fbpx
7.2 C
Budapest
2024. március 19. kedd

Testszerviz

Webáruház

Így nem lesz hiába!

Te is keményen próbálod? Te is már sokadszor megfogadtad? Te is már többször nekifutottál? És már számtalanszor úgy érezted, hogy nem sikerült?

- Hirdetés -

Nem veled van baj! Tudd meg a titkot, ami neked is meghozza a sikert!

Neked is nehezen megy?

Gyakori tapasztalat, hogy nem vagyunk eléggé kitartóak ahhoz, hogy elérjük a kitűzött céljainkat, megvalósítsuk a megtett fogadalmainkat, azaz fenntartsuk a velük kapcsolatos szükséges motivációt egészen addig amíg, elégedettek nem lehetünk az elért eredményekkel.

Az életünk számos területén lehet ez így, legyen szó önképzésről, egy új készség elsajátításáról vagy egy idegen nyelv megtanulásáról. Ez éppen így igaz lehet az életmódváltásra is, amikor a saját érdekünkben egészségesebbek vagy karcsúbbak szeretnénk lenni.

Fokozatos haladás

Nem meglepő, hogy ez olyan gyakran megtörténik velünk. Ez egy kulturális jelenség, ami jellemző a társadalmunkra.

Brian J. Fogg: Apró szokások című könyvében így ír erről:

„Olyan törekvések által vezérelt kultúrában élünk, amely az azonnali elégtételben gyökerezik. Nehezen tudjuk alkalmazni vagy akár elfogadni is a fokozatos haladást. Pedig pontosan erre van szükség az érdemi, hosszú távú változás eléréséhez.”

Hogy mit jelent ez a fokozatos haladás, ami a napi odafigyeléssel szokássá válhat?

Ez éppen úgy történik, ahogy a reggeli és esti fogmosás a szokásukká vált. A fürdőszobában a mosdó és a tükör előtt se arra törekszünk, hogy azonnal csili-vili hófehérek legyenek a fogaink.

Hogy mit ír a könyv? Íme:

„Nem a tökéletességre törekszünk, csak a következetességre. A szokás életben tartása azt jelenti, hogy gyökeret ver a rutinodban, bármilyen aprócska is legyen.”

Kulcs a zsírégetéshez című Testszerviz könyv

A Kulcs a zsírégetéshez című könyv szintén a szokásokat helyezi az előtérbe, amikor a sikeres életmódváltásról szól az olvasókhoz.

Íme a célokkal foglalkozó rész ebből a könyvből:

„Bár ebben a könyvben a zsírégetés áll a középpontban, de minden leírt szó csak akkor ér valamit, ha ez változtat az Olvasó gondolkodásán és cselekvésre ösztönzi.

Csak a tervszerű, rendszeres és lépésről-lépésre haladó tettek azok, amik célra vezetnek az életmódváltás sikeressége érdekében.

Egyáltalán miért kezdjünk bele az életmódváltásba?

Életmódváltó céljaink

A célok megfogalmazása, leírása a legelső lépés a siker felé. Ha igazán el akarunk egy dolgot érni, akkor nagyon jó, ha azt írásban fogalmazzuk meg.

Ehhez írok le most néhány hasznos szempontot, fontosnak tartott gondolatot.

A cél: egy bizonyos idő után elérendő állapot.

A cél szóról kétféle dolog juthat eszünkbe. Az egyik egy jövőben elérendő állapot vagy hely, ahová el szeretnénk érni. Erről most úgy gondoljuk, hogy ez majd akkor jó lesz nekünk.

Például ha az idei nyárra az a célunk, hogy eljussunk a Balatonra. Ez egy ilyen cél. Ez a cél akkor valósul meg, ha a Balaton bármely településére elutazunk az idén nyáron. Ha azonban azt mondjuk, hogy Badacsonyba megyünk, és ott a Katica étteremben ebédelünk augusztus 5-én délben, akkor ez egy sokkal konkrétabb cél, sokkal személyesebb, mint az, hogy leutazunk a Balatonpartra.

Ha egy ilyen célt úgy fogalmazunk meg, hogy az eléggé részletes, akkor vonzóbbá tehetjük magunk számára. Az is hozzáad ehhez a célunkhoz, ha azért akarunk eljutni a Katica étterembe, mert a barátunk, Jóska, nagyon áradozott az étterem konyhájáról és az ottani kiszolgálásról.

Visszatérve az életmódváltáshoz, egy olyan cél, hogy nyárra lefogyjunk, egy eléggé általánosan megfogalmazott cél, de ha hozzáírunk néhány más elérendő tulajdonságot is, akkor ez a cél sokkal konkrétabbá válik.

Egy célnak akkor van értelme, ha az motiváló, azaz cselekvésre ösztönző!

Amikor belekezdünk valamibe, természetesen van egy elvárásunk, vágyunk, hogy azzal a dologgal mit szeretnénk elérni. Minél részletesebb ez az elképzelés, annál nagyobb lehet az ösztönző ereje.

Ennek akkor lesz nagy jelentősége, amikor szembetaláljuk magunkat azokkal az akadályokkal, amikre lehet, hogy számítottunk, de ez nem feltétlenül csökkenti a felmerülő nehézségeket. Ilyenkor jól jön egy kis motiváció! Mivel nincs a sarkunkban egy edző vagy bárki más, akit megbízhatunk azzal, hogy lelkesítsen minket, ezért a célnak olyannak kell lennie, hogy amikor a leírása után bármikor elolvassuk, akkor újra érezzünk annyit a kezdeti lelkesedésből, amennyi továbblendít minket a felmerült akadály ellenére és újra tetterősnek érezzük magunkat.

Ilyenkor vajon eléggé motiváló lehet a vágyott 60 kilogramm testsúly mint cél? Talán embere válogatja.

Annak érdekében, hogy a kitűzött célt a sajátunknak érezzük, a célunkat magunknak kell megfogalmaznunk úgy, hogy az ösztönzően hasson ránk.

Nem árt az sem, ha időnként elővesszük a leírt célunkat és írásban finomítunk rajta, de nem úgy, hogy megalkuszunk a körülményekkel: „elég lesz a 75 is”. Persze az is lehet, hogy ez abban a pillanatban sokkal reálisabb.

A célunknak reálisnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy a valóságban el tudjuk képzelni, hogy elérhető számunkra, mert vannak kézzelfogható vagy beszerezhető eszközeink és megvan a szükséges tudásunk is a célunk megvalósításához.

Például ha az lenne a célom, hogy legyen egy kacsalábon forgó palotám az olasz tengerparton, akkor ez inkább egy álom és nem egy kitűzhető cél, hacsak nincs pár milliárdom a bankszámlámon, amit az ingatlanvásárlásra és építkezésre tudok fordítani. De még ekkor is kell értenem annyit az építkezéshez, hogy keressek egy jó kivitelezőt, és az építkezés közben ne érjenek fájó meglepetések.

Egy jó cél nem csak az álmodozás eredménye.

Egy jó cél egyszerre reális és személyes, azaz kivitelezhető és eléggé magunkénak is érezzük azt.

A reális részhez hozzátartozik, hogy az életmódváltás során jó ha tudjuk, hogy a testünk reakciói szinte annyifélék lehetnek, ahányan vagyunk. Van akinél gyorsan elindulnak a kedvező változások és van, akinél nem.

Van olyan is, hogy egy ideig, akár hetekig, „nem történik semmi látványos”. Ettől még a szervezetünkben beindulhattak a jó irányú folyamatok az étrendi, életmódbeli változtatásaink hatására, de ezek még nem hoztak észrevehető eredményeket a testsúlyunkban, energiaszintünkben, közérzetünkben.

Ekkor tovább kell folytatni és ki kell tartani! Tudom jól, hogy ez elég nehéz, ha túl sokáig tart ez a kezdeti időszak.

Amikor az ember benne van a dolgok sűrűjében, előfordul, hogy nem vesz észre magán semmi különöset. Éppen ezért nem biztos, hogy észrevesszük azokat a kedvező változásokat, amiket igazából sikerként könyvelhetnénk el. Ezért jó, ha van egy olyan barátunk, családtagunk, aki támogat bennünket az életmódváltásban, és elég gyakran találkozunk vele ahhoz, hogy végigkísérheti, hogy mi történik velünk, min megyünk keresztül.

Az is igaz, hogy nem jó senkit se azzal zaklatni a környezetünkben, hogy „Már látod, mennyit változtam?”, „Látod már mennyivel karcsúbb vagyok?” Ezzel legfeljebb zavarba hozhatunk másokat, ami nem lehet a szándékunk.

A cél: egy folyamat értelme.

Ez egy olyan ösztönzőerő, ami segít kitartani és kivárni a tetteink eredményét.

Ez a cél egy másik jelentése. Jogos elvárás, hogy minden olyan cselekedetünknek, tevékenységünknek kell, hogy legyen értelme, amit csinálunk. Így van ez az életmódváltás időszakában is.

Ez a cél tehát az időtartamra vonatkozik és nem arra, hogy mit akarok végül elérni.

Egyáltalán meddig tart az életmódváltás? Úgy gondolom addig, amíg ki nem alakulnak azok az új szokások, amik ahhoz kellenek, hogy stabilan meg tudom tenni azokat a szükséges dolgokat, amik ahhoz kellenek, hogy egyre jobb legyen az energiaszintem, a hatékonyságom, az alvásom stb.

Ez persze azt is jelenti, hogy vagy elértem már a kitűzött ideális testsúlyt is és már „csak tartanom” kell, vagy még mindig haladok az utamon az ideális testsúlyom felé, és közben látom azt, hogy az új étrendnek és életmódnak megvannak az eredményei.

A cél tehát egyben értelme is a tetteimnek, ez az, ami előrehajt az úton.

Ha például azt mondanám, hogy az életmódváltásom célja (azaz értelme), hogy közben egyre jobb formában legyek és ez egyre jobbnak látszik rajtam, akkor ez egy jó megfogalmazása lehet egy ilyen, ösztönző célnak.

De ez eléggé motiváló-e? Lehetséges, hogy ez nem eléggé személyes? Mit értünk azon, hogy „egyre jobb formában vagyok”? Jó lenne ezt is részletezni. Méghozzá úgy, hogy ez egy személyes, egyéni ügyünk legyen!

El kell gondolkodnunk azon és ki kell részleteznünk, hogy mit jelent számunkra: „egyre jobb formában vagyok”. Ez azt jelenti, hogy egyre több az energiám? Egyre frissebben ébredek?

De hogyan mérhetjük azt, miből tudjuk azt, hogy több az energiánk vagy ma reggel frissebben ébredtünk, mint tegnap.”

Eddig tart a könyvrészlet. 

Fókuszban a megvalósítás útja

A Kulcs a zsírégetéshez című könyv az életmódváltással kapcsolatos célokat, a zsírégetés középpontba állításával éri el. Miért? Az ideális testsúly elérése, ami az egyik egészségjelző, azt mutatja, hogy a szervezetünk egyensúlyban, harmóniában működik, és nem kell folyamatosan kompenzálnia a kizárólagos cukordömpinggel járó károkat.

Ehhez nem elég ismerni az inzulin hormon szerepét, és a vele való aggodalmakkal foglalkozni.

Látni kell a teljes képet, amit az alábbi ábra szemléltet:

Ezen az ábrán a különböző színnek megjelölt szeletek mind számítanak a sikeres életmódváltás megvalósítása érdekében!

Minddel törődni kell, minddel kapcsolatban kell valamilyen új szokás. Ezek olyan ösvények, amelyeken egyszerre kellene haladni, mert ezek egymást erősítik, egymást támogatják.

A Kulcs a zsírégetéshez című könyv pontosan leírjam, hogyan kell ezt elérni!



Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek