevés kell, de mivel a szervezetünk nem tudja előállítani folyamatos beviteléről gondoskodnunk kell!

Azt tartották a régiek, hogy a vaspótlás legjobb formája az, ha rozsdás szöget szúrunk az almába, majd egy idő után megesszük.

Ehelyett ismerd meg a vaspótlás legújabb és leghatékonyabb formáját!

A hasznos vas!

A vas sokféle élelmiszerünkben megtalálható nyomelem, a vashiány mégis világszerte az egyik leggyakrabban előforduló tápanyaghiány, amely akár vérszegénységhez is vezethet.

Nézzük meg, hogy mire érdemes odafigyelni, hogy szervezetünk igényeit kielégítve megelőzhessük ennek a hiányállapotnak a létrejöttét és nemkívánatos következményeket.

Egy felnőtt szervezetében hozzávetőlegesen 3-5 gramm elemi vas van. Ennek nagy része a vörösvérsejtekben található, a fennmaradó részt pedig a máj, a lép, a csontvelő, valamint az izomszövetek tárolják.

A vasnak fontos szerepe van az izmok anyagcseréjében és a kötőszövetek egészségének fenntartásában, továbbá a gyerekek megfelelő fizikai és idegrendszeri fejlődésében, valamint bizonyos hormonok kiválasztásában. Mindezeken felül a vas a hemoglobin nevű fehérje nélkülözhetetlen alkotóeleme a vörösvértestekben, amely szükséges az oxigénszállításhoz a tüdőből a sejtekhez.

Mennyi vasra van szükségünk?

A szervezetünk nem tud előállítani vasat, így fontos, hogy gondoskodjunk a kellő mennyiségű bevitelről.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) ajánlása 1-6 éves gyermekeknek napi 7 milligramm, míg 7 és 11 éves kor között napi 11 milligramm vas bevitelét határozza meg. Serdülő fiúk és felnőtt férfiak számára ugyancsak 11 milligramm az irányadó, nők esetében viszont életkortól függően változnak az értékek. A 12-17 éves lányoknak napi 13 milligramm vas bevitele javasolt, a felnőtt korosztálynak pedig 16 milligramm, ami aztán a változókort követően 11 milligrammra csökken. A nemek közötti különbség oka, hogy a fogamzóképes korú nők a havi vérzés miatt vasat is veszítenek, és az EFSA ajánlása természetesen ehhez igazodik.

Ezzel együtt a magyar nők vasbevitele általában véve nem elégséges.

A 2014-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) országosan reprezentatív adatai szerint itthon a 18 évesnél idősebb férfiak a táplálékkal átlagosan 12,14 milligramm vasat fogyasztanak, ami tehát megfelel az ajánlásoknak, a nők viszont csak 9,63 milligrammot, ami már jelentősen elmarad a szükséglettől. Az elégtelen vasbevitel pedig a vashiány kialakulásának egyik fő oka.

Mi történik vashiány esetén?

Vas hiányában csökken a hemoglobintermelés, azaz kevesebb oxigént képes szállítani a vér.

Emiatt fáradtság, szédülés alakulhat ki, csökken az izmok munkavégző képessége és a szellemi teljesítőképesség. A fáradtságon kívül a töredezett haj, a repedezett körmök utalhatnak még vashiányra. Súlyos esetben a vashiány meddőséghez, várandós anyáknál pedig a magzat fejlődési rendellenességéhez, magzatelhaláshoz vezethet.

Ha elmarad a vaspótlás, akkor a krónikus vashiány végül anémiát, azaz vérszegénységet okoz, amikor a vörösvérsejtek száma már olyan mértékben visszaesik, hogy a vérkeringés nem képes kellő mennyiségű oxigént szállítani a sejtekhez.

Ennek lehetséges tünetei között említhető a légszomj, szédülés, étvágytalanság és nagyfokú fáradtság, illetve a bőr sápadtsága és a körmök töredezettsége. A vashiányos vérszegénység ronthatja továbbá az immunrendszer működésének hatékonyságát, amikor a fertőzésekre való hajlam megnő.

Gyermekeknél  fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki vashiány miatt.

A vashiány mértékét jól mutatja, hogy napjainkban a Föld lakosságának mintegy harmada küzd vérszegénységgel, és az esetek felének a vashiány az oka.

Az állati eredetű élelmiszerekből hatékonyabb a vas felszívódása, míg hiába vannak növényi vasforrások is (spenót, hüvelyesek), ezekből nem hatékony a vas felszívódása, ugyanis a növényekben vannak olyan anyagok, amelyek gátolják a vas (és más tápanyagok) felszívódását, ilyenek a teákban előforduló csersavak, a gabonafélékben és a hüvelyesekben megtalálható fitátok, és a sóskában, spenótban is meglevő oxalátok.

A vas felszívódásához elengedhetetlen a C-vitamin, így ennek a vitaminnak a hiánya is rontja a felszívódást.

Éppen ezért a vegetáriánus vagy vegán étrendet követők kockázati csoportba tartoznak a vashiány szempontjából, akárcsak a fogamzóképes korú nők és a kisgyerekek, a gyakori véradók, illetve a vasfelszívódást megnehezítő gyomor-bélrendszeri betegségekkel küzdők. Ilyen például a cöliákia, a gluténérzékenység, a Crohn-betegség vagy a vastagbélgyulladás.

Vitalissimo vasmegoldás

A folyékony multivitaminokat jól jellemző szlogenünk – hatékony, folyékony, finom – a vashiány megelőzésére is igaz!

A sokakat érintő vashiány megelőzésére a Swedish Nutra is fontosnak tartja a hatékony vaspótlást. Ennek megoldására született meg a SWEDISH NUTRA FOLYÉKONY VAS készítményt.

Mivel most is hatékony formuláról van szó, a termék természetesen tartalmaz a vas felszívódását elősegítő C-vitamint, valamint B-vitaminokat és organikus gyümölcs- és gyógynövény-keveréket.

Ebben a keverékben van acai kivonat, áfonya kivonat, brokkoli kivonat, aloe vera kivonat, lucerna kivonat, valamint vannak citrus bioflavonoidok, árpafű és kurkuma is.

Fontos, hogy a vas nyomelem vas-glükonát formában található a termékben. Ez a forma a glükonsav vassal alkotott sója. Ennek felszívódása kiemelkedő más vaspótlásra használatos vas-vegyületekhez képest.

A készítmény nagy előnye, hogy az értékes tápanyagok felszívódása hatékony marad a gyomor- és bélrendszer megromlott egészségi állapota esetén is.

Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek