fbpx
22.4 C
Budapest
2024. július 19. péntek

Testszerviz

Webáruház

Felszívódás bajnok

Ma már népbetegséggé váltak az emésztőrendszeri panaszok.

- Hirdetés -

A helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, a vegyszerek, a stressz mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az emésztőrendszerünk már nem hatékony. Ahogy telik az idő, a helyzet egyre rosszabbodik… Van-e erre megoldás?

Emésztésünk egészsége a múlté

Ma már népbetegséggé váltak az emésztőrendszer megbetegedései.

Nem meglepő, hogy ebben nagy szerepe van a modern élelmiszeripar által előállított túlfeldogozott ételalapanyagokat, félkész- és készételeket felhasználó, „üres kalóriákban” bővelkedő étrendünknek, amiből kimaradnak az egészséges bélflórát létrehozó és fenntartó élelmi rostok és más fontos tápanyagok.

Így a tönkretett emésztésünkkel veszélybe sodort szervezetünket olyan táplálékkiegészítőkkel, vitaminforrásokkal kell segíteni, amik megkerülik ezt az egészségügyi problémát.

Ebben verhetetlenen az iható készítmények, amelyek gyorsan felszívódva pótolni tudják a modern életmód és étrend okozta hiányokat.

Természetesen ezekre a bélrendszeri problémákra is az egyik kiút az életmódváltás lesz a szükséges orvosi kezelés mellett, de ezek sikere is azon múlik, hogy az emésztőrendszer milyen gyorsan képes a regenerációra. Ez azonban hónapokig is eltarthat, és erre nincs idő.

A regenerációnak, az egészség visszanyerésének egyik fontos tényezője a vitamin- ásványi anyag és nyomelemhiány megszüntetésének a sürgőssége. Ezért is hatékony megoldásokra van szükségünk. Ezt csak a folyékony készítmények tudják nekünk nyújtani.

Az alábbiakban rámutatunk az okokra.

Tabletta vagy kapszula

tabletták préseléssel előállított, meghatározott mennyiségű hatóanyagot tartalmazó adagolt szilárd készítmények. A tabletta – mint gyógyszerforma – kialakulása a 19. század közepére tehető, amikor feltalálták a tablettázógépet. A tabletták elődei a pilulák, pasztillák voltak. Ezeket az egyadagos gyógyszereket már régóta használták.

tablettakészítés a ható- és segédanyagok kimérésével kezdődik, majd a meghatározott technológiai módszer szerint a préselés következik.

kapszulák már nem olyan régiek, mint a tabletták. A kapszulák esetén is pontosan kimért egyszeri hatóadagokról van szó. Akkor előnyös a kapszula, ha a hatóanyag nagyon érzékeny, és a préselés során elbomlana. A kapszula védelmet biztosít a környezeti hatásokkal szemben, a tok véd a fénytől, a levegőtől és a nedvességtől is, így megnő az eltarthatósági idő.

kapszulák töltete egy vagy több hatóanyagot tartalmaz, segédanyagokkal – pl. oldószerrel, vivőanyaggal, csúsztató anyaggal, szétesést elősegítő anyaggal – vagy segédanyagok nélkül.

A töltet lehet por, kisméretű granulátum, paszta, de lehet folyadék is.

Folyékony készítmények

Sokan nem szeretik a kapszulákat és tablettákat, mivel bevételük kellemetlenségekkel járhat. Ma már létezik a vitaminok és más hatóanyagok szervezetbe való bevitelének egy sokkal egyszerűbb módja is: ezek a folyékony készítmények.

A gyártás során ebben az esetben is garantálható a hatóanyagok adagolásának pontossága, oly módon, hogy csak egyetlen hordozóanyag van: a víz.

zsírban oldódó értékes alkotórészeket, például a zsírban oldódó vitaminokat úgy készítik elő, hogy azok is jól hasznosuljanak az ilyen készítményekben. Vannak olyan eseteket is, például probiotikumok esetén, amikor bár a készítmény iható, a hatóanyag mikrokapszulázott, hiszen azt védeni kell például a gyomorsav ellen.

Felszívódás – hasznosulás

szájon át szedhető vagy megiható készítmények esetén nyilvánvalóan felmerül a kérdés, hogy a hatóanyag hol és milyen hosszan szívódik fel.

Minden egyes készítmény kifejlesztésekor a gyártók figyelembe veszik azt, hogy a miként jusson a hatóanyag a szervezetbe. A felszívódás függ attól, hogy a készítmény ellenáll-e a gyomorsavnak, a vivőanyagok, a burkolat mennyire vízoldékony, mennyire tudjuk a hatóanyagokon kívüli segéd- és burkolóanyagokat megemészteni.

Minél kevesebb a hatóanyagot körülvevő vagy kísérő anyagok mennyisége, illetve ezek minél könnyebben emészthetők, a hatóanyagok annál gyorsabban szívódnak fel.

Vannak olyan készítmények is, ahol a hatóanyag mikrokapszulázott, ami fékezheti a felszívódást, de ebben az esetben ez a gyártó szándéka. Így egy ún. „retard”, azaz késleltető hatást érnek el, hogy a hatóanyag lassan, elnyújtva szívódjon fel. Ilyen például „retard C-vitamin” készítmény.

Egy termék hatóanyagának a felszívódása folyékony halmazállapot esetén már a gyomorban elkezdődhet és a vékonybélben folytatódik, ahol az már a gyomorhoz közeli részen be is fejeződik.

Tabletták vagy kapszulák esetén a gyomorban általában nem történik semmi, a felszívódás jóval lassabb már a vékonybélben. A vékonybél 5-7 méter hosszú bélszakaszunk a gyomor és vastagbél között. Itt találhatók a bélbolyhok, melyeknek elsődleges feladatuk a megemésztett ételből származó tápanyagok felszívása.

A feszívódás körülményei

Van még egy nagyon fontos szempont, amit a gyógyszerek és a táplálékkiegészítők felszívódásánál és hasznosulásánál figyelembe kell vennünk. Ilyen a készítményt használó személy emésztésének a minősége.

Akinek ugyanis emésztési problémái vannak, például gyakran van hasmenése, akkor nála könnyen előfordul, hogy a bevett kapszula még azelőtt távozik a bélcsatornából, hogy annak értékes tartalma fel tudna szívódni.

A másik, már sokkal általánosabb probléma, amikor a vékonybélben levő bélbolyhok egészsége sérült a gyorsan felszívódó szénhidrátokban gazdag, sok glutént tartalmazó étrend miatt. Ilyenkor egy teljesen más környezetbe jut be a hatóanyag, aminek hasznosulását nemcsak a készítmény formája befolyásolja, hanem az illető egészségi állapota is.

A folyékony készítmények előnyei

Amikor az a célunk, hogy az értékes hatóanyagok felszívódása és hasznosulása a legjobb és leghatékonyabb legyen és ne függjön a fogyasztó emésztőrendszerének az egészségi állapotától, akkor a folyékony forma előnye vitathatatlan.

És ha a gyártó a hatóanyagot meg akarja védeni a gyomorsav ellen, akkor arra a modern mikrokapszulázási technológia lehetőséget biztosít iható késztmény esetén is.

folyékony készítmények felszívódása már a gyomorban elkezdődhet, és mire a megivott adag lekerül a vékonybélbe, az már fel is szívódott, illetve a maradék a vékonybél gyomor felé eső részén már a vérkeringésbe került.

Így a készítmény értékes hatóanyagai, vitaminjai, ásványi anyagai és nyomelemei gyorsan eljutnak a vérkeringésen keresztül a szervezet minden sejtjéhez.

Testszerviz Vitalissimo megoldások

Testszerviz Vitalissimo webáruház kínálatában nem véletlenül annyira népszerűek a svéd folyékony termékek, amelyek pontosan a cikkben leírt problémák ellenére képesek a hatékony, jól hasznosuló tápanyaghiány kezelésre.Gondoskodás a bélflóránkról

bélflóra helyreállításának bajnoka a NaturTanya® kiváló, vegán Bélradír Plusz terméke, amely 3-féle vízoldékony prebiotikus rostforrást, valamint standardizált orvosi citromfű kivonatot tartalmaz folyékony formában a bélrendszer egészségének helyreállítására és az emésztés támogatására, valamint az étkezések utáni vércukorszintkontroll érdekében.


Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek