fbpx
8.4 C
Budapest
2024. április 20. szombat

Testszerviz

Webáruház

A szuperzöldek titka! Fontos, hogy tudj róluk!

Hihetünk-e a szuperfood divatnak, avagy van valóságos tápanyagértéke az így hirdetett zöldségeknek?

- Hirdetés -

Superfood – szuperfúd – szuperétel? Igazából mit jelent ez?

Biztosan te is hallottál már ezekről a magas tápanyagtartalmú zöldségekről, amelyeket ezzel az angol szóval hirdetnek.

Ez csupán marketingfogás vagy tényleg van alapja a híresztelésnek, mert manapság már szinte mindenre ráhúzzák ezt az elnevezést? Vajon mi minden rejlik egy maréknyi zöldségben?

Ha az ember utánanéz, azt találja, hogy nincs egységes, jól megfogalmazott meghatározása annak, mit nevezhetünk szuperfúdnak, az azonban biztos, hogy léteznek olyan élelmiszerek, főleg zöldségek, amik sokkal több vitamint, élelmi rostot vagy éppen antioxidánst tartalmaznak, mint mások.

Fitotápanyagok

Tény és való, hogy bizonyos zöldségek, gyümölcsök nagy mennyiségű különleges tápanyagokat, úgynevezett fitonutrienseket tartalmaznak. Ezek olyan növényi („phito” – görög szó és növényt jelent), anyagok, amik számunkra is hasznosnak bizonyultak.

A fitotápanyagok közül a zöldségek és gyümölcsök piros, narancssárga és sárga színeit adó karotinoidok a legismertebbek. Ezek közé olyan vegyületek tartoznak, mint a béta-karotin, amit a szervezetünk az A-vitamin előállítására használ. Ide tartoznak még a lutein (leveles zöldsége, spenót, kelfélék) és a likopin (paradicsom, grépfrút) is, illetve a zeaxantin (zöld leveles zöldségek, tojás, citrusfélék).

A fitotápanyagok másik nagy csoportja a polifenolok. Ezek a szupertápanyagok megtalálhatók a vöröshagymában, almában, a bogyós gyümölcsökben (eper, málna, áfonyafélék).

A polifenolok főként antioxidánsok, azaz elfogják a sejtjeinket károsító szabad gyököket, amelyek természetes velejáróik a szervezetünk működésének. Például a jól ismert C-vitamin is kiváló antioxidáns, sok más jótékony hatása mellett.

Nagyon sokféle fitotápanyag létezik, itt most két fő csoportot ismertettem csak.

Ezekből a tápanyagokból csak nagyon kevésre van szükségünk, bár a hatásuk sokféle. Kiemelt példaként: támogatják az immunrendszert, féken tartják a burjánzásnak induló sejteket, segítik a máj méregtelenítő működését, védik a sejtjeinket a káros hatások ellen.

Vitalissimo egészségáruház tápanyagdús megoldások

A Testszerviz kétféle, fitotápanyagokban gazdag termékcsaládot kínál az egészségtudatos érdeklődőknek.

Svéd folyékony multivitamincsalád

Az első ilyen termékcsalád a svéd folyékony multivitamincsalád, amelyben a megszokott, értékes multivitamin tartalom mellett gondosan összeválogatott szuperzöldségekből és gyümölcsökből kivolt tápanyagkoncentrátumokkal is gazdagította a termékeit.


Kattints a képre!

Testszerviz Fodroskel por

A második tápanyagokban gazdag szuperélelmiszer termék a Testszerviz saját márkás fodroskel pora.

A tápanyagokban gazdag fodroskel, azaz fodros őskáposzta a mai sokszínű káposzták „zöldség őse” már az ókorban is kedvelt zöldség volt. A rómaiak terjesztették el Nyugat-Európában, onnan jutott el hozzánk is.

Kattints a képre!

Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek