fbpx
16.2 C
Budapest
2024. március 28. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Az örökzöld bejgli

Nincs karácsony bejgli nélkül!

- Hirdetés -

Lehet-e vércukorszintszelíd egy bejgli? Hát persze! Egy kis bejglitörténelem és receptek egyben!

Nincs karácsony bejgli nélkül

Úgy gondolom, hogy a bejgli sokkal inkább a karácsonyhoz tartozik, mint a karácsony esti halászlé, azaz nincs karácsony bejgli nélkül!

De honnan érkezett hozzánk ez a ma már ízig-vérig magyarnak tartott ünnepi sütemény?

A bejgli eredetileg a Csehországgal északról határos Szilézia vidékéről származik, ahol ez a sütemény a 14. század óta ismert. A sütemény neve a német beugen = meghajlítani szóból ered.

Így nem meglepő, hogy a bejgli osztrák közvetítéssel érkezett hozzánk és terjedt el a 19. század második felében.

Mi, magyarok ekkor kezdtük el német/osztrák divat szerint ünnepelni a karácsonyt, ekkor terjedt el egyre szélesebb körben a fenyőfa feldíszítése is. Karácsonyfát először Németország területén állítottak karácsonykor a 16. században. Innen terjedt el ez a hagyomány az egész világon.

Hazánkban az első karácsonyfát Brunszvik Teréz grófnő állíttatta fel a Fejér megyei Martonvásáron levő birtokán 1824-ben.

Visszatérve a bejglire, ez a kihagyhatatlan karácsonyi süteményt kezdetben diós vagy mákos töltelékkel töltötték meg. Manapság már gyakran töltik gesztenyével vagy aszalt szilvával is, de ismertek vegyes töltelékű változatok is.

Életmódváltás és a bejgli

Az életmódváltás nagy kihívása, hogy miként ünnepeljen az, aki be szeretné tartani az ünnepek alatt is az új alapokra helyezett étrendjét?

Neki és bárkinek szeretettel ajánljuk a Vitalissimo webáruházunkban kínált gluténmentes szénhidrátcsökkentett lisztkeverékeket, amik közül nem hiányozhat a bejgli sütéshez vagy a mézeskalácshoz készült sem.


Kattints a képre!

Figyelem!
A képen látható lisztkeverékek csupán ízelítőt adnak
az elképesztő Éléskamra megoldásliszt termékkínálatból!


A két karácsonyi Éléskamra sztár!


Kattints a képre!

Kattints a képre!

Olvasni mindig remek dolog!

A Kulcs a nőiséghez könyv tele van olyan életmentő tudnivalókkal, amiket minden évszakban használhatsz a magad és szeretteid javára!


Kattints a képre!

Ha még nincs meg a teljes, 7 db könyvből álló Kulcs könyvsorozat,
akkor most ezt is pótolhatod nagy kedvezménnyel!


Kattints a képre!

Azoknak, akiknek már megvan néhány Kulcs könyv, és most szeretnék kiegészíteni a Testszerviz Kulcs könyvtárukat, itt van a nagy lehetőség!


Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.
Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek