fbpx
13.6 C
Budapest
2024. március 16. szombat

Testszerviz

Webáruház

Nem bírnád abbahagyni?

Mitől függ, hogy mikor leszünk éhesek?

- Hirdetés -

Mi erősíti a farkaséhséget?

Van-e stresszevés?

Milyen kapcsolat van az éhség és a fogyás között?

Hormonok mindenütt

Tudjuk jól, hogy a hormonok, ezek a testünk különböző részeiben termelődő különleges anyagok, miként befolyásolják a szervezetünk működését.

Érezzük a hatásukat, amikor stresszesek vagyunk (kortizol), amikor elálmosodunk (melatonin), amikor megnő a vércukorszintünk (inzulin). Gyakran hallunk az olyan nemi hormonok hatásairól is, mint a tesztoszteron, ösztrogén vagy a progeszteron.

De az már jóval ritkábban kerül szóba, hogy az éhségérzetünket is egy hormon, a ghrelin szabályozza.

Most akkor éhes vagyok, vagy sem?

Biztosan te is érezted már, amikor megérzed a frissen sült lángos, kenyér vagy kürtőskalács illatát, akkor attól függetlenül, hogy előtte mennyit ettél, felötlik benned, hogy most azonnal enni kellene a finom illat forrásából.

Bár ilyenkor ritkán vagyunk egyedül, és gyakran már áll az illat forrása és köztünk egy jókora méretű sor.
Ez akkor is így van, ha nemrég laktunk jól, és igazából semmi szükségünk nincs arra a bizonyos plusz 500 kalóriára, amit a finom illat forrásának az elfogyasztása jelent.

Ennek az étvágygerjesztő érzésnek is köze van a ghrelinhez.

Mit kell tudni a ghrelinről?

A ghrelin az a hormon, amitől éhes leszel.

A ghrelin akkor kezd termelődni, amikor már egy ideje nem ettünk, és kiürült a gyomrunk.

Ennek a hormonnak elsődleges szerepe van az étvágyunk szabályozásában, ez a hormon serkenti a gyomorsav termelődését, valamint a gyomor ürülését is, és ez a hormon készíti elő a szervezetünket az energia elraktározására is, ami zsír formájában történik.

Ez a hormon befolyásolja az alvási/ébrenléti ciklusunkat is, valamint az ízérzést, a szaglást. Emiatt a hormon miatt szeretjük evéssel megjutalmazni magunkat.

A ghrelin minden olyan testműködést élénkít, ami kapcsolatban lehet a táplálék megszerzésével és elfogyasztásával.

Így a magas ghrelinszint javítja az emlékezést: hol szereztük be a legfinomabb ennivalót? Javítja az érzékelést: milyen illatok utalhatnak ennivalóra? Milyen ízek finomak számunkra?

Ez a hormon elsősorban a gyomorban termelődik, és kisebb mennyiségben választódik ki a vékonybélben, a hasnyálmirigyben, de még az agyban is.

Az ennivalóval kapcsolatos külső ingerekre is megnövekszik a szintje, mint az étel látványa, illata vagy a hozzátársított, már megszokott íze, amit ismét érzékelni fogunk az elénk került étel elfogyasztásakor.
Így valóban igaz, hogy az evés közben jön meg az étvágy.

Éhségnövelő tényezők

Nemcsak az üres gyomor, hanem stressz is növeli a ghrelin szintjét. Az evésnek ugyanis stresszoldó és szorongásoldó hatása is van. Ezért érezzük úgy, ha stresszesek vagyunk, hogy rágcsáljunk valamit.

Ez a folyamat olyan jutalmazó idegi áramköröket kapcsol be, amelyeket a kábítószerek, vagy az alkohol és a nikotin aktivál.

Az alváshiány is éhessé tesz. Ha valaki keveset alszik, esetleg egész éjjel virraszt (például éjszakai műszak miatt), akkor másnap jóval éhesebb a megszokottnál, és többet fog enni.

Ha 4,5 órára csökken az alvásidő, az már kimutathatóan megnöveli a ghrelin szintjét, és a teljes alvásmegvonás még erőteljesebb többletet okoz.

A kevés alvásidő vagy rossz alvásminőség nemcsak a megnövekedett ghrelinszinthez vezet. Ez csökkenti a teltségérzetet adó hormon, a leptin szintjét is, ami így fokozott étvágyhoz és éhségérzethez vezet.

A tartós koplalás esetén is megnő a ghrelinszint. A testsúly csökkenése is megnövekedett ghrelinszinttel és fokozott éhségérzettel jár. Ez erősíti a fogyókúrák utáni visszahízás esélyét, a testünk ugyanis nem kedveli a testsúly csökkenését, miután már túlsúly alakul ki.

Ez azért van, mert csak a 20. század közepétől lett a maihoz hasonló élelmiszerbőség a fejlett országokban, és korábban jóval gyakoribb volt az élelmiszerhiány, az éhezés. A rossz termést okozó időjárás ellen nem volt védekezés.

Nem mindegy, mit eszünk

A vérben levő ghrelin mennyisége gyakran változik a nap folyamán, és elsősorban az étkezési alkalmak szabályozzák.

A külső ingerek, mint egy étel látványa, illata, íze, beindíthatják a bélmozgást és az emésztőenzimek termelődését, és megnövelik a ghrelinszintet is. A rostban és tápanyagokban gazdag étrend jelentősen csökkentheti az éhséghormon kiválasztódását, ami segíti az egészséges testsúly megtartásában.

A fentiek alapján:

  • Ne hagyjuk ki főétkezést!
  • Az ételeink legyenek zöldségekben, leveles salátákban gazdagok!
  • Hagyjuk el a cukrot és a gyorsan felszívódó, gyors vércukorszint emelkedést okozó, sok keményítőt tartalmazó lisztekből (tésztákból, kenyérből, pékárukból), köretekből (burgonyából, fehér rizsből) álló fogásokat!
  • Együnk mindig valamilyen értékes fehérjeforrást (halat vagy húst), ami viszont nem túl nagy (csak egy féltenyérnyi)!
  • Együnk jó zsírokat, olajokat, azaz ne használjunk sütéshez napraforgóolajat vagy más finomított olajat!
    A salátákhoz együnk extra szűz olívaolajat, vagy más hidegen sajtolt növényi olajat!
  • Kerüljük az ízfokozóval, cukorral, különálló aminosavakkal dúsított félkész élelmiszereket (fagyasztott pizzát és társait), húsipari készítményeket (szalámikat és különféle felvágottakat)! Vásárláskor olvassuk el a címkét!

Testszerviz Tudástár

Olvassunk hasznos tudnivalókat az élelmiszerekről, tápanyagforrásokról! Ilyen nagyon hasznos könyv a Kulcs a tápanyagokhoz című könyv!


Kattints a képre!

Szerezz tudást a szervezeted működését szabályozó hormonokról! A Kulcs a hormonokhoz könyv megadja azokat az információkat, amelyeket tudnia kell ezekről a különleges anyagokról!


Kattints a képre!

Nőként fontos tudnod, hogyan működnek a női hormonok az egész élet során a kamaszkortól a nagymamakorig!

Ezt a tudást adja át a Kulcs s nőiséghez című könyv!


Kattints a képre!

A fentieken kívül egy egészségesebb élet eléréséhez szükséges tudnivalók tárháza a Testszerviz Kulcs könyvsorozata, amely a fenti könyveken kívül magában foglalja az immunrendszerről, a stresszről, az ideális testsúly eléréséhez szükséges tudást is!

Így a legkedvezőbb megoldás, ha még nincsenek meg neked ezek a Kulcs könyvek, az egész, 7 kötetes könyvsorozat megrendelése.


Kattints a képre!

Vitalissimo egészségmegoldások

A vércukorszint megfelelő szinten tartása elengedhetetlen a ghrelin éhséghormon elszabadulásának megakadályozásához, és a falási rohamok féken tartásához.

A fodroskelkáposzta a világ 10 legjobb szuperélelmiszere kötött található. Magas ásványi anyag- és vitamintartalma, a benne található sokféle mikrotápanyag, és a zöldleveles növényhez képest magas fehérjetartalma garantálja, hogy fogyasztása rendkívül jó hatású.

Hogy ne legyél stresszevő, vagy ne érezz farkaséhséget két főétkezés között, fogyaszd rendszeresen a Testszerviz Fodroskel port, amely kiválóan kiegészíti a napi étrendet!

Kattints a képre!

Az alvás nagyon fontos része az egészségünk és a testsúlyunk megőrzésének!

Segítsd elő a minőségi alvást a Myrobalan termékcsaládból a MILAM a pihentető alvásért gyógynövény készítménnyel!

Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek